Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Operații gratuite de cataractă în cadrul unui proiect inițiat de AFOS și Clinica Dr. Holhoș

Operații gratuite de cataractă în cadrul unui proiect inițiat de AFOS și Clinica Dr. Holhoș

Mai mulți vârstnici din Sibiu, Cisnădie, din satele mărginașe și de la căminul de pe strada Azilului au beneficiat de operații de cataractă gratuite printr-un proiect realizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) în colaborare cu clinica oftalmologica Dr. Holhoș. Persoanele vulnerabile care au nevoie de aceste intervenții sunt identificate de asociație, iar medicii specialiști din clinică le efectuează.

Inițiativa de a oferi un ajutor persoanelor vârstnice nevoiașe, cu probleme de vedere de natura cataractei aparține celor de la AFOS, o asociație condusă de părintele Adrian Roman, și a fost desfășurată în colaborare strânsă cu medicii clinicii Holhoș.

„Părintele Adrian Roman din cadrul asociației, cu bunăvoința lui Sebastian Stroia de la Căminul pentru Vârstnici, au identificat un număr de pacienți, care în urma consultului au fost diagnosticați cu cataractă avansată, și care necesitau operație de înlocuire cristalin. Din câte știm, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu derulează constant diverse acțiuni de într-ajutorare a persoanelor vârstnice și nu numai, cu diverse nevoi materiale sau medicale, acțiuni care, de altfel, sunt binevenite. Ne bucurăm că putem ajuta acești pacienți să beneficieze de operații de cataractă. Toate operațiile se realizează pro bono”, spun aceștia.

Dr. Flavia Vonica 

Din echipa de cadre medicale care participă la aceste intervenții fac parte medicii oftalmologi dr. Laurentiu Stupariu și dr. Flavia Vonica. Operațiile se realizează în clinica oftalmologica Dr. Holhoș din Mediaș.

„Ne bucurăm că putem ajuta aceste persoane, ele fiind diagnosticate pe rând și programate pentru operație în măsura în care aceasta se poate realiza respectivului pacient în perioada următoare. Deja avem mai multe astfel de operații realizate și sperăm să fie cât mai multe persoane care vor beneficia de aceasta acțiune”, spun medicii care fac parte din proiect.

Pe de ală parte, părintele Adrian Roman spune că bucuria de a reda vederea vârstnicilor care nu au posibilități este incomparabilă. Toți cei implicați în proiect au fost recompensați cu lacrimi de bucurie.

„Vederea este un dar al lui Dumnezeu pe care noi, cei sănătoși, uităm uneori să îl prețuim cum se cuvine. Ea reprezintă și simbol al luminii spirituale. Vederea, cu multiplele ei sensuri, precum lumină, cunoștință, discernământ, este esențială pentru fiecare dintre noi. Lipsa vederii produce frustrare, tristețe, angoasă și aduce un handicap omului care o pierde, sau a cărui vedere se deteriorează semnificativ de-a lungul vieții din diferite motive medicale. Într-o astfel de situație de vulnerabilitate se află și numeroși pacienți diagnosticați cu cataractă, mulți dintre ei nevoiți să amâne intervenția chirurgicală fie din motive legate de pandemie, fie din lipsa mijloacelor financiare necesare.

În acest context, campania de binefacere derulată recent în cadrul Clinicii dr. Holhoș în colaborare cu AFOS, prin care un grup de pacienți vârstnici și cu venituri mici, a beneficiat de intervenții chirurgicale gratuite de înlocuire a cristalinului, a făcut lumină pe chipul multor familii. Cu dăruire, profesionalism și bunăvoință, echipa formată din Dr. Teodor Holhos, dr. Laurențiu Stuparu și dr. Flavia Vonica a dus la bun sfârșit un demers umanitar necesar și urgent, iar recunoștința pacienților operați este, după cum spunem noi, romanii, până la Dumnezeu. Ochii lor sunt acum plini de lacrimi de mulțumire, pomenind fapta bună a acestor medici vrednici de misiunea pe care Dumnezeu le-a încredințat-o, aceea de a contribui la o viată mai bună pentru pacienți și familiile acestora”, spune părintele Roman.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

UnPSDist mandru

Acum 2 ani

foarte frumos din partea doctorilor, si-au lasat din profit sa-i ajute pe cativa sarmani. Cinste lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus