Duminică,
27.11.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

ACTUALIZARE Zeci de refugiați ucraineni, blocați pe Aeroportul Sibiu: ”copiii nu sunt lăsați să treacă, nu există un translator”

ACTUALIZARE Zeci de refugiați ucraineni, blocați pe Aeroportul Sibiu: ”copiii nu sunt lăsați să treacă, nu există un translator”

Mai multe familii de refugiați ucraineni care doreau să plece din Sibiu au fost blocate luni dimineața pe Aeroportul internațional Sibiu. Motivul invocat: lipsa pașapoartelor electronice sau a vizei. În cele din urmă, o parte din refugiați au fost primiți la bord, restul fiind întorși din drum spre uimirea voluntarilor care au ajutat. Autoritățile îndeamnă la coordonare.

Actualizare 13:00

O parte dintre refugiații ucraineni au fost preluați la bordul aeronavei care a zburat înspre Belgia, alții reîntorcându-se la cazările din Sibiu. Autoritățile fac apel la cei care ajută refugiații să se informeze în prealabil despre condițiile de intrare în țările de destinație.

Cursa regulată Ryanair către Belgia a decolat cu aproximativ zece minute după ora programată (10:50), doar o parte dintre refugiați fiind acceptați la bord.  ”O parte dintre copii au fost urcați în avion, chiar dacă nu aveau alte acte decât certificatele de naștere. Cealaltă parte nu au mai fost acceptați, chiar dacă părinții aveau pașapoarte biometrice. Ce să vă mai spun?”, arată un voluntar care a însoțit refugiații la aeroportul din Sibiu. Biletele pentru plecarea înspre Bruxelles au fost cumpărate din donațiile colectate prin intermediul Crucii Roșii. Notă ulterioară: costurile biletelor de avion au fost acoperite de echipa Vola.

Criticile celor care însoțesc refugiații se îndreaptă către autoritățile locale, de la care spun că nu simt niciun sprijin în gestionarea unor probleme mai complexe, cum ar fi cea legată de documente. ”Nu mi se pare că vreo instituție publică din Sibiu este implicată activ în această criză a refugiaților. Nu vedem nicio coordonare între instituțiile publice. Exemplu concret, acum: avem o familie care nu are actele necesare pentru a pleca. Prin urmare, au fost preluați înapoi în cazare, dar cine îi ajută să își obțină noile acte? Cine îi îndrumă și ajută prin București să ajungă la ambasadă să își facă pașapoartele? Cine îi preia?”.

Prefectul: se ocupă Centrul de coordonare a intervenției

Printre persoanele care nu au putut pleca din Sibiu în dimineața zilei de vineri se numără și refugiați preluați prin intermediul comitetului local coordonat de Inspectoratul pentru situații de urgență. ”Dar nu este responsabilitatea și puterea celor care i-au cazat să le și rezolve actele necesare. Noi, voluntarii, ne-am asumat să oferim astfel de ajutor, dar credeți că dacă sun la ISU mă vor ajuta cu cazare în București pe perioada cât durează emiterea noilor acte necesare? Sau cu vreo programare la ambasadă? Nu! Pe noi ne-ar interesa cu cine am putea să luăm legătura din partea autorităților sibiene pentru a putea găsi soluții de a rezolva problemele ucrainenilor”.

Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, spune că autoritățile au intervenit între timp pentru cetățenii ucraineni care nu au mai putut pleca înspre Belgia. ”Referitor la situația de pe aeroport, în această dimineață: sunt țări care cer anumite documente la intrare. Prin urmare, chiar dacă unii refugiați vor fi îmbarcați de la Sibiu, acolo nu vor fi primiți. Între timp, cei de la ISU au luat legătura prin Centrul de coordonare a intervenției cu ambasada respectivă și într-un termen foarte scurt se va rezolva problema”, arată prefectul.

El îndeamnă voluntarii și ucrainenii care au nevoie de sprijin să contacteze Centrul județean de coordonare și conducerea intervenției din cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență Sibiu. ”Eu întotdeauna am spus că trebuie să lucrăm instituțional, să știm ceea ce se întâmplă. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât prin Centrul județean de coordonare și conducerea intervenției, care are atribuții în acest domeniu. Nu poate nici prefectul să intervină, nici altcineva. Deoarece se produce o greșeală în momentul în care fiecare ONG sau fiecare persoană fizică acționează după cum crede de cuviință, la un moment dat. Și mai sunt și alte lucruri care se pot întâmpla, nu neapărat pozitive. Noi, ca și stat, trebuie să ne și apărăm de astfel de lucruri. Ca o scurtă concluzie, pentru ucraienii care cer azil se știe foarte clar, de la Imigrări, ce trebuie făcut. Pentru ceilalți, coordonarea instituționalizată se acordă de către ISU prin Centrul de coordonare și conducere a intervenției”.

La Sibiu, Centrul județean de coordonare și conducerea intervenției poate fi contactat la numerele de telefon 0269 211 212 sau 0769 057 100 (mobil) sau la adresa de e-mail cjcci@sibiu.ro

Condițiile de călătorie sunt în continuă modificare

Referitor la situația creată luni dimineața pe aeroportul din Sibiu, Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, arată că procurarea biletelor de călătorie nu asigură, implicit, și garantarea deplasării într-o altă țară dacă nu sunt întrunite toate condițiile legale pentru acest lucru.

”Strict referitor la situația de luni dimineața, mesajul pe care l-a primit agentul de handling, în calitatea lui de reprezentant al operatorului aerian, spunea foarte clar faptul că preluarea și transportul unor călători către Belgia fără a deține toate formele legale de intrare pe teritoriul țării respective conduce la sancțiuni pecuniare către operatorul de zbor. Și, conform contractelor pe care acești operatori le au cu agenții de handling, sancțiunile pecuniare se transmit mai apoi asupra agenților. Prin urmare, oricât ai vrea să ajuți în astfel de situații, nu poți să obligi un operator să îmbarce un pasager care nu are acte”.

În aceste condiții, directorul general al Aeroportului îndeamnă pe cei implicați în ajutorarea refugiaților să studieze condițiile de călătorie în alte spații europene sau nu înainte de achiziția de bilete de avion. Cu atât mai mult cu cât aceste condiții sunt în continuă schimbare (regulile privind intrarea în Belgia, de exemplu, au fost actualizate în cursul săptămânii trecute).

Știre ințială

Familiile de refugiați ucraineni sunt din rândul celor cazate în spațiile Universității din Sibiu și la voluntari din Sibiu și împrejurimi. Cele aproximativ 40 de persoane, câte numără grupul refugiaților ucraineni, intenționează să plece din Sibiu înspre Bruxelles Charleroi. Majoritatea sunt femei și copii, cărora, însă, li se refuză accesul la zborul către Belgia.

”Inițial, nu au fost lăsați deloc pasagerii din Ucraina să facă check-in-ul. După ce am sunat la Poliția de frontieră, au venit reprezentanți ai acesteia și au discutat cu cei de la Ryanair. Iar de atunci au anunțat că vor fi lăsați să urce doar cei cu pașapoarte biometrice. Dar cei cu pașapoarte normale și fără viză sau copiii care au doar certificate de naștere cu ei nu sunt lăsați să urce. Iar aici vorbim de familii, nu pot fi despărțite pe aeroport”, relatează pentru Turnul Sfatului una din voluntarele din Sibiu care au oferit sprijin pentru refugiații ucraineni.

refugiati aeroport Sibiu

De mai bine de trei ore, refugiații ucraineni sunt în Aeroport fără a le fi prelucrate documentele

Nimeni, nimic

Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu au arătat că problema trebuie rezolvată de către Poliția de frontieră. La rândul lor, aceștia din urmă au pasat responsabilitatea către compania de zboruri.

”Dacă compania nu îi îmbarcă, trebuie văzut exact motivele pentru care nu îi îmbarcă. La Poliția de frontieră, pasagerii ajung după ce fac check-in-ul și fac controlul de securitate. Dacă reprezentanții companiei, din diferite considerente sau dispoziții, nu prelucrează anumite persoane, acestea nu ajung la noi. Dar, din câte am înțeles, situația s-a clarificat la companie. Mai verificați”, suntem îndemnați de la Poliția de frontieră. 

Reprezentanții Ryanair nu au putut fi contactați până la publicarea știrii.

”Clarificarea” de care vorbesc polițiștii de frontieră este cea referitoare la posesorii de pașapoarte electronice, arată voluntarii care însoțesc refugiații. ”Noi suntem de la ora 07:30 aici și toată lumea «sughite» să zic așa, pe aici, fără să se rezolve nimic. Au fost prelucrați la check-in toți pasagerii, mai puțin cei ucraineni. Sunt refugiați aduși atât din centrele de la Sibiu, cât și de voluntari din alte județe, care acum stau fără să aibă cu cine vorbi. Aeroportul nu are niciun translator sau voluntar care să ajute refugiații. Ca autoritate, care știi că te vei confrunta cu această problemă zilnic, cheamă pe cineva, angajează pe cineva... Este penibil ce se întâmplă, aici oamenii sunt tot pe Google Translate pentru a putea înțelege ceva”.

refugiati aeroport Sibiu

Copiilor care își însoțesc părinții refugiați nu sunt lăsați să treacă de check-in

La ora redactării acestei știri, toți pasagerii cursei către aeroportul Bruxelles Charleroi cu plecarea programată la 10:50 aveau check-in-ul făcut, fiind pornită și îmbarcarea. Mai puțin refugiații ucraneni. ”Nu cred că vom mai sta aici, sunt copii mici și foarte mici, stăm de atâtea ore fără să se rezolve nimic. Cred că ne vom întoarce imediat înapoi înspre cazări.”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5349

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Hhj

Acum 8 luni

Welcome to Sibiu! Oras civilizat, cu oameni civilizati. Din vorbe ca in rest vai mama noastra de ingamfati
Raspunde

Sparrow

Acum 8 luni

Ne-am cam aruncat cu ajutatul. Noi n-avem nici un plan de ajutorare a refugiatilor, dar bagam un hashtag inainte de orice, facem unpic de senzatie in mediile de socializare, niste talkshows-uri ......si cam atât.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus