Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Ce salarii au profesorii care se pregătesc de grevă: 2.597 de lei un debutant, 4.398 de lei net un dascăl cu experiență

Ce salarii au profesorii care se pregătesc de grevă: 2.597 de lei un debutant, 4.398 de lei net un dascăl cu experiență

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că salariile cadrelor didactice trebuie să fie motivante şi că este normală nemulţumirea celor care intenţionează să intre în grevă ca urmare a neaplicării prevederilor Legii 153/2017.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice, exprimându-şi convingerea că marea majoritate a acestora nu vor abandona elevii, afectaţi deja de învăţământul online.

"Ministerul Educaţiei discută în permanenţă cu sindicatele. Eu, ca ministru al Educaţiei, am susţinut şi îmi menţin punctul de vedere conform căruia o educaţie de calitate nu se poate face fără o salarizare motivantă şi atractivă. Urmare a discuţiilor pe care le avem în permanenţă cu sindicatele, se cunoaşte faptul că s-a reuşit creşterea salariilor cu 4,5%, în anul 2022 - creşterile au intrat în vigoare încă din luna ianuarie. (...) Aceste creşteri sunt jumătate din ceea ce prevede Legea 153, deci e cumva normală nemulţumirea pentru neaplicarea Legii 153. Pe de altă parte, constrângerile generate de nevoia de încadrare în deficitul bugetar asumat de către România au generat această situaţie, care este gravă din perspectiva progresului în educaţie", a arătat el, duminică, la un post TV, citat de Agerpres.

Ministrul a reamintit că, în anul 2021, creşterile salariale prevăzute la 8% nu au fost aplicate, fiind prorogate.

Pe de altă parte, el a subliniat importanţa desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică, menţionând că şcoala online a determinat amplificarea tulburărilor socio-emoţionale şi afecţiunilor oftalmologice.

"Eu sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice, deşi ştiu că au dreptate din această perspectivă, a solicitărilor salariale, nu vor abandona elevii, în condiţiile în care am reuşit ca semestrul doi să putem să îl începem cu prezenţă fizică în toate şcolile şi grădiniţele din România. Este un lucru foarte important şi mizez pe înţelegerea colegilor cadre didactice", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a mai menţionat că, în urma majorărilor aplicate, un profesor debutant are un salariu net de 2.597 de lei, cu indemnizaţia de hrană inclusă. Salariul net al unui profesor cu o vechime în muncă de peste 40 de ani este de 4.398 lei. La aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum: 10% pentru dirigenţie, 25% gradaţia de merit, 7-20% pentru predare simultană, 15% pentru predarea în învăţământul special, 3-20% în mediul rural.

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" - organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar - au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai FSE "Spiru Haret" şi FSLI, în intervalul orar 11,00 - 13,00", arată sursa citată.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5005

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

@@@

Acum 4 luni

Si vi se pare mult? Stiti cat munceste un profesor? Sunt parinti care nu sunt in stare sa aiba grija de un copil, dar un profesor poate avea grija de 25! Sa-i fie rusine dlui ministru ca e fiu de dascali!
Raspunde

Profu

Acum 4 luni

Dupa 40 de ani, un salariu de 4.400... Dl. ministru aude ce spune? Nu toti profesorii au gradatie de merit (acestea sunt limitate), nu toti profesorii predau simultan sau in invatamantul special (pt. invatamantul special iti trebuie pregatire suplimentatra). Iar in ceea ce priveste dirigentia, pt. 10% ai destula bataie de cap - sporul se justifica! Rusine! O vanzatoare de magazin care intreaba: Pot sa va ajut are 3000-3500 salariu si va legati de faptul ca un profesor are 4400 de lei dupa 40 de ani!!! de munca! Rusine, dle ministru, rusine dl. presedinte! Halal dascali sunteti
Raspunde

SECUIUL

Acum 4 luni

Man... cine mai face greva in ziua de azi? Nici minerii nu mai fac greva . Nu-ti convine salariul, pleci in lumea larga. Salariile sunt mici in Bucuresti, Sibiu, Cluj, Timisoara , dar decente in Targu Jiu, Pascani sau Agnita.
Raspunde

Minime

Acum 3 luni

Si Iohannis si-a luat o mie de case din salariu de profesor si meditatii....yeah right....
Raspunde

Cîrjan Marius

Acum 3 luni

Revendicările profesorilor sunt mai numeroase. De la condițiile de muncă până la salarii. Să câștigi în jur 3.500 de lei după 20 de ani de vechime, cu gradul I, când ai susținut atâtea examene, ai investit bani și timp în formarea ta profesională. În plus, inflația oficială este de 7,5%. Este nedrept și lipsă de respect să vii ca prim-ministru să declari că mărești cu 60 de lei salariile cadrelor didactice.
Raspunde

Estera

Acum 2 săptămâni

Sicrer, acum în fabrici în jurul Aradului se angajează cu 8 clase la un brut de 3000-3500 lei. Normal că este foarte mic un salar de profesor. Reușesc cei de la guvernare să se întrețină dintr-un astfel de salar?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus