Sorin s-a întors din Diaspora ca să muncească pe șantierul autostrăzii Sibiu - Pitești. El şi alţi zeci de români se află în aceste zile pe șantierele de construcție de pe tronsoanele autostrăzii, lăsând munca în străinătate pentru lucrul de acasă, relatează Observator.ro.
Zeci de români s-au întors din Danemarca sau Italia și muncesc pe șantierul autostrăzii Sibiu - Pitești cot la cot cu străini din India sau Vietnam. Mulți români din diaspora s-au specializat în construcții peste hotare și aduc acasă experiența acumulată pe marile șantiere ale lumii.
După 25 de ani în care a construit poduri și autostrăzi pentru străini, Sorin s-a întors în România. Acum face grinzi pe șantierul autostrăzii care va uni Oltenia cu Transilvania.
”Am văzut că lucrurile s-au schimbat și ca oricare din diaspora preferă să se întoarcă în țară, că oriunde ai umbla, tot străin ești. Mai am o echipă de 20 de persoane care au lucrat majoritatea timpului cu mine în afară. Nu am venit singur, și sunt chiar fericit că experiența pe care am acumulat-o în străinătate o putem folosi pentru țara noastră. Se poate și acasă și chiar e și mai bine„, spune bărbatul.
După mulți ani pe mari șantiere din Norvegia și Danemarca, autostrada construită între Sibiu și Pitești a fost o oportunitate perfectă și pentru Vasile să se întoarcă acasă.
”Am avut o experienţă și în trecut, în Norvegia, la un alt tunel, a adus un mare aport și companiei și m-a determinat și mai mult dorul de familie și de copil”,. Spune Vasile Doicu. Restul familiei sale e încă în Italia.
Ilie a studiat în Italia, unde s-a specializat în construcțiile mari. E inginer și s-a întors acasă după 12 ani
”După ce am terminat universitatea, am început să lucrez acolo, tot într-o companie care se ocupa de infrastructură”.
Tot în Italia s-a specializat și Diana.
”Toată lumea care pleacă are și un gând de reîntoarcere acasă și ăsta a fost şi al meu. Am crescut acolo, dar m-am întors în România”, explică femeia.
Pe lângă românii întorși din Diaspora, pe șantierul drumului de mare viteză au fost aduși și 300 de străini din țări precum India și Vietnam.
”Sunt oameni care au lucrat într-un sistem total diferit față de cel din România și, bineînțeles, productivitatea este net superioară. Prin integrarea lor în echipă, am reușit să creștem productivitatea tuturor muncitorilor”, explică Adrian Bodoc, manager de proiect.
Tronsonul 3 din Autostrada Sibiu - Pitești are circa 38 de kilometri și cuprinde lucrări impresionante. Se vor construi peste 12 kilometri de poduri, pasaje şi viaducte, două noduri rutiere şi un ecoduct, dar şi lucrări de consolidare pe mai bine de 20 de kilometri. Doar pentru acest segment, constructorul a mobilizat 500 de muncitori si peste 120 de utilaje. Provocarea este mare: este prima autostrada care va brazda muntii și este cel mai complex proiect de infrastructură din România.
„Este primul lot pe care se va fora un tunel de aproape 1,8 km și va fi forat cu acele utilaje "cârtițe", asa cum le ştie lumea, TBM. E prima dată în România când se va folosi un astfel de echipament”, spune Cristian Tudor, purtător de cuvânt DRDP Craiova.
Dacă lucrările vor decurge conform graficului, în patru ani am putea traversa Carpații cu mașina, din Pitești până la Sibiu. E un proiect dorit de mai bine de trei decenii va lega vestul de estul Europei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: salariu pentru autostrada , cand se va circula de la const , primul tunel , tunel , autostrada Sibiu pitesti , sibiu pitesti , salariu , autostrada , romani
Vizualizari: 1941
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Vlad
Acum 1 oră
Vlad
Acum 1 oră
FLOD
Acum 2 ore
Constantin
Acum 2 ore
FLOD