Sâmbătă,
13.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

2,7 mil. de euro: bucătăria se închide, pacienții Spitalului județean vor primi mâncarea în caserole de unică folosință

2,7 mil. de euro: bucătăria se închide, pacienții Spitalului județean vor primi mâncarea în caserole de unică folosință

Pentru că bucătăria Spitalului județean trebuie modernizată, în următorii trei ani pacienții vor fi hrăniți cu mâncare preparată în altă parte și ambalată în caserole de unică folosință. 13,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul maxim alocat de Spital pentru furnizarea de mâncare pacienților și medicilor de gardă în următorii trei ani.

Conducerea celei mai mari unități spitalicești din județ a lansat procedura de atribuire a contractului-cadru pentru furnizarea hranei pentru pacienți și medicii de gardă pentru o perioadă de trei ani. Contractul este o noutate pentru Spital, deoarece implică prepararea celor trei mese de peste zi în alt loc decât în bucătăria unității medicale. Din bucătăria celor care vor câștiga acest contract, mâncarea va trebui livrată de trei ori pe zi, gata porționată în caserole. ”Hrana trebuie să ajungă la bolnav în maxim 60 de minute de la preparare și trebuie menținută la o temperatură mai mare de 60˚ C”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

”În caz de îmbolnăviri, infecții sau epidemii nozocomiale datorate mâncării preparate și distribuite de către prestator, acesta va fi obligat să plătească daune morale și materiale atât pacientului, cât și autorității contractante”, caietul de sarcini al procedurii

Citește și FOTO/Cum arată o masă la Maternitatea din Sibiu. „Se fac eforturi, dar finanțarea este redusă”

Pentru a participa la licitație, cei interesați trebuie să fie autorizați pentru furnizarea de mâncare în sistem catering, iar mașinile cu care este transportată prin oraș mâncarea trebuie dezinfectate după fiecare transport. De remarcat, autoritățile solicită ca mâncarea să fie ambalată în caserole biodegradabile. Trei este numărul locurilor în care mâncarea va trebui distribuită conform comenzilor zilnice: pe bulevardul Corneliu Coposu, unde sunt majoritatea pavilioanelor spitalului, pe str. Dumitru Bagdasar (unde este pavilionul de Recuperare, medicină fizică și balneologie) și pe str. Pompeiu Onofreiu. La această din urmă adresă, livrarea va începe doar după finalizarea lucrărilor de reabilitare a pavilionului de neurologie.

”Setul zilnic de caserole trebuie să fie compus din materiale biodegradabile și se compune pentru:

- mic dejun

           - 1 caserolă 350 ml cu capac pentru ceai;

           - 1 caserolă cu un compartiment;

           - un set tacâmuri de unică folosință (furculiță, lingură, cuțit), ambalate în hârtie.

- prânz

           - 1 caserolă 500 ml cu capac pentru ciorbă;

           - 1 caserolă cu 2 compartimente.

- cină

           - 1 caserolă cu un compartiment;

           - 1 caserolă 350 ml cu capac pentru ceai”,

Sursa: caietul de sarcini al procedurii

Conform documentației de atribuire, micul dejun reprezintă 20% din totalul hranei zilnice, și va include pâine și produse preparate ori nu, plus un ceai. Brânză proaspătă, gem, ouă, mezeluri, iaurt și biscuiţi sunt exemplele de mic dejun date de Spital.

Prânzul reprezintă 50% din hrana zilnică și include pâine sau mămăligă și două feluri de mâncare, primul fiind supă, ciorbă, borș ori supă cremă. Grătare, fripturi, rasoluri, mâncăruri scăzute, piureuri și garnituri sunt exemplele date de Spital.

Cina reprezintă restul de 25% din hrana zilnică, iar alături de pâine și ceai va include un fel de mâncare. Fripturi, salată orientală, paste și garnituri sunt exemplele date în caietul de sarcini.

În fine, Spitalul cere și furnizarea unui supliment la ora 10:00 a fiecărei zi, care reprezintă 5% din totalul alimentelor incluse în hrana zilnică. Fructe, produse lactate, eugenii sau produse de patiserie sunt exemplele date de Spital.

Micul dejun trebuie livrat între 08:00 și 09:00, prânzul – între 13:00 și 14:00, iar cina – între orele 18:00 și 19:00.

Citește și Pături rupte, cinci biscuiți cu marmeladă la mic dejun, lipsește apa de băut. Reclamații din Spitalul Județean Sibiu

”La locul de distribuire a hranei, asistenta dieteticiană, reprezentantă a spitalului, va urmări respectarea condițiilor de livrare și consistență porților, conform rețetarului și a dietelor comunicate și stabilite de reprezentantii desemnați ai autorității contractante. Mâncarea va fi livrată gata porționată în caserole, conform normativelor de hrană pentru fiecare secție în parte, cu respectarea cuantumului valoric aferent fiecărui tip de dietă solicitat de autoritatea contractantă și prin raportare la rețetarul stabilit de autoritatea contractantă. Caserolele de unică folosință (compartimentate după caz) cu meniuri, vor fi etichetate cu tipul de meniu/dietă recomandate de medic, având înscrisă şi data preparării”, se mai arată în caietul de sarcini.

Firmele interesate de contract au termen de depunere a ofertelor ziua de 14 martie 2022, iar reprezentanții Spitalului estimează că vor finaliza evaluarea ofertelor cel mai târziu la jumătatea lunii mai. Factorii de evaluare în departajarea ofertelor sunt doi: prețul cel mai mic contează în proporție de 90%, experiența de minim 12 luni a personalului de specialitate (bucătar, nutriționist, dietetician) contând în proporție de 10%.

Bucătăria așteaptă

În prezent, mâncarea pacienților și medicilor de gardă din cadrul Spitalului județean Sibiu este preparat în blocurile alimentare care sunt închiriate firmei angajată să furnizeze hrana. ”În acest moment, blocurile alimentare necesită investiții majore din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență, în condițiile unor resurse financiare limitate”, se arată în caietul de sarcini.

Blocul alimentar – aflat în pavilionul Maternitate - urmează să fie reabilitat în cadrul proiectului de reabilitare termică a Spitalului județean. ”Acesta va beneficia de lucrări ample de refacere integrală a instalației de apă-canal, a celei termice, precum și a instalațiilor electrice și de ventilație. Totodată, se vor realiza recompartimentări, pereții exteriori opaci vor fi izolați, iar tâmplăria exterioară va fi schimbată. Ținând cont de faptul că nu se cunoaște data efectivă a începerii lucrărilor, autoritatea contractantă a stabilit că serviciul ce urmează a fi contractat să fie serviciul de catering”, se mai arată în documentația licitației în discuție.

Spitalul are un număr de 1.054 de paturi pentru spitalizare continuă şi 50 de paturi pentru spitalizare de zi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ion

Acum 5 luni

Asta in caz că vă întrebați de ce a fost pus "marele" manager șpăgar !!! Așa se dau tunurile !!! Trăiască România.

Raspunde

Munteanu

Acum 5 luni

ce porcarie! de ce sa se inchida bucataria spitalului?! Normal ar fi ca mancarea sa se prepare in bucataria spitalului asa cum preved normele de igiena alimentara...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 5 luni

ca să se renoveze. nu citești articolul, faci numai copy-paste din comanda de la haur?
Raspunde

Vlad

Acum 5 luni

Mari Golani Mic dejun: ceai, 4 biscuiti si ceva felii de paine Pranz : o ciorba de ceva, varza cu jumatate de polonez si 3 eugenii. Din estimarile voastre ar iesi pe zi/ pacient cu absolut toate paturile pline, timp 365 de zile/an, pe o perioada de 3 ani 11-12 lei. Nici daca cumpar din magazin (nu din depozit) nu ajung la banii astia. Glumiti? Mari bagabonti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus