Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Ce spune un expert în istoria medievală a Sibiului despre propunerea de a face vizitabile ”catacombele” Sibiului: ”Existența lor este o idee romantizată”

Ce spune un expert în istoria medievală a Sibiului despre propunerea de a face vizitabile ”catacombele” Sibiului: ”Existența lor este o idee romantizată”

Dr. Anca Nițoi, expert arheolog și muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal, a explicat în cadrul ”Podcastului de istorie sibiană” că ideea directorului Muzeului Astra de a face vizitabile pentru turiști ”catacombele” Sibiului este realizabilă într-o anumită măsură.

Întrebarea redacției ”Turnul Sfatului” pentru invitatul lui Răzvan Pop la ”Podcasul de istorie sibiană” a fost cât de realistă este această idee, de a oferi ocazia turiștilor să viziteze tunelurile și catacombele despre care se spune că ar exista sub unele dintre construcțiile istorice ale Sibiului, precum Bastionul Soldisch.

”Aceste tunele sunt foarte spectaculoase, găsiți tot felul de legende despre ele. Dacă ar fi puse într-un circuit de vizitare, să prezinte istoria orașului, locuitorii, dar și vizitatorii ar cunoaște mai bine orașul”, spunea în urmă cu aproape un an directorul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan, la scurt timp după ce instituția și-a mutat sediul la intersecția străzii Bastionului cu Șoseaua Alba Iulia.

Dr. Anca Nițoi este de părere că nu există catacombe în adevăratul sens al cuvântului în centrul istoric al Sibiului. Însă există drumuri de legătură în interiorul unor bastioane, cum este cel la care făcea referire Ciprian Ștefan, iar vizitarea lor ar aduce un plus pentru oraș.

”Existența catacombelor și tunelurilor este o idee romantizată. Existau, într-adevăr, în aceste bastioane drumuri de legătură. Cel puțin în Bastionul Soldisch există un gang, nu știu dacă pot să-i spun tunel, care făcea legătură între interiorul și exteriorul turnului, dar în niciun caz, din punctul meu de vedere, nu le putem numi catacombe. Acelea sunt visuri romantice că pe sub tot Sibiul există tuneluri care făceau legătura între Orașul de sus și Orașul de jos. Imaginați-vă numai unde este Orașul de Sus și unde este Orașul de Jos, diferența de nivel este maximă. Cam cât ar fi trebuit să sape din Orașul de Sus ca să ajungă în Orașul de Jos, ca să poată ieși, așa cum se spune, în cazul unui asediu?”, spune Anca Nițoi.

Un bun exemplu pentru Sibiu îl reprezintă Alba Iulia, unde există bastioane vizitabile și acolo se poate vedea că nu existau astfel de tunele subterane.

”Strict bastionul se poate vizita, dar nu știu să existe catacombe. Au existat aceste structuri interioare ale bastioanelor, dar ele nu aveau legături între ele. În niciun caz nu comunica Bastionul Soldisch cu, să zicem, Bastionul Cisnădiei. Ceea ce domnul Ciprian Ștefan vrea să facă este un lucru foarte bun, să pună la dispoziția turiștilor acele tuneluri din cadrul bastionului. Dacă vrea cineva să le zică catacombe poate să le zică, dar în niciun caz ele nu comunicau unele cu altele”, concluzionează expertul sibian.

Explicațiile din cadrul podcastului, precum și discuția completă, pot fi urmărite mai jos:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Catabomba

Acum 2 ani

Corect!
Raspunde

POPA

Acum 2 ani

Nu sunteti buni de cautat comori .S-a fotografiar la 20 m de adevarata intrare in tunelurile de sub Soldisch Una din intrari e printr-0 magazie a Spit TBC,cealalta practic stati linga ea si refuzati s-o vedeti.N-are legatura cu intrarile tip usa din bastion ,e langa ,afara ,la cca 10 m ,posibil rezidita dupa anii 80.
Raspunde

Minuslescu

Acum 2 ani

Crezi ca a fost in tunel sa-si mazgale coafura?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus