Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
17°C

FOTO Expoziție în premieră națională la Muzeul Brukenthal. „Prima expoziție dedicată stampelor japoneze din perioada Meiji”

FOTO Expoziție în premieră națională la Muzeul Brukenthal. „Prima expoziție dedicată stampelor japoneze din perioada Meiji”

O expoziție în premieră națională a fost vernisată astăzi, 21 februarie, la Muzeul Național Brukenthal. Este vorba despre expoziția „Călătorie în lumea stampelor din perioada Meiji”, prilej prin care, la Sibiu, a fost sărbătorită Ziua Împăratului Japoniei. Colecția de stampe din perioada Meiji aparține avocatului George Șerban.

Iubitorii de artă s-au adunat astăzi în curtea Muzeului Național Brukenthal pentru vernisajul expoziției „Călătorie în lumea stampelor din perioada Meiji”. La eveniment au participat Sa Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Constantin Chiriac, managerului Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, Gilda Lazăr din partea JTI,  Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal Regina Maria din Iași, Filip Petcu, manager al  Muzeul Național de Artă din Timișoara, Marian Clinci, director Dinamica,  Mircea Ureche, director Moara Cibin, Silviu Purcarete, regizor, Dragoș Buhagiar, regizor, alături de directori ai instituțiilor culturale din Sibiu și alți invitați.

„Sibiul este și rămâne o capitală culturală, iar acest lucru este demonstrat astăzi prin faptul că organizăm o serie de premiere. Deschidem pentru prima dată în România o expoziție dedicată în integralitate stampelor Meiji. În istoria expozițională românească este prima mare expoziție de acest fel. Atât muzeul, cât și George Șerban sunt ambasadori culturali ai Japoniei în România pentru că organizăm perioadă de perioadă, timp de timp, expoziții dedicate stampei japoneze. Această expoziție este dedicată zilei împăratului Japoniei. Este singura expoziție de stampe japoneze organizată în acest moment în lume, anul trecut s-a deschis una la Boston, în SUA, însă este singura și prima expoziție dedicată stampelor japoneze din perioada Meiji”, a spus Alexandru Chituță, curatorul expoziției.

O expoziție unică

Spre deosebire de alte expoziții realizate până în acest moment cu stampe din perioada Meiji axate doar pe o singură temă, expoziția de la Sibiu este una completă, care ne face să intrăm în profunzime în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. Lucrările cuprind ilustrări precum vizitele împăratului în diferite locuri din Japonia, apariția trenului în Japonia, partea de lupte japono-chineze și japono-ruse.

„Vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați invitat la acest eveniment minunat. Vreau să aduc mulțumiri Muzeului Național Brukenthal, Festivalului Internațional de Teatru pentru organizarea acestui eveniment. Sunt foarte bucuros să fiu aici și să luăm parte la această călătorie în lumea Împăratului. În ultimii ani, mai multe muzee din România au găzduit importante expoziții ale stampelor japoneze. Peisaje sau imagini din viața de zi cu zi vă vor face să descoperiți o parte din cultura japoneză în era Meiji. Aceste expoziții vor aduce oamenii din Sibiu mai aproape de arta japoneză”, a spus ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda.

150 de lucrări realizate de 31 de artiști

Expoziția deschisă la Muzeul Național Brukenthal cuprinde peste 150 de lucrări realizate de 31 de artiști și este posibilă prin proiectul Axele culturale Brukenthal – colecții private, organizată în colaborare cu Colecția Ukiyo – E George Șerban și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Mă bucur să ne revedem la Sibiu în această atmosferă extraordinară și la acest eveniment unic. Sunt lucrări originale din perioada Meiji 1868-1912, avem pictură japoneză originală, pictură pe mătase. Nu am văzut în lume vreo expoziție Meiji, iar în România au fost câteva foarte subțiri, cataloagele lor nu fac cât jumătate din al nostru. A fost un proiect mult mai complex”, arată colecționarul George Șerban.

Stampele japoneze în România și în Sibiu

Începând din anul 2018, stampele japoneze au început să fie cunoscute și în România grație unui program expozițional extraordinar, unic în sfera culturală românească, prin prezentarea în expoziții a sutelor de piese din colecția privată George Șerban. Expuse în muzeele din București, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Oradea și Bușteni, peste 400.000 mii de vizitatori au putut vedea imaginile din lumea plutitoare care i-au fermecat pe marii artiști ai lumii, dacă ar fi să îi menționăm aici doar pe Van Gogh sau Monet.

În mod gratuit, colecționarul George Șerban a pus în piața expozițională din România mai mult de 600 de stampe din colecția domniei sale, din perioada Edo, promovând arta japoneză. Aceste piese nu lipsesc din colecțiile marilor muzee ale lumii sau ale marilor colecționari. 

Perioada Meiji

Perioada Meiji, cunoscută și sub numele de Restaurația Meiji, a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea epoca în care Japonia a revenit la conducerea unui împărat, cunoscut sub numele de împăratul Meiji. Pe scurt, Japonia sub împăratul Meiji a trecut de la statutul de societate feudală la cel de societate modernă, capitalistă. Modernizându-și guvernul pentru a concura de la egal la egal cu marile puteri internaționale, Japonia a adoptat o constituție imperială care garanta libertăți inimaginabile până atunci. Aceste libertăți, împreună cu importul de idei și tehnologii străine, au inversat secole de excludere și au încurajat noi forme de artă pentru acea epocă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus