Sâmbătă,
14.12.2024
Ninsori Usoare
Acum
0°C

VIDEO și FOTO Am pedalat pe traseul viitoarei piste de lângă Cibin. Cum pot fi salvate cât mai multe sălcii?

VIDEO și FOTO Am pedalat pe traseul viitoarei piste de lângă Cibin. Cum pot fi salvate cât mai multe sălcii?

Angajați să construiască prima pistă de biciclete de pe malurile Cibinului, cei de la Con-A au bătut țărușii care marchează traseul pe care Sibiul investește șapte milioane de euro. Este cea mai mare investiție în derulare a orașului, după stadion. Din ce am văzut pe traseu, pista care va fi gata în 11 luni nu are cum să nu fie o atracție.

De câteva zile, pe malurile Cibinului au apărut șiruri lungi de țăruși. Cei al căror capăt este vopsit și au înscris kilometrul la care sunt împlântați marchează mijlocul viitoarei piste pentru biciclete. De la acești țăruși, pista va fi construită un metru la dreapta și un metru la stânga, plus câte 50 de cm de ”spațiu de siguranță”.

sibiu cibin pista bicicleta

Țărușul reprezintă mijlocul viitoarei piste, care va avea doi metri lățime cu un spațiu de siguranță de câte 50 de cm pe fiecare parte

Punctul de pornire al viitoarei piste cu o lungime de 3,5 km este capătul pistei de biciclete construită în cartierul Ștrand, în dreptul străzii Maramureșului. Cum aici traseul este stabilit pe partea superioară a malului, iar cele două poduri peste Cibin care suportă traficul șoselei Alba Iulia urmează să intre lucrări (pe sub acestea ar urma continuată pista), am decis să pornesc cu bicicleta din avalul acestor poduri. Pe malurile largi din această zonă urmează să fie amenajată și o mică piațetă pietonală.

sibiu cibin pista bicicleta

În această zonă va fi amenajată o piațetă pietonală

Prima impresie: zgomotul produs de traficul rutier se aude mai puternic decât speram având în vedere diferența de nivel. Dar acest ”disconfort”, să îi zicem, este pe deplin atenuat de cadrul natural.

Chestiunea sălciilor

Chiar și într-o astfel de perioadă de sfârșit de iarnă, vegetația și peisajul prin care te poartă traseul viitoarei piste te încarcă pozitiv. N-ai cum să nu intri într-o stare de calm trecând pe sub bătrâne sălcii pletoase, când de sub mal își iau zborul rățoi multicolori bătând agitați apa. La tura pe care am făcut-o la finele săptămânii trecute, pe traseul viitoarei piste am întâlnit zeci de rațe sălbatice.

sibiu cibin pista bicicleta

Încă nu este clar stabilit câte sălcii vor rămâne în picioare după amenajarea pistei de biciclete

Chestiunea sălciilor de pe traseul viitoarei piste este una care se discută, în continuare, între constructor și proiectanți: cum pot fi salvate cât mai multe sălcii? Chiar dacă lățimea pistei a fost păstrată la doi metri tocmai pentru protejarea arborilor existenți, pentru construirea pistei vor trebui amenajate multe ziduri de sprijin în malul care va fi excavat. Iar aceste săpături ar putea afecta rădăcinile sălciilor de dimensiuni generoase aflate pe traseu.

Tocmai de aceea, proiectul are în vedere și plantarea a 300 de noi arbori în proximitatea viitoarei piste.

Citește și Pista de biciclete de zece mil. de euro a Sibiului: de ce doar 2 metri lățime și pe unde merg pietonii, în lipsa trotuarelor

În mal

Din ce am văzut pe traseul marcat de țăruși, mare parte din traseu va fi amenajat ”în mal”. Adică nu în partea din apropierea apei. Cel mai ”îngust mal” și unde cel mai probabil vor fi tăiați mare parte dintre nucii și ceilalți copaci existenți este înaintea podului din dreptul străzii Neculce.

 sibiu cibin pista bicicleta

Zona de dinaintea podului Neculce

Acest pod, la fel ca și cel de pe Alba Iulia, au deja amenajate porțiuni de pistă de biciclete care le subtraversează, pornind din zona trotuarelor de deasupra malurilor. Iar cum pista pe care acum o construiește Con-A se va conecta la acest subtraversări, înainte de fiecare pod va trebui să pedalați mai consistent pentru a urca până în zona superioară, de unde să coborâți lin pe sub pod, să urcați și să coborâți iar.

Intersecțiile cu mașinile

De pedalat mai susținut va fi nevoie și înainte de podul de piatră (Maria Tereza). Doar că aici traseul nu mai prevede și subtraversarea podului. Prin urmare, la traversare va trebui să fiți atenți la mașinile care circulă pe strada Cibinului și vor să vireze pe Gladiolelor.

Mai puțin plăcut: imediat după podul Maria Tereza în dimineața zilei de vineri când am trecut pe acolo, plutea un greu miros de canalizare menajeră.

sibiu cibin pista bicicleta

Între podul Maria Tereza și podul de pe strada Rusciori

După nici 130 de metri, aceeași situație se repetă la podul de pe strada Rusciorului. Doar că aici lucrurile sunt un pic mai complicate: nu doar că proiectul pistei nu prevede subtraversarea acestui pod (nu este loc), dar dincolo de acest pod traseul pistei se mută pe celălalt mal, cel stâng. 

Deocamdată, cei care au proiectat pista de biciclete nu au stabilit o soluție clară pentru ca bicicliștii să fie protejați la traversarea acestui pod. Iar în această zonă cu trafic intens la orice oră, tot ”zen-ul” acumulat pe pista de biciclete îți dispare printre atâția șoferi disperați să țâșnească primii și cât mai rapid prin cele două sensuri giratorii care străjuiesc podul.

sibiu cibin pista bicicleta

La podul Maria Tereza, la fel ca și cel de pe Rusciorulului, traseul pistei de biciclete se va intersecta cu cel al mașinilor

Cea mai sălbatică zonă cu cel mai atractiv punct

De cum treci de noul magazin Lidl de pe Rusciorului și subtraversezi podul de cale ferată din apropiere, ajungi în cea mai sălbatică zonă a traseului viitoarei piste: în dreapta nu mai ai nicio construcție apropiată, ci doar clădirile spitalului ”Dr. Gheorghe Bagdasar”, iar mai încolo o stradă liniștită de pământ și o livadă. Iar singura stradă asfaltată este pe celălalt mal, e vorba de strada Viitorului, relativ puțin circulată.

sibiu cibin pista bicicleta

Aici, însă, cea mai mare parte a traseului este marcat în partea de sus a malului, fapt care lasă neatinsă vegetația existentă, care a crescut mai ales chiar la buza apei.

1,6 km măsoară această porțiune care include și punctul de atracție principal al traseului: un pod suspendat deasupra confluenței dintre pârâul Rosbach și Cibin. Podul circular, cu o lățime de cinci metri (dintre care doi sunt rezervați pentru pietoni) va avea o latură care va atinge și strada Viitorului, creând astfel un punct de acces dinspre această stradă.

sibiu cibin pista bicicleta

Peste confluența dintre Rosbach și Cibin va fi construit un pod circular (vezi simularea de nai jos)

Ceea ce este un lucru de ținut minte, deoarece următorul punct de acces pe pistă în această zonă este doar în capăt, în dreptul intersecției străzilor Viitorului, Crișului și Mureșului (adică aproape de centura ocolitoare din zonă). Aici urmează să fie construită o pasarelă peste Cibin, care să se intersecteze cu strada Viitorului.

Intervenții ample

34,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea contractului semnat la mijlocul lunii ianuarie 2022 între Primăria Sibiu și asocierea condusă de Con-A pentru construirea pistei cu o lungime de aproximativ 3,5 km. Termenul de execuție este de 11 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Lucrările cerute prin proiect sunt de mare amploare: stabilizarea malurilor se va face cu palplanșe cu o lungime cuprinsă între șase și nouă metri. În plus, lucrările cerute de Primărie presupun turnarea unor cantități mari de betoane, mai ales pentru zidurile de sprijin: peste 4.000 de mc (echivalentul a 730 de betoniere).

Mai multe detalii despre proiectul tehnic al acestei piste poți citi aici: 10.000.000 de euro, 3,5 km de pistă de 2 m, pod circular și peste 4.000 de mc de beton: licitație pentru malurile Cibinului

sibiu cibin pista bicicleta

Zona dinspre capătul din Gușterița al viitoarei piste

sibiu cibin pista bicicleta

Doar în partea dinspre Kaufland Ștrand către podul Neculce (foto jos), malurile Cibinului au o lățime generoasă

sibiu cibin pista bicicleta

sibiu cibin pista bicicleta

La Podul de piatră (Maria Tereza), traseul pistei prevede traversarea la nivel cu carosabilul

sibiu cibin pista bicicleta

În dreptul străzii Viitorului pista va străbate cea mai sălbatică porțiune.Traseul este prevăzut în partea de sus a malurilor, ceea ce nu va afecta vegetația de la marginea apei (foto jos)

sibiu cibin pista bicicleta

sibiu cibin pista bicicleta

Profilul proiectat pentru o parte a viitoarei piste de biciclete

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Gigi

Acum 2 ani

Chiar nu se putea evita intersectia cu traficul auto? Cum se trece de pe o parte pe alta, tot magic ca la podul nou de peste Cibin in Turnisor? Nu se putea subtravesa podul de piatra pe o structura de lemn cu picioare de beton in apă?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 2 ani

Chiar nu se putea face altceva cu 7 milioane ? Ok, bunā si asta dar ...... Din blocul meu de 40 de apartmente....cred cā numai eu mā voi da pe "magistralā". In afarā de mine nimeni nu are bicla. Si mā indoiesc cā in blocurile invecinate 85% din locuitori sunt biciclisti inrāiti..... Sā spargi banii doar pentru un mocofan ca mine la suta de locuitori, nu cred cā e bine.....
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

La Sibiu se zice biță, nu biclă Inca nu am intalnit pe nimeni in viata reala, la Sibiu, care sa zica bicla. Dar na, nu cunosc lume venita recent
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Ce prostie, ar trebui sa faca pista pe strada Raului , pe partea cu Cibinul. In rest e ok cum vor sa faca intre Rusciorului si Gusterita, aia chiar e o zona de valorificat. Dar intre Alba Iulia si Rusciorului, o prostie mai mare decat sa faci jos, langa rau, mai rar am vazut. Se va inunda relativ des , iar taierea copacilor...nu mai termina cu masacrul asta in Sibiu?! Ce-i daca planteaza altii?! chiar nu e acelasi lucru! Daca vor sa faca la nivelul apei (sau pe aproape), sa faca intre baza de pompieri si podul de pe Rozmarinului (si mai departe). Acolo valea raului e mai larga decat in oras.
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Mocofane, si eu mă dau cu bicla...Mai era un moș, 85 se ani dar a umflat coada în toamnă...Pe vreo 10 străzi din jur.... Toți se uită la mine suspect.... Inclusiv familia.... Restul 2-3 mașini pe familie....
Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

Se sifoneaza bani aiurea! Altele sunt prioritatile in orasul nostru...

Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

Care’s prioritățile, fa Mărioara? Locuri de parcare pentru bemveurile diesel de 20 de ani vechime, cu care venirati din zona de sud…?
Raspunde

Un biciclist

Acum 2 ani

sa vedem odata pistele astea realizate, ca *** discuta de ele de vreo 8 ani cred si nimic concret in teren. Apoi era vorba ca pista va continua din zona str. Maramuresului in amonte pentru a conecta si turnisorul - macar pana la str. Rozmarinului. Mai asteptam vreo 10 ani pentru asta ?

Raspunde

Un biciclist sibian

Acum 2 ani

Aceste piste de biciclete sunt făcute doar ca să se arate că se face ceva în trend/smart/eco .... În realitate, toate asemenea piste NU sunt făcute pentru cei care folosesc bicicleta regulat. Mai mult încurcă. Piste trebuie gândite să faciliteze o deplasare mai rapidă dintr-un punct în altul al orașului, nu pentru (doar) o plimbare. Nu sunt concepute de profesioniști și nu sunt consultați cu adevărat cetățenii interesați și asociațiile de profil.
Raspunde

Un biciclist

Acum 2 ani

suntem cumva in Rusia aici ?? nu mai putem folosi in comentarii cuvinte obisnuite ?? Am scris mai sus cuvantul baba pe care l-ati transformat in *** Baba, NU e obscen, nu e insulta, nu e defaimator. Unde traseazaTS linia rosie a liberei exprimari ?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cora Bodor

Acum 2 ani

Cateva salcii urate si cateva ratuste pline de paraziti nu vor sta in calea dezvoltarii metropolei noastre!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Probabil ca vor face o zona chelita de arbori seculari si vor planta niste puieti ce nu vor supravietuii primei ierni...sau puieti care vor deveni arbori in 50-60 de ani cand pista va fi deja demult degradata si uitata :)
Raspunde

Un pieton.

Acum 2 ani

Salciile pletoase sunt foarte frumoase,ar fi pacat sa fie taiate.Pacat ca nu este si o zona pietonala,orasul este foarte neprietenos cu pietonii,toata lumea in masina,poluare fonica,gaze de esapament.Poate se face curatenie si pe malul Rossbach-ului,in spatele Spitalului de Psihiatrie, inainte de varsarea in Cibin e o mizerie de nedescris.
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Un al proiect Magistral......Gusterland-ul e gata ? Calea Dumbravii e gata ? Pasajul proaspat inaugurat, cel de la Hotelul Bulevard, e gata? Pista de biciclete de pe strada Rozmarinului se continua cu cea de pe pod ?

Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Pasajul de la Bulevard e oribil! Nicaieri n-am vazut ceva atat de urat! Poate pasajul de la gara de iesire inspre strada Lupeni e mai urat decat cel de la Bulevard...Rusineee!
Raspunde

Sibian nemulțumit

Acum 2 ani

Urâte sunt și băncile "smart" din piața Huet. Tăblării pe care nici nu-ți vine să te așezi. Laude, laude și atât.
Raspunde

Victor

Acum 2 ani

Daca se intra cu buldozerul in malurile Cibinului in anii viitori vor aparea alunecari de teren.S-au taiat cativa copaci, plantati altii. Malurile Cibinului trebuie consolidate prin plantarea unor copaci care produc oxigen.In afara de cele cateva salcii care arata frumaos malurile Cibinului sunt ocupate de arbusti si nuci rasariti aiurea .Curatati crengile uscate din copaci . Pistele de biciclete pot fi amenajate pe langa cele doua strazi laterale(cate un pe fiecare sens de mers).Cu parcarile auto pe langa cursul de apa ce avti de gand onorata primarie. Nu sifonati banii cetatenilor pe investitii nerantabile asa cum ati facut cu autobuzele electrice de capacitate mica 6-8 persoane, care se plimba prin oras cu doua persoane.
Raspunde

Brutus

Acum 2 ani

sunteti foarte prosti, scurt. Salcile in 5 ani cresc de n ai ce face cu ele . au valoare economica si peisagistica 0, nu veti gasi nicaieri pe cineva sa va vanda salci cu 0,5 lei. tara si ziar de 2 lei
Raspunde

Cezar

Acum 2 ani

Habar n-ai despre ce vorbesti. Salciile au rol de a fixa malul apei, ca de-aia au fost puse acolo. O salcie, nu creste in 5 ani, sa ajunga asa. Poate in 15, da. Tu, presupun ca esti unu din aia care ar turna betoane ca sa stabilizeze solul, in loc sa plantezi copaci, probabil ai lucrat la autostrazile facute in Romania, prost si scump.
Raspunde

Adrian

Acum 2 ani

Cu banii pentru pista mai bine ati fi modernizat strada malului si strada raului pentru ca arata groaznic, 80 90 % din strazi ar trebuii modernizate pentru ca Sibiu la capitolu strazii este un esec total si o rusine ....
Raspunde

Leonard

Acum 2 ani

Un exemplu de urmat Este OLANDA. Tara din Europa cu cele Mai multe piste de biciclete din Lume pot spune. Fiecare Strada sau autostrada sau autostrazi gasesti piste de biciclete. Nu EXISTA loc in OLANDA care sa nu aiba piste de biciclete . Pe LANGA rauri chiar nu am vazut piste de biciclete . In fine sa speram ca VA iesi Ceva frumos .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus