Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Tot mai mulți tineri sibieni renunță la facultate pentru o meserie: ”Ne-am asumat responsabilitatea de a crește și de a califica forța de muncă locală, oferind perspective tinerei generații”

Tot mai mulți tineri sibieni renunță la facultate pentru o meserie: ”Ne-am asumat responsabilitatea de a crește și de a califica forța de muncă locală, oferind perspective tinerei generații”

Asociația Româno-Germană de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu, împreună cu Inspectoratul Școlar Sibiu și Primăria Sibiu marchează Ziua Naţională a Meseriilor la Sibiu.

Această zi reprezintă un bun prilej pentru asociație de a prezenta oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023 în sistem de învățământ profesional dual, la unitățile de învățământ și agenții economici parteneri.

În cadrul Asociației Româno-Germane de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu, activează unitățile de învățământ din Sibiu: Liceul Tehnologic „Independența”, Colegiul Tehnic Energetic și Liceul Tehnologic „Avram Iancu”, alături de agenții economici parteneri: Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein.

Oferta școlară în sistem dual crește de la an la an la Sibiu, tot mai mulți tineri renunțând la a merge la o facultate pentru a învăța o meserie, adesea mai bine plătită.

Pentru anul școlar 2022-2023, asociația propune absolvenților de gimnaziu 175 de locuri în 6 clase a IX-a, în sistem de învățământ profesional dual, în domeniile de pregătire mecanică, electromecanică, electronică și automatizări la unitățile de învățământ partenere.

Mai exact, Liceul Tehnologic „Independența” propune 4 clase a IX-a în sistem dual, calificările sculer-matrițer, electromecanic, electronist și operator CNC. Liceul Tehnologic „Avram Iancu” propune o clasă a IX-a în sistem dual, calificarea operator CNC, iar Colegiul Tehnic Energetic va inaugura din această toamnă prima clasă duală a IX-a, calificarea electronist.

Pe parcursul celor 3 ani de învățământ profesional dual, elevii vor desfășura perioada practică în interiorul companiilor partenere fiecărei clase: Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein.

„Susținerea educației din Sibiu reprezintă o prioritate pentru Asociația Româno-Germană. Împreună cu unitățile de învățământ și companiile partenere ne-am asumat această responsabilitate de a crește și de a califica forța de muncă locală, oferind perspective tinerei generații. Succesul învățământului profesional dual este dovedit în comunitatea locală, iar asociația noastră va continua să ofere elevilor posibilitatea de a se alătura sistemului de învățământ  dual, vocațional, un sistem de mare succes în alte țări, precum Germania”, a declarat Felix Szabo, vice-președintele Asociației Româno-Germane de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu.

Urmarea cursurilor învățământului dual presupune o serie de beneficii pentru elevi: practică în interiorul companiilor partenere (Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein), bursă lunară de 500 RON – 200 RON din partea statului și 300 RON din partea agentului economic, transport și masă asigurate pe toată perioada practicii, diplomă și certificat de calificare la absolvire, cât și prioritate la angajare.

Elevii școlii duale obţin în cei 3 ani de studii competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, având astfel o rută alternativă de formare profesională. În plus, după absolvirea clasei a XI-a, aceștia au posibilitatea de a-și continua studiile în cadrul liceelor care oferă posibilitatea continuarii studiilor liceale în format seral în vederea obținerii diplomei de bacalaureat, beneficiind de flexibilitatea și susținerea agentului economic partener.

Pentru a promova Ziua Națională a Meseriilor, marcată anual la 11 martie, dar și pentru a prezenta meseriile școlarizate în prezent și perspectivele de dezvoltare a Liceului Tehnologic „Independența”, unitatea de învățământ cu cele mai multe clase în sistem dual din Sibiu, a lansat o campanie de informare și prezentare generală a calificărilor din cadrul liceului, cu activități la clasă, implicând atât elevii, cât și părinții acestora.

De asemenea, prin implicarea agenților economici, unitatea de învățământ a inițiat vizite în alte școli din județul Sibiu, în care cadrele didactice de la „Independența” au promovat conceptul de învățământ profesional dual, susținând prezentări și distribuind materiale informative: un scurt istoric al meseriilor și al evoluției acestora în școala sibiană, oferta educațională actuală în cadrul școlii, perspective în viitorul apropiat pentru învățământul profesional și dual.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Munteanu

Acum 6 luni

Da, foarte bine... Decat sa mearga la scoala sa arda gazul de pomana, mai bine sa faca o meserie... oricum nu stiu decat sa dea cu destul pe telefon.
Raspunde

Contra

Acum 6 luni

Renunta la facultate pt. o meserie... Ha! Daca nu pricep ce citesc si nu stiu nici regula de trei simpla, ce sa caute la facultate? Eventual, sa caute pe cineva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus