La finalul unui contract care a ajuns la 37 de milioane de euro și este estimat să mai crească până aproape de 40 de milioane de euro, Sibiul va avea din acest an un nou stadion. Este obiectivul în care orașul a investit cei mai mulți bani în istoria sa recentă. Și toți sunt din bugetul local. Prin urmare, am cerut Primăriei câteva informații despre planurile legate de acest stadion.
Chiar dacă stadionul va fi predat la începutul verii acestui an, reprezentanții administrației locale nu pot preciza, deocamdată, când va avea loc primul meci de fotbal la Sibiu. Și asta pentru că recepția lucrărilor trebuie urmată de obținerea avizelor de la Inspectoratul pentru situații de urgență și Direcția de Sănătate publică. Primăria mai amintește și de întocmirea ”certificatului de securitate al Stadionului, un document specific acestui tip de obiectiv, emis în urma unor verificări în teren din partea instituțiilor abilitate pentru ca Stadionul să funcționeze în condiții de siguranță”.
Lista demersurilor care trebuie îndeplinite înainte de darea în funcțiune a noului stadion include și demersuri pentru obținerea omologărilor Federației Române de Fotbal și Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal. ”Darea în folosință a Stadionului depinde, deci, de parcurgerea acestor etape și, dat fiind faptul că nu depind de Primărie, nu se pot avansa termene exacte”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.
Prin urmare, în acest moment nu există o schiță a evenimentelor care ar putea avea loc pe noul stadion. ”După finalizarea lucrărilor, în timp util, vom prelua cereri pentru organizarea de evenimente pe Stadion, pentru a le planifica”, asigură reprezentanții administrației locale.
Citește și Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment
Cât costă și cu cât poate fi închiriat
În urmă cu doi ani, când a fost scoasă pentru prima dată la licitație întreținerea gazonului, acest serviciu era estimat la a costa 2.640 de lei pe zi. Acum, reprezentanții Primăriei arată că își întrețin singuri gazonul, cu angajații nou înființatului Serviciu Public de Administrare a Bazelor Sportive și de Agrement
Am întrebat administrația locală care sunt costurile estimate pentru întreținerea întregului nou stadion. ”Costurile de administrare depind în bună măsură de nivelul tarifelor de furnizare a utilităților, iar în contextul instabil actual este dificil de estimat costul final al acestora. Pentru a eficientiza aceste costuri, Stadionul va fi dotat cu un sistem de control și monitorizare a utilităților, Building Management System”. Sistemul de control amintit în răspuns a fost inclus în investiție la finele anului trecut.
Reprezentanții Primăriei mai arată că, în cele din urmă, funcționarea stadionului depinde de taxele care urmează a fi încasate. ”Trebuie precizat însă că suportabilitatea costurilor de întreținere va depinde în mare măsură și de gradul de utilizare a Stadionului, din taxe acoperindu-se o bună parte din acestea”.
Doar că la întrebarea despre care ar putea fi prețurile cu care va putea fi închiriat stadionul, reprezentanții administrației locale arată că acestora încă nu le-a venit vremea. ”Taxele de utilizare a diverselor funcțiuni ale Stadionului nu s-au stabilit încă, dar în momentul oportun vom înainte o variantă atât pentru consultare publică, cât și pentru aprobarea de către Consiliul Local”.
Dorește cineva să schimbe numele stadionului?
Structura finală a stadionului municipal va include numeroase ale spații, de la sauna care era amintită în studiul de fezabilitate, la tot felul de alte spații comerciale. ”În Stadion s-au amenajat 18 spații de alimentație publică care vor putea fi închiriate. De asemenea, se va amenaja și un spațiu destinat amenajării unui restaurant de aproximativ 850 de mp și a unui bar de 400 mp. Spațiile vor fi date spre închiriere pe bază de licitație”, dau câteva exemple funcționarii administrației locale.
Aceștia arată că până acum nu s-a discutat despre varianta concesionării stadionului. Și nici despre schimbarea denumirii, variantă care este luată în calcul pe baza unor rațiuni financiare: adică dacă apar sponsori. ”Stadionul va păstra denumirea actuală. Dar rămâne deschisă și varianta colaborării cu companii sau investitori care să includă și preluarea unei părți a cheltuielilor de funcționare a Stadionului, caz în care denumirea se poate modifica.
Simulare a modului în care ar trebui să arate cea mai mare investiție a orașului Sibiu
Vor fi și concerte. Deocamdată asta se știe
”Pe lângă gazon, se va putea închiria și pista pentru atletism, vestiarele, sălile de conferințe, etc. De asemenea, Stadionul se va putea închiria pentru concerte, festivaluri și spectacole care se potrivesc acestui spațiu”, mai răspund reprezentanții administrației locale Sibiu despre valențele celei mai mari investiții locale.
De altfel, la actualizarea proiectului care a avut loc la finele anului trecut, una din propunerile care au primit finanțare a fost aceea de a dota stadionul cu un sistem de sunet. Detaliilor despre acest sistem ori protejarea gazonului – investiție care a costat alt milion de euro - nu le-a venit încă vremea. ”Toate aceste vor fi stabilite prin Regulamentul de utilizare. Exploatarea Stadionului pentru evenimente culturale va fi cu siguranță condiționată de protejarea gazonului cu sisteme omologate în acest sens. Aceasta va cădea în sarcina organizatorului, precum și înlocuirea gazonului în cazul în care acesta este afectat”.
Citește și Cum se construiește noul stadion al Sibiului: cu tineri, scanări 3D, teste în tuneluri de vânt
Stadionul – șansa mobilității alternative
Ridicat pe același amplasament, stadionul municipal Sibiu ar urma să aibă o capacitate de 12.835 de locuri în tribune. Locuri de parcare pentru mașini vor fi 200. Această diferență între capacitatea tribunelor și a parcărilor a fost și este un continuu subiect la nivel local.
Or, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că mașina personală nu ar trebui luată în calcul pentru cei care vor dori să participe la un eveniment care va umple tribunele stadionului. ”În primul rând Stadionul este situat în centrul orașului. Din acest motiv acesta este ușor accesibil atât pe jos, cu bicicleta, cât și cu transportul public care are rute ce deservesc această zonă. Spre exemplu, Linia Verde de transport a fost prelungită până în zona Stadionului, iar prin zonă trec mai multe trasee de transport care vor fi asigurate cu autobuze electrice și ecologice”, descriu reprezentanții Primăriei alternativele la mașina personală.
„Având în vedere că la Stadion mergem în timpul liber, la evenimente sportive sau pentru mișcare, Primăria Sibiu încurajează sibienii să se deplaseze pe jos către și de la Stadion. Datorită locației acestuia, distanțele de parcurs nu sunt mari, iar o plimbare poate fi chiar plăcută”, răspuns Primăria Sibiu
Pe cei care, totuși, își vor dori să parcheze mașina proprie cât mai aproape de gazonul stadionului, funcționarii administrației îi îndrumă către cele 200 de locuri de parcare de sub tribune, parcările de pe aliniamentele stradale din zonă ori către parcarea Sălii Transilvania.
Răspunsurile mai sus redate au fost transmise de către reprezentanții Primăriei Sibiu după 38 de zile de când au fost solicitate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: costuri stadion , parcare stadion , taxe inchiriere stadion , stadion sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 11391
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Costea
Acum 5 ore
Idgf
Acum 5 ore
Cititor