Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Care sunt alimentele care ne afectează sănătatea intestinală

Care sunt alimentele care ne afectează sănătatea intestinală

Am tot scris despre sănătatea florei intestinale! De multe ori stau și mă întreb dacă nu cumva vorbesc prea mult despre acest subiect.

Cu cât mă documentez mai mult, cu cât citesc mai multă literatură în domeniul sănătății cu atât mai mult îmi apare acest subiect în față! Sunt în momentul în care cred cu tărie că toate problemele noastre de sănătate sunt direct conectate cu flora intestinală!

Vorbesc aici de milioanele și trilioanele de vietăți care ne populează intestinul și al căror  ușor dezechilibru îl simțim imediat!

Există studii multe și ceea ce mă încântă cel mai mult este faptul că este un subiect intens studiat, aprofundat iar în urma studiilor cercetătorii revin cu concluzii absolut uimitoare despre cum ne putem îmbunătăți viața prin simplul gest de a avea grijă de flora intestinală!

Astăzi vreau să îți vorbesc despre cum anumite tipuri de mâncare care îți pot afecta bunul echiibru al microbiomului, practic vreau să vorbim despre mâncarea care ne afectează direct sănătatea intestinală! Știu că v-am tot spus să introduceți mâncare fermentată în dietă voastră, însă este foarte important pe lângă a consuma mâncarea care trebuie, în același timp să ne ferim de ceea ce dăunează!

1. Mâncarea prăjită- Se știe foarte bine că este pe lista neagră din cauza procesului de încălzire a uleiului, și în plus se folosesc uleiuri care prin încălzire devin nocive!

2. Mâncarea super procesată- Hai să lămurim ce înseamnă mâncare procesată? În această categorie intră alimentele care parcurg mai multe stadii până în momentul în care ajung în farfuria noastră. Aici intră mâncarea gătită congelată, mâncarea tip fast food, pâinea albă și majoritatea conservelor! Toate acestea afectează microbiomul deoarece sunt pline de aditivi și conservanți, sunt sărace în fibre, iar fibrele sunt o hrană importantă a acestor bacterii. Multă mâncare procesată conține zahăr, iar zahărul permite dezvoltarea excesivă a coloniilor de bacterii care ne dăunează, pentru că în intestinul nostru există bacterii bune și bacterii mai puțin prietenoase!

3. Alcoolul - afectează mult sănătatea digestivă, în special amplifică sindromul intestinului permeabil.

4. Lactatele – Aici lucrurile stau destul de controversat. Cu toții știm beneficiile produselor lactate fermentate- kefir și iaurt, dar sunt studii care demonstrează că lactatele nefermentate, precum laptele de vacă pot dezechilibra flora intestinală, permit dezvoltarea bacteriilor neprietenoase, care în scurt timp iau locul bacteriilor bune, astfel producându-se un dezechibru major în organismul nostru!

5. Fructoza- Este zahărul pe care îl găsim în fructe! Chiar dacă este natural, poate aduce neplăceri! În studiile pe animale s-a demonstrat științific că fructoza crește permeabilitatea intestinală.

6. Îndulcitorii artificiali- Am un război continuu cu acești îndulcitori. Nu le văd rostul, și înainte de toate cred că sunt doar un mod prin care ne facem și mai mult prizonieri ai gustului dulce! Este demonstrat și în cazul lor că afectează bacteriile benefice din intestinul nostru.

Acestea sunt principalele tipuri de alimente care ne afectează negativ flora intestinală!

Însă sunt o sumedenie de variante prin care poți contribui să îți întreții buna stare a microbiomului!

- Nu uita să consumi probiotice, prebiotice și mâncare fermentată! Anghinare, psyllium, kimchi, iaurt, chefir, varză murată, tempeh, kombucha, acestea sunt câteva exemple.

- Crește consumul de fibre! Consumă avocado, frunze verzi și broccoli.

- Consumă mâncare integrală! Mâncarea care nu a trecut prin nici un proces de fabricație este ideală!

- Redu consumul de zahăr!

Dacă faci aceste mici schimbări în dieta ta, o să observi imediat o îmbunătățire majoră a stării tale de sănătate, însă cel mai important vei vedea că îți va crește considerabil energia pe tot parcursul zilei!

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus