Angajați să construiască prima pistă de biciclete de pe malurile Cibinului, cei de la Con-A au bătut țărușii care marchează traseul pe care Sibiul investește șapte milioane de euro. Este cea mai mare investiție în derulare a orașului, după stadion. Din ce am văzut pe traseu, pista care va fi gata în 11 luni nu are cum să nu fie o atracție.
De câteva zile, pe malurile Cibinului au apărut șiruri lungi de țăruși. Cei al căror capăt este vopsit și au înscris kilometrul la care sunt împlântați marchează mijlocul viitoarei piste pentru biciclete. De la acești țăruși, pista va fi construită un metru la dreapta și un metru la stânga, plus câte 50 de cm de ”spațiu de siguranță”.
Țărușul reprezintă mijlocul viitoarei piste, care va avea doi metri lățime cu un spațiu de siguranță de câte 50 de cm pe fiecare parte
Punctul de pornire al viitoarei piste cu o lungime de 3,5 km este capătul pistei de biciclete construită în cartierul Ștrand, în dreptul străzii Maramureșului. Cum aici traseul este stabilit pe partea superioară a malului, iar cele două poduri peste Cibin care suportă traficul șoselei Alba Iulia urmează să intre lucrări (pe sub acestea ar urma continuată pista), am decis să pornesc cu bicicleta din avalul acestor poduri. Pe malurile largi din această zonă urmează să fie amenajată și o mică piațetă pietonală.
În această zonă va fi amenajată o piațetă pietonală
Prima impresie: zgomotul produs de traficul rutier se aude mai puternic decât speram având în vedere diferența de nivel. Dar acest ”disconfort”, să îi zicem, este pe deplin atenuat de cadrul natural.
Chestiunea sălciilor
Chiar și într-o astfel de perioadă de sfârșit de iarnă, vegetația și peisajul prin care te poartă traseul viitoarei piste te încarcă pozitiv. N-ai cum să nu intri într-o stare de calm trecând pe sub bătrâne sălcii pletoase, când de sub mal își iau zborul rățoi multicolori bătând agitați apa. La tura pe care am făcut-o la finele săptămânii trecute, pe traseul viitoarei piste am întâlnit zeci de rațe sălbatice.
Încă nu este clar stabilit câte sălcii vor rămâne în picioare după amenajarea pistei de biciclete
Chestiunea sălciilor de pe traseul viitoarei piste este una care se discută, în continuare, între constructor și proiectanți: cum pot fi salvate cât mai multe sălcii? Chiar dacă lățimea pistei a fost păstrată la doi metri tocmai pentru protejarea arborilor existenți, pentru construirea pistei vor trebui amenajate multe ziduri de sprijin în malul care va fi excavat. Iar aceste săpături ar putea afecta rădăcinile sălciilor de dimensiuni generoase aflate pe traseu.
Tocmai de aceea, proiectul are în vedere și plantarea a 300 de noi arbori în proximitatea viitoarei piste.
În mal
Din ce am văzut pe traseul marcat de țăruși, mare parte din traseu va fi amenajat ”în mal”. Adică nu în partea din apropierea apei. Cel mai ”îngust mal” și unde cel mai probabil vor fi tăiați mare parte dintre nucii și ceilalți copaci existenți este înaintea podului din dreptul străzii Neculce.
Zona de dinaintea podului Neculce
Acest pod, la fel ca și cel de pe Alba Iulia, au deja amenajate porțiuni de pistă de biciclete care le subtraversează, pornind din zona trotuarelor de deasupra malurilor. Iar cum pista pe care acum o construiește Con-A se va conecta la acest subtraversări, înainte de fiecare pod va trebui să pedalați mai consistent pentru a urca până în zona superioară, de unde să coborâți lin pe sub pod, să urcați și să coborâți iar.
Intersecțiile cu mașinile
De pedalat mai susținut va fi nevoie și înainte de podul de piatră (Maria Tereza). Doar că aici traseul nu mai prevede și subtraversarea podului. Prin urmare, la traversare va trebui să fiți atenți la mașinile care circulă pe strada Cibinului și vor să vireze pe Gladiolelor.
Mai puțin plăcut: imediat după podul Maria Tereza în dimineața zilei de vineri când am trecut pe acolo, plutea un greu miros de canalizare menajeră.
Între podul Maria Tereza și podul de pe strada Rusciori
După nici 130 de metri, aceeași situație se repetă la podul de pe strada Rusciorului. Doar că aici lucrurile sunt un pic mai complicate: nu doar că proiectul pistei nu prevede subtraversarea acestui pod (nu este loc), dar dincolo de acest pod traseul pistei se mută pe celălalt mal, cel stâng.
Deocamdată, cei care au proiectat pista de biciclete nu au stabilit o soluție clară pentru ca bicicliștii să fie protejați la traversarea acestui pod. Iar în această zonă cu trafic intens la orice oră, tot ”zen-ul” acumulat pe pista de biciclete îți dispare printre atâția șoferi disperați să țâșnească primii și cât mai rapid prin cele două sensuri giratorii care străjuiesc podul.
La podul Maria Tereza, la fel ca și cel de pe Rusciorulului, traseul pistei de biciclete se va intersecta cu cel al mașinilor
Cea mai sălbatică zonă cu cel mai atractiv punct
De cum treci de noul magazin Lidl de pe Rusciorului și subtraversezi podul de cale ferată din apropiere, ajungi în cea mai sălbatică zonă a traseului viitoarei piste: în dreapta nu mai ai nicio construcție apropiată, ci doar clădirile spitalului ”Dr. Gheorghe Bagdasar”, iar mai încolo o stradă liniștită de pământ și o livadă. Iar singura stradă asfaltată este pe celălalt mal, e vorba de strada Viitorului, relativ puțin circulată.
Aici, însă, cea mai mare parte a traseului este marcat în partea de sus a malului, fapt care lasă neatinsă vegetația existentă, care a crescut mai ales chiar la buza apei.
1,6 km măsoară această porțiune care include și punctul de atracție principal al traseului: un pod suspendat deasupra confluenței dintre pârâul Rosbach și Cibin. Podul circular, cu o lățime de cinci metri (dintre care doi sunt rezervați pentru pietoni) va avea o latură care va atinge și strada Viitorului, creând astfel un punct de acces dinspre această stradă.
Peste confluența dintre Rosbach și Cibin va fi construit un pod circular (vezi simularea de nai jos)
Ceea ce este un lucru de ținut minte, deoarece următorul punct de acces pe pistă în această zonă este doar în capăt, în dreptul intersecției străzilor Viitorului, Crișului și Mureșului (adică aproape de centura ocolitoare din zonă). Aici urmează să fie construită o pasarelă peste Cibin, care să se intersecteze cu strada Viitorului.
Intervenții ample
34,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea contractului semnat la mijlocul lunii ianuarie 2022 între Primăria Sibiu și asocierea condusă de Con-A pentru construirea pistei cu o lungime de aproximativ 3,5 km. Termenul de execuție este de 11 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Lucrările cerute prin proiect sunt de mare amploare: stabilizarea malurilor se va face cu palplanșe cu o lungime cuprinsă între șase și nouă metri. În plus, lucrările cerute de Primărie presupun turnarea unor cantități mari de betoane, mai ales pentru zidurile de sprijin: peste 4.000 de mc (echivalentul a 730 de betoniere).
Mai multe detalii despre proiectul tehnic al acestei piste poți citi aici: 10.000.000 de euro, 3,5 km de pistă de 2 m, pod circular și peste 4.000 de mc de beton: licitație pentru malurile Cibinului
Zona dinspre capătul din Gușterița al viitoarei piste
Doar în partea dinspre Kaufland Ștrand către podul Neculce (foto jos), malurile Cibinului au o lățime generoasă
La Podul de piatră (Maria Tereza), traseul pistei prevede traversarea la nivel cu carosabilul
În dreptul străzii Viitorului pista va străbate cea mai sălbatică porțiune.Traseul este prevăzut în partea de sus a malurilor, ceea ce nu va afecta vegetația de la marginea apei (foto jos)
Profilul proiectat pentru o parte a viitoarei piste de biciclete
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5044
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
QWERTY
Acum 5 ore
A
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Un sibian vero
Acum 6 ore
Rob