Miercuri,
01.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Locația centrelor de evaluare din Sibiu. Ce au propus spitalele

Locația centrelor de evaluare din Sibiu. Ce au propus spitalele

Cele șase spitale din județul Sibiu au trimis astăzi, 6 ianuarie, propunerile pentru formarea centrelor de evaluare care să sprijine serviciile de urgență și care să ajute la decongestionarea spitalelor prin redirecționarea pacienților cu forme ușoare sau medii, fără complicații, către medicii de familie. Potrivit specialiștilor din Sibiu aceste centre nu vor schimba foarte mult lucrurile, însă vor transmite o parte din presiunea valului 5 și pe umerii medicilor de familie. Se urmărește evitarea supraaglomerării spitalelor și oferirea posibilității bolnavilor cu alte patologii să se prezinte la spital pentru investigații.

Propunerile celor șase spitale din județul Sibiu pentru centrele de evaluare au fost trimise spre avizare către Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Astfel, centrul de evaluare Covid din cadrul SCJU Sibiu va funcționa în sistem ambulatoriu zi și va prelua pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru a fi redusă presiunea de pe Unitatea de Primiri Urgențe, potrivit reprezentanților spitalului.

„Pacienții vor primi tratamentele necesare și indicațiile privind conduita terapeutică, urmând ca starea lor de sănătate să fie monitorizată ulterior de către medicii de familie. Centrul va fi localizat în cadrul „sălii sindicale” a spitalului, spațiu care a fost utilizat și până acum pentru pacienții Covid. Spațiul este situat în proximitatea Unității de primiri Urgențe. Centrul va fi deservit de personal al spitalului”, spune Decebal Todăriță purtător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

La Spitalul TBC acest centru va funcționa în Pavolionul COVID al unității, propunerea fiind în curs de avizare. În ceea ce privește centrul de evaluare de la Spitalul CF, acesta va fi la parterul unității medicale.

„Tot parterul Spitalului CF se va transforma în centru de evaluare. Avem patru saloane, cabinet, radiologie, un hol, toaletă, tot ce trebuie. Internarea continuă, rămânând la etajul I. Discuția pe care am avut-o, în cazul nostru, cu cei de la DSP, a fost că dacă va exista presiune pe internarea continuă se va reveni și se va deschide și parterul pentru internare în astfel de regim”, spune Horațiu Cojocaru, managerul Spitalului CF.

La Agnita centrul de evaluare va fi, în cadrul spitalului, la camera de gardă.

„Pacienții vor fi izolați ca și dacă va fi o abundență mai mare de cazuri, pacienții cu simptome ușoare și medii și care nu au complicații vor fi transferați către medicii de familie. Am vorbit astăzi și cu medicii de familie de la centrul de permanență și au fost de acord să ne sprijine. Am încheiat cu ei un protocol. Practic noi o să asigurăm partea de investigații la pacienții care sunt confirmați cu SARS CoV-2. Va fi greu cu resursa umană, pentru că suntem un spital mic, dar vom face în așa fel încât lucrurile să meargă”, spune Iosif Nicolae Prișca, managerul spitalului din Agnita.

La Spitalul Municipal din Mediaș lucrurile nu se vor schimba. Potrivit managerului vor fucționa în același spațiu, dar cu o echipă față de cea de la UPU.

„Noi vom funcționa în același spațiu, dar de data aceasta cu alt personal, nu cu personalul din urgențe. Asta este singura diferență. Oamenii vor fi evaluați ca și înainte, iar o parte din responsabilități vor merge și către medicii de familie”, spune Constantin Gheorghe Nicorici.

Propunerile făcute de reprezentanții acestor spitale au ajuns, în cursul zilei de astăzi la DSP. După ce vor fi avizate vor fi trimise, mai departe, către Ministerul Sănătății. În cele din urmă va fi emis un ordin de ministru în care vor apărea toate centrele din țară.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus