Joi,
10.10.2024
Innorat
Acum
15°C

Teodora, pianista din Sibiu devenită celebră în toată Europa: „este un dar să te poți ocupa de muzică”

Teodora, pianista din Sibiu devenită celebră în toată Europa: „este un dar să te poți ocupa de muzică”

La șase ani a descoperit pentru prima dată pianul și de atunci nu s-a mai desprins de el. Au fost de ajuns câteva lecții pentru ca sibianca Teodora Oprișor să-și dea seama că începe să se îndrăgostească de acest instrument. Primele ore de pian le-a făcut la Liceul de Artă din Sibiu, sub îndrumarea profesoarei Orth Enikö. De aici, până la studii aprofundate în Germania și în Anglia, până la reprezentații alături de artiști europeni prestigioși și până la a deveni profesor în Germania a fost doar un pas. Un pas care a însemnat multă muncă, dedicare și iubire.

Teodora Oprișor are 28 de ani și în prezent trăiește în Spania. Povestea ei începe la Sibiu, în urmă cu mai bine de 22 de ani când punea pentru prima dată degetele pe clapele unui pian. Sfătuită de părinții și bunicii ei să încerce să cânte la pian, Teodora a decis să accepte provocarea. Încă de mică, a fost atrasă de artă și îi plăcea să recite poezii pe care le învăța împreună cu bunica sa.

„Aveam un pian în casă pentru că mama mea cântase la pian. Părinții și bunicii s-au gândit că ar fi frumos să cânt și eu la acest instrument. Aveam șase ani când am început, nu pot să spun că a venit inițiativa din partea mea, m-am lăsat ghidată mai mult. Primele ore de pian m-au fascinat. Îmi amintesc că îmi plăcea foarte mult să recit poezii pe care bunica mea le avea notate într-un caiețel. Asta îmi făcea mare, mare plăcere, să recit poezii și să mă asculte lumea spunând poezii”, își începe Teodora povestea.

13 ani de pian la Sibiu

A început să studieze pianul la secția externă a Liceului de Artă, iar timp de 13 ani a avut-o ca profesoară pe Orth Enikö, despre care Teodora spune că a avut o contribuție enormă la dezvoltarea ei profesională. După primele lecții, s-a îndrăgostit de pian, iar după primii ani de studiu și-a dat seama că va fi nedespărțită de el pe viață.

„După primii ani de pian deja începuse să-mi fie clar că asta voi face mai departe. După patru, cinci ani, mă gândeam cumva că aceasta va fi profesia mea. La Sibiu, am avut aceeași profesoară timp de 13 ani. Am avut foarte mare noroc și pot spune că fără doamna profesoară Orth Enikő nu aș fi fost unde sunt acum. De la bun început, ea a văzut în mine un candidat pentru a intra în breasla de muzician. M-a îndrumat și m-a inspirat pe parcursul anilor în care am fost la Sibiu”, detaliază tânăra.

Sursa foto: Annemone Taake

Cât a stat la Sibiu, până a terminat Liceul de Artă, tânăra a colaborat cu orchestra Filarmonicii de stat de la Sibiu, dar a participat și la concursuri precum „Frederic Chopin” de la Budapesta sau Concursul Internațional „Carl Filtsch” de la Sibiu, în cadrul cărora a obținut mai multe premii.

Pasul următor – conservatorul de la Weimar

După Liceul de Artă, Teodora a urmat studiile de licență la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Weimar, Germania, la clasa pianistului Szokolay Balazs. „În ultimii doi ani doi de liceu am început să mă pregătesc pentru admiterea de la conservatorul din Weimar, Germania, unde pe vremea aceea preda un pianist cu care eu îmi doream să lucrez enorm, Szokolay Balazs. Faptul că am cunoscut un artist de talia dumnealui și faptul că am lucrat cu o persoană așa de specială, m-a schimbat foarte mult ca și om”.

Tânăra spune că nu i-a fost foarte greu să se adapteze în Germania. Cum studiase limba și cum Sibiul cuprinde și o parte din cultura germană, Teodorei i-a fost ușor să se acomodeze. Deși nu cunoștea pe nimeni acolo, nu i-a fost teamă că o să întâmpine greutăți sau că nu i se va oferi ajutorul. A profitat de fiecare moment în parte, iar timp de patru ani, cât au durat studiile, a ajuns să se simtă în Germania „ca acasă”.

„M-a ajutat faptul că înainte de Liceul de Artă învățasem la secția de germană și aveam dorința de a studia în Germania și de a cunoaște îndeaproape cultura țării. Iar în ceea ce privește muzica clasică, este un loc plin de cultură. În Sibiu, cultura germană este foarte prezentă. N-am simțit cumva că am intrat într-o altă lume. Sibiul mi s-a părut întotdeauna un oraș extrem de civilizat, extrem de cultural și deschis către cultura europeană. A fost o schimbare și un pas foarte important, dar totul a venit natural. Nu m-am temut că o să-mi fie greu sau că nu o să găsesc oameni care să mă ajute sau să mă îndrume. Din punct de vedere cultural, am plecat de acasă și am ajuns tot acasă”, explică tânăra despre experiența din Germania.

După Germania, a studiat în Anglia

Cât timp a stat în Germania, Teodora a început să descopere literatura și cultura germană și să facă o pasiune pentru ele. Un punct în care muzica și literatura se întâlnesc este repertoriul de lied, adică poezii transpuse în muzică pentru voce și pian. Astfel că, în anul 2016, a fost acceptată la prestigioasa Royal Academy of Music din Londra, Marea Britanie, unde a urmat studiile de masterat în muzică de cameră și Lied la clasa profesorilor Michael Dussek și James Baillieu, obținând la absolvire distincția „DipRAM” pentru rezultate deosebite în cadrul studiului.

„Pasiunea aceasta mi-am descoperit-o în Weimar începând să lucrez cu cântăreți și să-i acompaniez. Am descoperit acest repertoriu care m-a fascinat din prima clipă și așa am ales să merg la academia din Londra și să fac un master specializat, acompaniament de lied și de muzică de cameră”, explică Teodora.

Sursa foto: youtube

„O meserie absolut extraordinară”

După ce a terminat masterul, s-a reîntors în Germania unde a studiat Konzertexamen, cea mai înaltă specializare artistică acordată de universitățile de muzică din Germania, sub îndrumarea profesorului Thomas Steinhöfel, promovând cu nota maximă în anul 2020.

Teodora se simte cel mai bine atunci când este pe scenă. Aici regăsește liniștea, împăcarea sufletească și dragostea. Când vorbește despre toată experiența pe care a avut-o zâmbește involuntar și este recunoscătoare pentru tot ceea ce a trăit. Nu-și imagina că va ajunge atât de departe, dar se bucură pentru faptul că a reușit să parcurgă un drum greu, dar atât de frumos. Spune că muzica este un domeniu care nu o să moară niciodată și pe care vrea să-l exploreze din ce în ce mai mult.

„Este o meserie absolut extraordinară și este un dar să te poți ocupa de muzică, să fii tot timpul în lumea asta. Pentru ora aceea de concert, pentru jumătatea de oră sau pentru două minute de muzică este atât de multă muncă, multe ore de studiu individual, de repetiții. Ești parte din lumea asta tot timpul, nu ai nicio pauză, nu ai un program fix, este ceva pentru care-ți dedici toată viața, dar este minunat. Mi-am asumat întru totul acest drum și cred că muzica este printre puținele domenii care nu o să moră niciodată. Într-o societate în care tehnologia și lumea virtuală pun stăpânire pe realitatea cotidiană, cred că lumea o să aibă tot mai mult nevoie de muzică și de artă în general. Artistul este un om pe care nu-l poți înlocui prin tehnologie, iar magia unui concert live nu poate fi înlocuită de nicio înregistrare. Fiecare moment al unui concert sau al unui spectacol de teatru este unic și irepetabil, iar eu cred că acesta este un lucru de care oamenii vor avea întotdeauna nevoie”, detaliază pianista.

Și-a găsit iubirea pe scenă

În prezent, Teodora este stabilită în San Sebastian, Spania, unde este pianista oficială a corului Orfeón Donistiarra. De asemenea, începând din octombrie 2021, Teodora este profesoară de Lied la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Weimar, Germania.

De doi ani, Teodora locuiește în Spania împreună cu prietenul său Jon Urdapilleta. L-a întâlnit la Londra, este pianist și spune că este minunat că poate trăi cu cineva care îi înțelege programul și care o sprijină necondiționat indiferent de situație. „Sunt recunoscătoare. Ai nevoie lângă tine de un om care să înțeleagă despre ce e vorba și să ia toate aceste lucruri ca atare, faptul că lipsesc, faptul că îmi petrec timpul călătorind sau faptul că am de lucrat mult, sunt lucruri care trebuie înțelese și nu oricine nu le poate înțelege”.

Sursă foto: Annemone Taake

„Trebuie să lucrezi continuu până ajungi în punctul în care-ți dai seama că s-a meritat”

Dacă ar fi să dea un sfat celor care se află la început și care, poate, ar vrea să renunțe la călătoria lor, Teodora le-ar spune să lupte pentru că a cânta înseamnă a munci, iar faptul că rezultatele nu se văd pe loc nu ar trebui să ducă la descurajare. Să facă totul din pasiune și să aștepte până în momentul în care apar rezultatele pentru că sigur vor apărea.

„Să nu o considere o meserie, să nu-și asume acest drum decât dacă este într-adevăr o pasiune. Poate începutul e greu și nu se văd rezultate imediate, nu e acel gen de meserie în care lucrezi două ore, iar apoi vezi rezultatul. Poate-l vezi mâine sau poate îl vezi săptămâna viitoare sau peste doi ani. Trebuie să lucrezi continuu până ajungi în punctul în care-ți dai seama că s-a meritat și că de acum înainte începi să savurezi. Să nu creadă că e prea greu pentru că la un moment dat începe să fie ușor”, arată Teodora.

Le este recunoscătoare tuturor oamenilor din Sibiu care au contribuit la parcursul său și le mulțumește pentru omul și artistul care este în prezent. „Pe lângă familie și doamna profesoară Orth, le sunt recunoscătoare tuturor profesorilor de la Liceul de Artă Sibiu, Liceul Pedagogic Andrei Șaguna, Liceul Bruckenthal și Școala Generală I.L. Caragiale care au contribuit pe parcursul anilor la formarea mea”, concluzionează Teodora.

Pe parcursul anilor, Teodora a obținut numeroase premii la competiții naționale și internaționale și a concertat în săli europene de prestigiu printre care Pierre Boulez Saal (Berlin), Palatul Buckingham (Londra), Muzeul Orsay (Paris), Teatrul Palatului Schönbrunn (Viena). Împreună cu baritonul Michael Arivony a obținut numeroase premii la concursuri internaționale de Lied precum „Das Lied International Song Competition” în Heidelberg, Germania, „Chichester Song Competition” în Marea Britanie și “International Student Lied Duo Competition” în Groningen, Olanda. Cei doi au înregistrat în 2020 un CD pentru compania franceză B Records cu lucrări de Maurice Ravel și Francis Poulenc.

Interpretările pianistei alături de diferiți instrumentiști și cântăreți au fost difuzate de BBC 4, Tvr 2, Mitteldeutscher Rundfunk și Televiziunea Națională Spaniolă. Este laureată a Academiei „Orsay- Royaumont” (Franța), a Asociației „Yehudi Menuhin Live Music Now” (Germania) și a Academiei de Lied din Heidelberg condusă de baritonul Thomas Hampson.

Sursă foto principală: Elisenda Canals

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Marius

Acum 2 ani

Bravo Teo ! Am citit pe nerasuflate articolul despre tine si nu pot sa-m- doresc decat o prezanta la unul dintre concertele tale ! Mult succes in continuare !
Raspunde

Mariana

Acum 2 ani

Felicitari !!!Nu te cunosc personal,dar am stiut ca studiezi pianul,si ca iti place.Am avut privilegiul sa-i cunosc pe parintii tai. Niste oameni "faini".Sa-ti ajute Dumnezeu sa ai numai impliniri pe toate planurile,si mult noroc.

Raspunde

Bischin Emanuela

Acum 2 ani

Felicitari, Teodora ! Te am cunoscut la liceul de arta, la clasa d-nei profesoare Orth Enikö la care era si baiatul meu Gabriel Bischin. Ne am mai intalnit odata nu de foarte mult timp, cu ocazia unui Festival cultural. Ma bucur de succesul tau si Dumnezeu sa ti ajute sa ti folosesti talentul spre bucuria multi oameni!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus