Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Nu cred că se știe ce se vrea cu stadionul

Dacă stadionul municipal Sibiu ar fi fost modernizat din fonduri nerambursabile europene, lucrările ar fi fost precedate de un studiu de fezabilitate extrem de detaliat întocmit.

Unul care indica de la cât curent se consumă în timpul meciurilor pe timp de zi ori seară, până la estimarea numărului de copii care vor putea să se antreneze la noile cluburi de fotbal care ar urma să apară ca urmare a modernizării stadionului. Și care sunt estimările legate de impactul pe care această investiție o va avea inclusiv asupra traficului.

Însă la Sibiu stadionul este modernizat exclusiv din fonduri locale. Mai degrabă o excepție la nivel de țară, unde mai peste tot costurile fie au fost suportate de Compania națională de investiții, fie au fost semnate parteneriate cu Guvernul pentru acoperirea unei părți din cheltuieli. Nimeni nu a explicat niciodată de ce Sibiul nu a reușit să atragă și alte fonduri pentru această investiție. Nici măcar acum nimeni nu se simte dator să explice.

Iar dacă sunt fonduri locale, nimeni nu se simte dator măcar să explice ce se întâmplă cu această majoră investiție, care a pornit de la un studiu de fezabilitate contestat de la bun început. Greșeala cu vechea tribună oficială care a fost demolată parțial la doi ani și cinci meciuri după ce a fost modernizată nu a fost pusă în seama nimănui. Cum ar veni, asta e, numai cine nu muncește nu greșește. A fost nevoie de solicitări repetate pentru ca autoritatea locală să iasă cu o explicație.

La fel, nimeni nu explică măcar de ce numărul culoarelor pistei de atletism este sub cel minim organizării de concursuri oficiale. Nimeni nu a explicat nici care a fost rațiunea pentru care gazonul a fost modernizat înaintea construirii noului stadion. Nu numai că acest lucru a crescut costurile șantierului, dar a și dus la cheltuieli zilnice pentru întreținerea unui gazon pe care îl admiră zilnic doar muncitorii.

Acestea sunt tușele groase care creionează tabloul celei mai mari investiții realizată cel puțin în ultimii 32 de ani de administrația locală a acestui oraș. Nici în modernizarea Aeroportului, o investiție care a reprezentat un salt uriaș pentru oraș și județ, Primăria nu a investit atâția bani.

Este un proiect major, fără doar și poate, cu implicații care pot aduce reale beneficii oamenilor acestui oraș. Proiectul, însă, pare să fie tratat de către funcționarii Primăriei la fel ca oricare altă reabilitare de stradă. Să nu știi (sau să nu vrei să comunici) cu câteva luni înainte de finalizarea lucrărilor ce faci cu acest stadion, ce calendar competițional poți prinde, ce valențe poți da numeroaselor spații de acolo, ce costuri implică și ce venituri poate genera exploatarea acestuia este expresia dezinteresului. Sau a unui demers care doar caută să bifeze un proiect.

Stadionul de aproximativ 40 de milioane de euro este construit strict din banii sibienilor. Din cota de impozit pe venit adunată în ultimii zece ani de la fiecare dintre cei care muncesc în acest oraș. Din salariul lui nea Ion, încă nostalgic după anii în care FC Inter reprezenta un nume în fotbalul românesc, dar și din salariul lui tanti Mărioara, care n-are ea interes pentru acest sport.

Cu doar câteva luni înainte de finalizarea lucrărilor, lui tanti Mărioara și lui nea Ion reprezentanții Primăriei nu vor sau nu pot să le spună cât va costa estimativ întreținerea stadionului (dar pentru care anunță că au alocat noi bani din cei ai sibienilor pentru un ”system management building” - util, fără discuție), nici măcar cum au de gând să restricționeze sau nu circulația atunci când naționala va veni la Sibiu să inaugureze stadionul și peste 12.000 de oameni se vor strânge în tribune.

Poate că, în cele din urmă, nici nu e important să știm sau să se știe ce se plănuiește cu cea mai mare investiție din istoria recentă a Sibiului ori să se discute pe acest subiect. Lucrurile se vor ”regla din mers” într-un fel sau altul, iar peste cinci sau zece ani nici naiba nu se va gândi ori își va mai aminti despre modul în care această investiție a fost planificată. Impactul îi va fi resimțit, însă, în fiecare zi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 11 luni

De parca e prima data cand ar veni 12000 de oameni la un meci...nu se face un stadion cu mai multe locuri decat maximul dinainte. Si nu stiu ce e cu intrebarea asta prostuta "ce se face cu stadionul?".Meciuri si concerte. Intrebarea e cand se vor face, pe care o si puneti in articol, indirect. Asa ca nu inteleg formularea asta ciudata.
Raspunde

Abramburel

Acum 11 luni

Nu puteau sa faca ce au facut la Stadionul Municipal din alte fonduri decat cele locale. De ce ? Simplu. Primaria nu e proprietara pe toata baza sportiva pe care e situat stadionul (conditie stricta de eligibilitate pentru o finantare din fonduri europene sau de CNI). Asa ca au daramat o sala de box pe care nu erau proprietari (e interesant sa vedeti legalitatea autorizatiei de demolare si apoi construire pe un obiectiv pe care nu erau proprietari) si apoi au cheltuit in nestire banii locali.
Raspunde

2cents

Acum 11 luni

Faptul ca nu erau proprietari ar fi fost inca un motiv pentru a face un nou stadion intr-o zona mult mai propice in afara orasului, cu spatiu mult in jur si cu parcari si cai de acces bine gandite. Si desigur puteau folosi fonfuri europene. Insa nu se mai putea fura...
Raspunde

Bzzz

Acum 11 luni

Badeeee!!!! Lumea jmjmechera( cu doi de jm :-) ) si-a dat seama ca daca vrei sa furi multi bani trebuie sa ai un proiect baban. Te consider baiat destept si banuiesc ca intelegi ce vreau sa spun. Zi buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus