Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
24°C

Focar de pestă: 20.000 de porci vor fi sacrificați la Avrig

Focar de pestă: 20.000 de porci vor fi sacrificați la Avrig

20.000 de animale vor fi sacrificate, după ce a fost descoperit un focar de pestă porcină africană la un mare producător de carne de porc din Avrig, anunță Prefectura Sibiu. Este vorba despre firma SC Premium Porc Srl, care a mai avut un focar de pestă porcină la începutul anului trecut, în urma căruia alte 29.000 de animale au murit. Este al șaselea focar de pestă porcină africană care evoluează în județul nostru de la începutul anului.

Producătorul are un efectiv de 19.837 de animale - porci grași și tineret - iar pentru a reduce pericolul de răspândire a acestei boli în efectivele de porcine învecinate, toți porcii din exploatația afectată vor fi uciși de îndată sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane atât în timpul transportului, cât și în timpul uciderii.

După identificarea focarului, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Boița, cu o rază de 3 km, ce include localitățile Avrig și Săcădate din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Mârșa, Porumbacu de Sus, Porumbacu de Jos, Bradu, Glâmboaca, Nucet, Sărata, Cornățel, Racovița, Colun și Scoreiu.

Este al șaselea focar de acest gen care evoluează în județul Sibiu de la începutul anului, după cele identificate la două fonduri cinegetice și în gospodării din comunele Arpașu de Jos, Boița și Merghindeal.

În 2021, firma a pierdut 29.000 de porci

Nu este prima dată când această firmă are focar de pestă porcină africană. În anul 2021, în luna ianuarie, a fost identificat un alt focar, în urma căruia producătorul de carne de porc a fost nevoit să sacrifice 29.000 de animale.

Firma a avut o cifră de afaceri de 102 milioane lei, în 2020 fiind pe minus cu 16 milioane.

În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând  prevederile Regulamentului CE 687/2019.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus