Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Silviu Nate: Putin folosește Ucraina și Europa pentru a ieși din izolare geopolitică

Silviu Nate: Putin folosește Ucraina și Europa pentru a ieși din izolare geopolitică

Directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Silviu Nate, susține într-un articol postat pe site-ul Contributors că Rusia ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat printr-o invazie în Ucraina, precizând totodată că toată această stare de instabilitate îi folosește liderului de la Moscova în contextul poziționării Rusiei ca actor global și eventual schimbarea regimurilor politice din așa-zisa sferă de influență invocată de Rusia.

„În timp ce utilizează Ucraina ca factor de presiune psihologică, Vladimir Putin se pregătește pentru o miză mai mare și vizează rivalitatea sistemică dintre SUA și China cu scopul de a demonstra că Rusia ar putea fi o putere relevantă în competiția SUA-China.

Faptul că Moscova a depreciat atât de mult dialogul strategic în raport cu Vestul reprezintă un indicator al declinului său și scăderea capacității reale de balansare în cadrul sistemului relațiilor internaționale. În consecință, Rusia utilizează singurele cărți avute la îndemână, armata și hidrocarburile, în încercarea iluzorie de a justifica multipolaritatea globală. Această realitate o face mai agresivă, nicidecum mai temperată, dând semne vădite de nervozitate și dezechilibru. Dar, trebuie să recunoaștem că puține țări au capacitatea de a mobiliza forțe militare impresionante într-un timp scurt precum Rusia”, susține Silviu Nate.

El spune că mișcarea începută de Moscova cu două luni în urmă poate fi încadrată în două mari ipoteze de lucru: operație psihologică și/sau pregătire pentru un război.

”Cu aceste vehicule, Putin a obținut o scenă publică, fiind oarecum în câștig pe fondul agitației din Vest. De altfel, este cunoscut faptul că obișnuiește să calculeze atent fiecare pas și dorește să coordoneze fiecare stadiu al unei crizei sau al unui conflict. În continuare, el își poate planifica mișcările în funcție de coeziunea și determinarea Occidentului, utilizând orice rezultat, oricât de slab, în folosul agendei sale publice. În aceste două luni, Moscova a cules date și percepții privind disponibilitatea politică a Vestului față de solicitările și acțiunile sale, conturând în cele din urmă calcule și mișcări tactice ale Kremlinului.

Este un succes al diplomației de la Kremlin că extinderea NATO a devenit o temă centrală în schimbul invaziei în Ucraina și desființării tratatelor de către Rusia”, a mai punctat directorul Centrului de Studii Globale.

Silviu Nate este licențiat în Științe Politice și a absolvit International Institute for Political and Economic Studies al Georgetown University din Washington.

În prezent este președintele Centrului pentru Cooperare Internațională și Studiul Păcii, are o experiență de peste 15 ani în domeniul ONG și al proiectelor derulate în cadrul societății civile.

A absolvit două programe de masterat în domeniile securității naționale și internaționale; este doctor în Științe Militare și Informații.

Silviu Nate a participat în calitate de expert la diverse dezbateri publice privind elaborarea unor documente strategice de interes național.

În prezent este conferențiar univ. dr. în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kissinger

Acum 8 luni

Încă un ONG -ist specialist în relații internaționale!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Poplacean

Acum 8 luni

sper ca nu o luat lecsii de la turcan cu studii la moscova
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Contra

Acum 8 luni

Pe scurt s-a scolit, a avut burse ca sa-si poata da cu parerea pe bani multi!
Raspunde

Valy

Acum 8 luni

Tineri cu astfel de studii care au rămas în țara asta condusă de niște prăpădiți, merită laude și tot respectul nostru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Valy

Acum 8 luni

Daca nu erau banii de la ONG-uri si functiile, nu ramanea el in tara, fii convins!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus