Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Politicienii bulgari reacționează la ideea unei prezența mai solide a trupelor NATO în această țară: ”Trădare națională''

Politicienii bulgari reacționează la ideea unei prezența mai solide a trupelor NATO în această țară: ”Trădare națională''

Politicienii bulgari au continuat să comenteze joi relatările conform cărora NATO ar putea cere Bulgariei să accepte o prezenţă sporită a Alianţei pe teritoriul ei, în contextul comasării de trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina, scrie Agerpres, care citează agenţia BTA.
Preşedintele Rumen Radev a spus că speră o soluţionare a acestei crize prin dialog mai degrabă decât prin mai multe arme, în timp ce în parlamentul de la Sofia partidul Vazrajdane a dat citire unei declaraţii în care afirmă că acceptarea unei prezenţe NATO sporite în Bulgaria ar fi o ''trădare naţională''.
''Mă aştept ca criza din Ucraina să fie soluţionată prin intensificarea dialogului şi a măsurilor diplomatice'', a declarat preşedintele Radev joi în faţa presei. ''Trebuie să fie clar ca cristalul că o escaladare succesivă a tensiunilor (după o comasare militară reciprocă) va destabiliza nu doar regiunea noastră, ci întreaga Europă. Criza din Ucraina nu va fi soluţionată prin folosirea ameninţării forţei, nu va fi soluţionată prin mai multe arme şi mai multă putere militară, ci prin dialog şi diplomaţie'', a indicat şeful statului bulgar. El a ţinut să precizeze că deocamdată nimeni nu a cerut nimic Bulgariei.
La rândul său, ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev a menţionat că ''deciziile pe care le ia NATO sunt decizii în care Bulgaria se află pe picior de egalitate''. ''Insinuarea că cineva ne spune ce să facem şi că trebuie să facem ceea ce ne ordonă cineva este fundamental greşită'', a asigurat el.
În acest timp, naţionaliştii bulgari din partidul Vazrajdane au promis să se împotrivească ''trădării naţionale''. ''Vazrajdane se opune desfăşurării unor trupe suplimentare în Bulgaria şi insistă asupra rezilierii acordului privind facilităţile militare comune bulgaro-americane pe teritoriul Bulgariei'', se arată într-o declaraţie a acestui partid citită joi în parlamentul de la Sofia.
În ziua în care ministrul bulgar al apărării considera inoportună o eventuală sporire a prezenţei NATO în Bulgaria, cotidianul '24 Ceasa' a relatat, citând surse ale sale neprecizate, că SUA exercită presiuni asupra Bulgariei pentru a accepta un contingent de cel puţin 5.000-5.500 de soldaţi americani care să fie transferaţi în această ţară din Germania. Rotaţia unui contingent consolidat al SUA poate depăşi termenul limită de trei luni pentru staţionarea trupelor americane pe teritoriul bulgar. Ca soluţie alternativă, prezenţa militară în Bulgaria şi România poate fi sporită prin prezenţa înaintată consolidată a unităţilor de luptă ale NATO.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1174

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

George Mihai

Acum 4 luni

Ce sunt aia, politieni?
Raspunde

Gigi

Acum 4 luni

@George Mihai: Sunt fosti militieni ajunsi in politica
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus