Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
17°C

Greșit proiectată și, prin urmare, rău pornită, o nouă școală din Sibiu este re-re-licitată

Greșit proiectată și, prin urmare, rău pornită, o nouă școală din Sibiu este re-re-licitată

După eșecurile înregistrate în execuția unui nou Liceu de Artă, Primăria Sibiu se regăsește într-o nouă situație similară. Tocmai a scos pentru a treia oară la licitație extinderea Școlii ”Nicolae Iorga”, după ce lucrările care ar fi trebuit finalizate de anul trecut au fost demarate pe baza unui proiect greșit și incomplet.

De jumătate de an, cei aproximativ 1.500 de elevi înscriși la Școala ”Nicolae Iorga” din Sibiu ar fi trebuit să meargă la o școală extinsă cu 22 de noi săli de clasă, amenajate într-un nou corp de clădire cu parter, două etaje și terasă înierbată. Corp alături de care să funcționeze și o nouă sală de sport. Adică spațiu pentru aproximativ 690 de elevi și 30 de cadre didactice, care ar fi dus la eliminarea cursurilor de după-amiază. În loc de noi spații cu noi dotări, elevii văd însă pe geamuri un nou șantier părăsit.

De unde a început...

Proiectul pentru această extindere a fost realizat în 2019 de către o firmă din Cluj-Napoca, Smartbau Construct SRL. Firma a fost angajată după două licitații: prima, cea din mai 2018, a avut un buget prea mic alocat (aproximativ 17.000 de euro) și a fost anulată în cele din urmă. Abia după ce Primăria a alocat resurse mai atractive (aproximativ 29.000 de euro) s-a reușit semnarea contractului care prevedea nu doar realizarea proiectului tehnic, ci și a detaliilor de execuție, întocmirea dosarului pentru autorizația de construire și obținerea avizelor și acordurilor necesare, verificarea documentațiilor și asistența tehnică pe perioada lucrărilor.

Dianliv Instal SRL (căruia i-au fost subcontractate 5% din lucrări), Procatel Servimpex SRL (20%) și, respectiv, Dynamic Security SRL (tot 5%) sunt cei trei subcontractanți plătiți alături de cei de la SmartBau în cadrul aceluiași contract.

Citește și Încep lucrările de extindere a școlii Nicolae Iorga și construcția unei săli de sport. Stadiul lucrărilor în alte unități de învățământ

... și cum a continuat

După ce au semnat finanțarea proiectului de extindere a Școlii ”Nicolae Iorga” din fonduri europene nerambursabile, Primăria a reușit să angajeze în mai 2020 și un constructor, ElectroVâlcea SRL. Conform contractului semnat pentru 8,1 milioane de lei, la care se adaugă TVA, școala extinsă și cu o sală de sport ar fi trebuit predată Primăriei Sibiu în vara anului trecut, înainte de începerea noului an.

Cei de la ElectroVâlcea au fost singurii care au depus ofertă, după o licitație în cadrul căreia au fost transmise aproximativ 30 de solicitări de clarificări. Solicitări care, în majoritate, atrăgeau atenția asupra mai multor neconcordanțe în documentația de atribuire.

Mai departe, lucrurile au mers cât se poate de prost. Cei de la SmartBau SRL, care au realizat proiectul și ar fi trebuit să asigure și asistența tehnică, au reziliat contractul în septembrie 2020. O lună mai târziu au fost angajați sibienii de la SB Concept, pentru continuarea asistenței tehnice. În mai 2021, aceștia au emis o notificare către Primărie prin care arătau că proiectul recepționat și plătit de administrația locală cu mai bine de un an în urmă era doldora de deficiențe. 

Șantierul din curtea Școlii ”Nicolae Iorga” din Sibiu se pregătește să aniverseze anul de când este părăsit

”Lipsește breviarul de calcul specialitatea rezistență. Este obligatoriu ca proiectul să conțină această parte scrisă conform HG 907/2016”, începeau proiectanții sibieni lunga listă de deficiențe, care făcea referire atât la planurile de rezistență ale clădirii pentru sălile de clasă, cât și numeroase neconcordanțe în ceea ce privește sala de sport. ”Nu sunt corelate proiectele de arhitectură cu cel de rezistență în privința detaliilor de execuție și fixare a fațadei-cortină la partea superioară a acesteia. Considerăm că nu sunt furnizate suficiente informații în proiect”, atrăgeau atenția proiectanții sibieni.

N-au mai răbdat nici vâlceanii

Lacunele din documentația pe baza căreia Primăria a dat în construire spații pentru 720 de elevi și profesori continuau cu detalii observate de la bun început de către constructori. ”Ne-au fost înaintate spre soluționare note de constatare emise de executantul lucrării, prin care se aduc la cunoștință o serie de neconcordanțe, neclarități și omisiuni constatate de acesta în documentația tehnică”.

În paralel, Primăria Sibiu a comandat o expertiză tehnică unui cadru universitar din Timișoara, predată în februarie 2021 și actualizată în mai 2021. Expertiza arată că proiectul tehnic are o sumedenie de lipsuri, de la deficiențele de alcătuire a elementelor proiectate, la probleme în ceea ce privește capacitatea portantă a clădirii, cu precădere a terasei înierbate. Lista greșelilor de proiectare se întinde pe multe pagini.

Sub asaltul atâtor neconformități, lucrările care oricum au înaintat greu au fost oprite total în iunie 2021. Într-un ritm surprinzător pentru administrația locală, la finele lui iulie 2021 era semnat un nou contract pentru reproiectarea școlii cu sibienii de la Level Up Structure SRL. 

Se așteptau să iasă treabă bună cu bani puțini

De remarcat, contractul pentru remedierea greșelilor din proiectul inițial a fost semnat pentru suma de 132.000 de lei, fără TVA. Asta în timp ce pentru contractul inițial de proiectare - care includea și detalii de construire, avize, acorduri, autorizație, asistență tehnică -, adică acel contract care a generat toată această tărășenia, Primăria Sibiu a alocat mai întâi un buget de 79.800 de lei, crescut ulterior la 126.000 de lei.

În octombrie 2021, proiectul refăcut pentru extinderea Școlii ”Nicolae Iorga” era recepționată de către Primărie. Ai cărui reprezentanți și-au dat seama mai apoi că la sala de sport mai trebuie reproiectate o serie de lucrări de consolidare și intervenție.

Câteva zile mai târziu, după atâtea amânări și modificări și reproiectări care trebuie completate, reprezentanții constructorului ElectroVâlcea SRL au cerut Primăriei Sibiu întreruperea contractului. Pe 12 noiembrie 2021, contractul a încetat prin acordul părților.

”Distracția” continuă

O lună mai târziu, pe 16 decembrie 2021, Primăria Sibiu scoate la licitație contractul de reproiectare și execuție a restului de lucrări de la Școala ”Nicolae Iorga”. 13,2 milioane de lei este bugetul alocat contractului, în creștere cu 61% față de bugetul alocat cu mai bine de un an în urmă.

Licitația nu stârnește mare interes, din cauza scumpirilor de pe piața construcțiilor. De altfel, un construct interesat de lucrare cere Primăriei să prelungească termenul de depunere a ofertelor cu trei săptămâni. ”Estimăm că vom primi de la furnizorii noștri prețurile actualizate pentru materiale valabile în anul 2022 doar la începutul lunii februarie”, scriu constructorii Primăriei. Ai cărui angajați din Direcția Tehnică prelungesc termenul de depunere a ofertelor până pe 4 februarie 2022. Dată la care, însă, licitația este anulată automat: nimeni nu depune nicio ofertă.

Zilele trecute, pe 15 februarie, Primăria lansează din nou licitația pentru reproiectarea și finalizarea lucrărilor la ”Nicolae Iorga”. 9 martie 2022 este termenul stabilit pentru depunerea ofertelor, în condițiile în care bugetul alocat contractului a fost din nou crescut, la 14,9 milioane de lei, fără TVA.

 

Opt milioane de lei era valoarea estimată inițial a acestui proiect, mare parte atrasă din fonduri nerambursabile. Între timp, Primăria trebuie să dubleze această sumă

Funcționarii Primăriei și-au asumat că vor finaliza evaluarea tehnică a eventualelor oferte depuse cel mai târziu în luna septembrie a acestui an.

Conform noului contract, în termen de două luni de la semnarea acestuia trebuie finalizată reproiectarea. Iar după ce Primăria va recepționa acest proiect și va emite ordinul de începere, mai sunt alocate alte zece luni pentru finalizarea lucrărilor, plus alte două luni pentru recepția acestora.

Elevii Școlii ”Nicolae Iorga” care începeau clasa a șasea la demararea lucrărilor de extindere nu vor mai apuca să și vadă școala extinsă și să facă sport în noua sală de sport. Până toate acestea vor fi date în folosință, ei vor fi deja liceeni.

Citește și ”Ghinion”. Construcția noului Liceu de Artă, blocată iar. ”Voi face plângere pe numele tuturor”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Claus

Acum 7 luni

Las ca e bine asa....au gresit ei un stadion,dar o scoala...poate si noul spital cand o taia panglica,reiese ca ar fi un grup sanitar.E de bine,cetateanul plateste.
Raspunde

Ion

Acum 7 luni

Asta este incompetenta angajatilor din primarie , care au receptionat un proiect incomplet si gresit tehnic. Ceea ce este adevarat totusi ca un astfel de proiect nu poate costa numai 29.000 euro, daca e realizat de profesionisti adevarati. Nu stim a cata oara incompetentii din primarie, platiti cu bani buni, arunca banii nostri cu nestiinta lor.Pana cand ? Iar copii fac sport afara si iarna. nu se gaseste o solutie pentru acesti copii ?
Raspunde

Birtu

Acum 7 luni

Specialistii din organele statului sint foarte profesionisti ! Pe ei i intereseaza doar casul care vine,nimic altceva !! Cu cit gresesc mai mult casul vine mai des ca doar oaia da lapte si banii curg garla !!!
Raspunde

Zsdfgdzfg

Acum 7 luni

intrebarea este: cine din primarie plateste acum pentru toti acei bani dati degeaba (clientela de partid si nu numai) pe proiectarea defectoasa si proiectul care a fost aprobat de primarita, arhitecta sefa si restul celor care au semnaturile pe acele acte? isi dau demisia toti acum? ca la urbanism in Sibiu oricum bate vantul si mai sunt doar cativa fara sef si angajati cu vechime...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus