Când vorbești despre animale chinuite nu poți să zâmbești. Însă de la interviul cu Daniel Cernucan, șeful Poliției Animalelor Sibiu, am plecat optimist. Prilejuit de împlinirea unui an de activitate, am aflat după această întâlnire că sibienii sunt tot mai atenți cu animalelor din jurul lor, mai ales cu cele care nu le aparțin. Am aflat că mai există empatie. Că încet, încet, ne civilizăm...
Mai există empatie?
Am constatat că sunt foarte mulți sibieni care manifestă empatie. Avem foarte multe sesizări. S-au învățat să sune, s-a trecut peste tracul acela de a sesiza autoritățile. Dacă până la înființarea Biroului de Protecția Animalelor majoritatea cetățenilor se adresau direct organizațiilor nonguvernamentale și fundațiilor pentru a cere sprijin, acum au început să se îndrepte și către noi. Este foarte bine pentru că noi luăm măsurile legale și cu ocazia asta conștientizăm și cetățenii.
Când ajungeți la locul faptei, e ușor să deosebești omul de animal?
Dacă deosebim omul de animal? Uneori e greu... De multe ori comportamentul oamenilor lasă de dorit. Nu există o justificare pentru o persoană care maltratează, rănește, schingiuiește un animal care este practic fără ajutor și depinde în totalitate de îngrijirea omului.
S-au învățat sibienii cu existența voastră? Cam câte intervenții ați avut până acum, că mâine-poimâine împliniți un an?
Într-un an de zile, că am făcut analiza recent, am avut aproximativ 40 de dosare penale înregistrate pe regimul de nerespectare a ordonanței de guvern 55 pe 2001, regimul de deținere a câinilor periculoși, dar am avut și pe legea 205, totalizând aproximativ 160 de sesizări și petiții soluționate, ocazie cu care am aplicat aproape 150 de sancțiuni contravenționale.
Mai pe înțelesul tuturor, pentru ce au fost cele mai multe intervenții?
Cele mai multe intervenții au fost pentru nerespectarea regimului de deținere a animalelor, respectiv neasigurarea unui adăpost corespunzător, neasigurarea condițiilor de îngrijire sau neacordarea îngrijirilor medicale. Am mai avut foarte multe sesizări și pentru cazuri de maltratare a animalelor, animale bătute, rănite, animale care suferă, aflate în stare de suferință...
Sunt mai multe intervenții în județ decât în municipiul Sibiu? Că mi-e greu să văd animale schingiuite în oraș...
Sunt... din păcate. Și dacă e să le clasific după cum spuneți dvs. ar trebui să consider în județ tot ce este în afara Sibiului, inclusiv Cartierul Arhitecților sau Șelimbăr. Pot să spun că din punctul nostru de vedere nu există diferențe majore între mediul urban și cel rural.
Vă mai impresionează ceva?
Fiecare caz în parte mă impresionează! În momentul în care vezi un animal care imploră să fie ajutat...
Nu v-ați împietrit?
Ba, am avut destul cazuri... În momentul în care iei niște pui de căței abandonați în frig fără mâncare. Sau, să vă dau un exemplu, am emis ordin de protecție pentru un cal care efectiv a fost abandonat, epuizat la marginea drumului și noi am intervenit, l-am preluat și l-am plasat la ”Prietenii Berzelor”. Când vezi un cal slab, care nu se poate ridica în picioare, aflat într-o stare deplorabilă, nu are cum să nu te impresioneze. La fel cred că simte și un medic pentru fiecare caz în parte.
Apropo de ”Prietenii Berzelor”, în ce relații sunteți cu ei, mai ales după problema apărută anul trecut cu puii de urs?
Mă depășește problema pentru acea situație este de competența Serviciului Arme din cadrul IPJ și a Gărzii de Mediu. Fauna sălbatică și speciile protejate au alt regim de deținere. Acolo nu am fost implicați și nu cunosc situația. Eu pot să spun că avem o colaborare foarte bună cu doamna Miruna Gritu, la fel cum avem o colaborare foarte bună și cu ”Animal Life”, prin doamna Andreea Roseti. De multe ori dânsele ne sprijină, zic eu, peste posibilitățile lor, ținând cont că la nivelul Consiliului Județean a fost demarată acțiunea de contractare a serviciilor publice pentru plasarea în adăpost a animalelor abuzate. Licitația nu a fost finalizată, din motive care ne depășesc, și încă așteptăm...
Care sunt cele mai mari amenzi pe care le-ați dat?
Amenzile cele mai mari au fost de 5.000 de lei.
Pentru ce?
Pentru nerespectarea în mod repetat a condițiilor de deținere. Este vorba despre niște vaci, în Agnita, cărora nu li se asigura un adăpost corespunzător. Dar! Dar! Vreau să precizez asta: Am o experiență de 20 de ani pe ordinea publică și nu sunt adeptul amenzilor mari. Amenzile mari nu își ating scopul pentru că nu sunt plătite. Există o procedură și chiar dacă rămân în debit sunt greu de recuperat. Omul plătește amenda mică. Scopul nostru este să-i aducem la cunoștință faptul că a săvârșit o contravenție și faptul că plătește o sancțiune contravențională care este în limita posibilităților. Cine plătește o sancțiune care se încadrează în buget, fiind astfel privat de un buget totuși accesibil, simte diferența. Noi suntem pe principiul aplicării unor amenzi mai mici, din acest punct de vedere.
Câți angajați sunteți?
De la data operaționalizării până acum sunt un număr de nouă lucrători de Poliție, dintre care șase sunt angajați din sursă externă, din viața civilă. Dintre aceștia avem doi medici veterinari, ofițeri specialiști, care fac examenul clinic animalelor rănite.
Adică atunci când aveți o intervenție merge polițistul cu medicul veterinar?
Da, toată activitatea noastră se bazează pe constatarea specialistului medic veterinar. În baza fișei clinice întocmită de medicul veterinar luăm măsurile necesare, ei sunt specialiști.
Urmăriți ce se întâmplă cu un animal după o intervenție?
Noi, când ajungem la fața locului, în funcție de evaluarea pe care o facem pe moment, luăm o decizie. În primul rând încercăm să vedem dacă este o faptă făcută cu rea intenție sau pur simplu din indolență, ori necunoașterea legii. Și atunci, scopul este să ne atingem obiectivul, acela de a proteja animalele. Noi conștientizăm că luăm o sumă de bani din venitul familiei, dacă dăm o amendă afectăm bugetul familiei, bani care poate sunt pentru îngrijirea familiei sau poate chiar pentru îngrijirea animalelor. Trebuie văzută în profunzime situația, fiecare caz în parte. Există posibilitatea ca dacă dăm o amendă mare să facem mai mult rău animalelor. Și atunci, când ajungem la fața locului, în funcție de evaluarea pe care o facem putem să dăm un avertisment, dacă nu există rea intenție sau nu există indolență. Sau putem să aplicăm direct sancțiuni contravenționale. Noi toate aceste cazuri le monitorizăm. Și ulterior verificăm efectele. Chiar dacă inițial aplicăm un avertisment, dacă pe urmă constatăm că nu se respectă legea a doua oară aplicăm sancțiune contravențională.
În concluzie, ne civilizăm?
Da, să știți că ne civilizăm!
Pe ce vă bazați?
Am observat că de când am început, cu sprijinul dumneavoastră, să facem acțiuni de popularizare a Biroului Poliției Animalelor, a crescut numărul cetățenilor care umblă cu câinii în lesă și botniță în spațiul public. Înainte erau mai puțini. Acesta este un efect pe care oricine îl poate constata pe stradă. Deja au început să se intereseze și avem feed-back de la asociații și fundații care desfășoară activitățile acelea de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor. A crescut numărul solicitărilor pentru sterilizare și persoanele care se prezintă în aceste centre, la aceste acțiuni periodice. Și, fără să pun asta pe seama iernii, cred că datorită nouă a scăzut numărul sesizărilor în ultima perioadă. Dacă înainte aveam undeva la vreo zece sesizări pe săptămână, acum avem undeva la vreo cinci sau șase sesizări.
În încheiere, haideți să le spunem oamenilor unde vă pot găsi!
Biroul pentru Protecția Animalelor este amplasat pe strada Avram Iancu, la nr. 5. Dar orice cetățean trebuie să știe că ne poate contacta și printr-o petiție online pe site-ul www.sb.politiaromana.ro, la secțiunea ”Petiții on line”. În mod operativ, acele petiții sunt redirecționate către noi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6298
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciupercutza
Acum 3 ore
Bogdan
Acum 4 ore
Hermannstädter
Acum 4 ore
Cetateanul turmentat
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel