Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

FOTO VIDEO Cum am fost pentru o jumătate de oră de partea Ocultei. Protestatarii de la „Convoiul libertății” au ajuns la Sibiu

FOTO VIDEO Cum am fost pentru o jumătate de oră de partea Ocultei. Protestatarii de la „Convoiul libertății” au ajuns la Sibiu

Agitație, claxoane, entuziasm, lozinci și reproșuri pentru purtarea măștilor sanitare - rețeta întâlnirii Convoiului Libertății cu simpatizanții din Sibiu ai mișcării, astăzi, în parcarea de la Ambient. 

La ora 13 fără câteva minute eram în parcarea de la Ambient, pe șoseaua Alba Iulia, așteptând să ajungă la Sibiu mașinile care au pornit într-un protest prin toată țara, sub denumirea Convoiul Libertății.

Ce este Convoiul Libertății

Mișcarea reunește români care cer încetarea stării de alertă și scăderea prețurilor la gaze naturale și alimente. Periplul prin țară a durat opt zile și este format din mai multe convoaie de mașini, iar mâine vor ajunge cu toții la București, unde organizează un protest de amploare în Piața Victoriei. 

Cu două ore întârziere

Pe Facebook, organizatorii manifestării anunțaseră că mașinile urmau să ajungă la ora 13, însă din 30 în 30 de minute situația se schimba. În ultimă instanță, s-a anunțat, tot pe social media, că de fapt aveau să ajungă de-abia în jurul orei 15.

Alături de noi, în praful făcut de traficul intens din zonă, așteptau și câțiva sibieni susținători ai mișcării. Un tânăr a venit chiar din Mediaș să aștepte convoiul și avea de gând să însoțească protestatarii cu mașina prin oraș, pentru că văzuse pe internet că o să ajungă astăzi prin zonă. Alți doi stăteau cu tricolorul după umeri, într-o dubă, iar câteva persoane mai în vârstă povesteau la câțiva metri mai încolo, bucuroși de ziua caldă de mijloc de februarie.

„Nu mai putem să fim sub jugul entității Guvernului”, mi-a spus un tânăr de 24 de ani. Tocmai a demisionat, de câteva zile, așa că a avut timp să vină.

Pe măsură ce trecea timpul, oamenii fremătau tot mai mult, nerăbdători. Iar întâlnirea, deși s-a lăsat așteptată, a fost pe placul lor. Nu și pe placul celor care au purtat masca sanitară la întâlnire, așa cum au fost reporterul și fotograful Turnul Sfatului. Dar până acolo mai avem puțin de povestit.

Mașinile au ajuns cu câteva minute înainte de ora 15, claxonând frenetic, până au oprit în parcare. Câteva persoane erau pe jumătate ieșite din mașină și filmau, iar alți câțiva participanți ai convoiului fluturau tricolorul pe geam. Automobilele, unul și unul, erau venite din Brașov, Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Bacău, iar convoiul era deschis de o mașină din Dolj. Un ieșean a venit chiar cu taxi-ul la protest, direct din Iași.

Oamenii strigau „Bine v-am găsit, Sibiu!” pe măsură ce coborau din mașini și erau întâmpinați cu entuziasm de sibieni, iar pentru un scurt moment m-am simțit ca în Piața Mare la spectacol.

Întâlnirea cu sibienii care îi așteptau în parcarea de la Ambient a fost agitată, cu pupături zgomotoase pe obraji, ca între prieteni vechi, lozinci scandate împotriva actualei guvernări, a stării de alertă și a portului măștii sanitare și un tricolor deschis greșit.

„Schimbați, că nu e bine”, a strigat unul din participanții la protest către cei care întindeau steagul, lung de câțiva metri. „Vine albastrul prima dată, roșul e în partea dreaptă.”

Oamenii au scandat lozinci precum „Moldova, Ardealul și Țara Românească trăiască, trăiască, trăiască, veci trăiască”, „Libertate, fără certificate”, „Jos fascismul”, „Jos Guvernul trădător”, „Jos dictatura” și „România, ridică-te! Sibiu, ridică-te!”.

„Sunteți parte din planul lor al Ocultei”

Între timp, o doamnă participantă la protest s-a apropiat de reporteri. „Nu știați că nu mai trebuie să purtați mască?”, a întrebat, contrariată de faptul că în prezența Convoiului Libertății se mai aflau și persoane care au ales să respecte măsurile anti-COVID. Și nu a fost singura.

Unul din cei mai vocali manifestanți și-a asumat rolul de a deschide ochii celor care „sunt parte din Ocultă”, pentru că poartă masca sanitară. Ne-a întrebat ce căutam acolo cu masca pe față și ne-a mustrat pentru că purtam ceva care în opinia sa reprezintă un „semn de încorsetare”.

„Doamnă dragă, ăsta e un semn că sunteți parte din planul lor al Ocultei. Asta înseamnă. Respirați aer curat dăruit de Dumnezeu. Nu vă sufocați. Vă îmbolnăviți. Singuri vă condamnați. E semn de încorsetare, nu de libertate. Asta este. Nu știți să faceți diferența. Asta e supunere la legile diabolice ale sistemului. Fraților, umblu de ani pe drumuri și nu port mască și nu m-am îmbolnăvit. Dacă ești cu Dumnezeu în suflet, te păzește de toate", a spus bărbatul care coborâse dintr-o mașină de Bacău.

Mișcarea a pornit de la așa-numitele „comitete cetățenești locale” care au întâlniri periodice, în cadrul cărora discută despre problemele care îi apasă pe membrii și soluțiile pe care le pot găsi. O astfel de soluție a fost întocmai Convoiul Libertății. 

„Suntem apolitici, o mișcare pornită din comitetele cetățenești locale care reprezintă vocea cetățenilor pe care i-am întâlnit pe acest traseu. Grupul va înnopta la Vâlcea și de acolo pornim mâine spre București. Cerem abrogarea legii 55, jos starea de alertă. Este o chestie perpetuă care face rău societății. Parlamentarii noștri trebuie să se ocupe de prețuri, care au crescut extraordinar de mult. Jos prețurile, jos starea de alertă, da?”, a transmis Elena Șerban, una din organizatoare, venită de la Craiova.

Organizatoare care nu știa câte mașini sunt în convoiul care a oprit în Sibiu și nici câți sibieni ar fi vrut să i se alăture.

Cei veniți în coloană la Sibiu ar fi vrut să se oprească apoi în fața Prefecturii și a Primăriei pentru scurte flash-mob-uri, demersuri care au fost temperate de jandarmi.

Foto: Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Da sigur

Acum 2 ani

Masina aia neagra e toyota FJ Cruiser ... motor 4L benzina, adusa din State, ca nu se vindea in Europa. Mi se rupe sufletul, ce sa zic, de saracii astia care platesc impozit de 6000 lei pe an
Raspunde

@Da sigur

Acum 2 ani

Te referi la masina aia de patrioti cu volan pe dreapta?
Raspunde

Asen

Acum 2 ani

e si stapanul inelelor Doru Apostol, sa nu lipseasca de la o bucata de paine si el
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile Parayan

Acum 2 ani

Nu ți-e rușine să răspândești punctaje Mafia Media Cristina Bălău? Ce sumă de bani de la organizatorii protestului ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

dacă nu era reportajul acesta, nu știa nimeni de "manifestarea' legebeteilor hauriști. Înțeleg că în oraș n-au îndrăznit să intre, de frică că-i scupă lumea!
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Incredibil cum o tampenie pornita de la un grup de tampiti de peste ocean are sustinatori in toata lumea. O dovada in plus cat de mult s-a indobitocit lumea si in ce vremuri de rahat traim. Iar ziaristii nostri umple o pagina intreaga cu un asa zis reportaj de la un eveniment cu patru masini si zece persoane (cu Apostol cu tot)
Raspunde

DB

Acum 2 ani

"ocult" prin definiţie este ceva ascuns, chiar ezoteric ar spune unele dicţionare, iar Oculta mondială se referă la un grup restrâns cu resurse, neştiut, care trag sforile (definiţiile pot fi foarte nuanţate). Niciunul din sensuri nu justifică titlul. E ca Mărginimea din titlul materialului Adinei Torop care nu are legătură cu Mărginimea. E greu când nu ai proprietatea termenilor.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Din titlu poti intelege ca au fost pt. scurt timp de partea celor putini care conduc lumea si trag sforile! Asta chiar ar fi fost un reportaj! Din pacate "oculta" alaturi de care au o fost o jumatate de ora era la vedere!

Raspunde

Sibia Nuss

Acum 2 ani

Purtati voi masti si stati in case ca animalele in custile de la zoo, in vreme ce baietii "destepti" umbla fara masca prin centru (a se vedea iohanis care face sport la costum in curtea bisericii) si petrec linistiti in lockdown (a se vedea scandalul din GB cu petrecerile politicienilor in lockdown).
Raspunde

Zzz

Acum 2 ani

luati numai cate un neuron ca sa ajunga la toata lumea
Raspunde

Rica Pavlone

Acum 2 ani

Dar dragilor, de ce nu ati scapat putin camerele mai in stanga, in dreapta sa pozati si gramada de jandarmerie si politie (de doua ori cati protestari). Sau trecand de partea "ocultei", ocultati si voi de profesie?
Raspunde

Adina

Acum 2 ani

Tarziu isi va da lumea seama, ca oamenii astia s-ar putea sa fi avut dreptate. Habar nu au romanii si, sa fie cu iertare, jurnalistii de la turnul sfatului, cu ce se mananca oculta mondiala, planurile lor si modul de punere in practica a planurilor. Si nici nu e vina lor, cand ai atata munca de facut, de adunat informatii, luat interviuri si publicat articole, iti ramane putin timp pentru viata personala, daramite pentru informatii ascunse prin cotloanele internetului dupa care trebuie sa sapi serios prin google si youtube ca sa mai gasesti ceva. Acum 9 - 10 ani se gaseau usor, o gramada de video-uri pe youtube cu chestii care te faceau sa iti pui intrebari. De exemplu as fi curioasa cine din turnul sfatului a auzit vreodata in viata lui de FEMA camps in S.U.A? Orasele acelea subterane din statul Colorado si nu numai conectate prin tuneluri imense prin care intra tiruri cu mancare, sanitare etc? Hai ca asta nu e asa dubioasa. Alta: Cine a vazut vreodata vreun videoclip filmat in parcarile Walmart-urilor (cele mai populare supermarketuri) inchise toate deodata cu sutele acum cativa ani din cauza unui "plumbing problem" (problema la canalizare). S-au construit garduri inalte in jurul parcarilor si inaintru parcarilor au fost aduse mii de cutii negre de plastic de circa 2 m lungime si 70 cm latime, stivuite unele peste altele. Banuiesc ca aceste cutii care aratau ca niste sicrie de plastic erau pentru problemele cu canalizarea, nu? Si nu erau intr-un singur oras sau stat, au fost aduse peste tot in toate statele unde s-au inchis walmarturi. Cei care au reusit sa filmeze peste garduri au fost indepartati rapid de agentii de paza. Alt subiect: cati jurnalisti au auzit de problema oamenilor fara adapost din S.U.A. si ca cineva a filmat acum cativa ani un video (postat pe youtube) in care se vedea cum a venit armata cu niste tiruri si i-a bagat pe "homeless" in tiruri si vorba romanului "dusi au fost". Au ramas pe strada doar carucioarele de supermarket in care isi aveau acesti oameni avutul (paturi, haine de schimb, conserve etc.) si cateva corturi puse pe iarba. Altul: cine din turnul sfatului a auzit vreodata de scandalul pedofililor din inalta societate a Belgiei de acum ceva ani, in care au fost acuzati oameni publici de rapire de minori, abuz sexual si viol? Stiati ca martori, jurnalisti si unul dintre judecatori au fost gasiti impuscati inainte de a fi data sentinta? A fost un scandal intreg in societate, s-a lasat cu proteste pe strazi. A auzit cineva in Romania de asta? Intreb pentru un prieten....Sunt atatea "teorii conspirationiste" care s-au adeverit. Cum a fost teoria ca Jeffrey Epstein are undeva o insula in care traficheaza minore si ia bani grei de la staruri hollywood si alti oameni publici ca sa le dea voie sa intretina relatii sexuale cu ele. S-a ras de cei care au venit cu ideea asta si uite ca acum s-a adeverit si au mai fost si anchetati cei care au luat parte, vezi cazul printului Andrew, fiul reginei Angliei. Ideea e ca daca nu cauti anumite informatii nici nu va veni nimeni sa ti le puna in fata. Asa cum vreo tanti de la etajul 2 care a lucrat o viata in fabrica si acum la pensie nu stie altceva decat telenovele si preturile alimentelor din piata, la fel si jurnalistii stiu in general doar atat cat vor sa stie. Ca sa afli mai multe trebuie in primul rand sa fii curios.
Raspunde

Zzz

Acum 2 ani

bravo Adina, Q este mandru de tine < 3
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

X

Acum 2 ani

Niste tampiti

Raspunde

Poplacean

Acum 2 ani

timpiti,netimpiti oamnenii au dreptul la opinie-vezi Constitutia Romaniei
Raspunde

Danut

Acum 2 ani

Ce oameni, ofuscatii astia, frustrati ca lumea PROTESTEAZA si inca au si steaguri ale Romaniei. Cum indarznesc ei sa isi exprime nemultumirile prin proteste? Pai la fel cum protestau si #rezist acum cativa ani contra lui Dragnea. Si astia de acum, protesteaza muuuult mai pasnic decat rezistii adunati atunci la Bucuresti. Dar atunci va placea, luati si voi doi-trei euroi de persoana de la Raiffeisen sau direct de la Soros si urlati in gura mare cu jos guvernul, jos coruptia si altele tot asa. Acum cand striga lumea jos guvernul sau jos coruptia, nu va place, ca e de la ceilalti, conservatorii si aia, zgarcitii, nu dau nimic sa participi. Ei, fratilor, interesul poarta fesul fiecarui progresist. "Ana Pauker si cu Dej au bagat spaima'n burgheji".

Raspunde

Oculta Vrea Razboi

Acum 2 ani

Oculta a trecut de la covid, la razboi acum.... spera sa dezmembreze Rusia.... ca e mult de furat, acolo.
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Dar de mafia gulerelor albe, ce ziceti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus