Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Actualizare. Părăsiți de Ambient, Redal și Hilton, ultimii șefi ai Camerei de comerț anunță noi procese. CCIA consideră acest titlu fals

Actualizare. Părăsiți de Ambient, Redal și Hilton, ultimii șefi ai Camerei de comerț anunță noi procese. CCIA consideră acest titlu fals

Conducerea interimară a Camerei de comerț, industrie și agricultură a județului Sibiu anunță posibile noi procese împotriva Asociației județene de turism și a fostului președinte al Camerei. Cum o parte din companii au renunțat la a-și mai plăti cotizațiile, au fost eliminate din rândurile membrilor camerei.

Actualizare 20:30 Ca urmare a publicării acestui material, reprezentanții CCIA Sibiu au emis un drept la replică, pe care îl puteți citi în partea a doua a acestui articol.

Cu directorul Eugen Iordănescu în concediu de odihnă de la punerea sa sub urmărire penală într-un dosar cu fapte asimilate celor de corupție, Camera de comerț, industrie și agricultură (CCIA) Sibiu anunță noi măsuri prin intermediul lui Octavian Isăilă, președinte interimar.

Prima anunțată este cea de radiere a calității de membru a CCIA a mai multor companii care făceau parte chiar din Colegiul de conducere al Camerei. Este vorba de Alcomsib, Redal, Ambient, Aria, Palace Dumbrava (Hilton) și Vicla Impex, societăți ai căror reprezentanți au decis să nu mai achite cotizațiile. 

Din cele aproximativ 12.000 de întreprinderi active în județul Sibiu (conform Direcției județene de statistică), în cadrul Camerei de comerț mai sunt înscrise 225, potrivit reprezentanților CCIA. Dintre acestea, 70 nu și-au achitat cotizația de membru, potrivit unui raport dat publicității de reprezentanții Camerei.

Posibile procese

În cadrul ședinței din 14 martie, cei care au mai rămas în CCIA Sibiu au luat în discuție și deschiderea a noi procese. Două îl vizează, direct sau indirect, pe Gheorghe Aldea, fostul președinte al CCIA Sibiu, persoana care a semnalat neregulile care, acum, sunt cercetate de procurorii sibieni în dosarul deschis pe numele lui Iordănescu.

În primul caz este vorba de achiziția unei creanțe evaluată la 1,18 milioane de euro, cu suma de 725.000 de euro, prin care CCIA Sibiu a intrat în proprietatea sediului fostei companii Roșu SRL. Cei care au mai rămas în cadrul Camerei spun că fostul președinte nu ar fi avut drept de semnătură pentru efectuarea acestor demersuri în interesul CCIA. Pe subiectul acestei creanțe sunt pe rol trei procese, iar CCIA anunță că are în vedere să deschidă și ea acțiuni pe acest subiect.

”S-a hotărât de către Colegiul de Conducere cu unanimitate de voturi atragerea răspunderii civile și penale în ceea ce privește acțiunile fostului președinte Gheorghe Aldea pentru creanța deținută, răspundere care va trebui să cuprindă și valoarea creanței, valoarea dobânzilor, cheltuielile suplimentare generate, și prejudiciul de imagine și financiar să fie recuperate”, se arată în comunicatul remis de CCIA în dimineața zilei de 16 martie.

Președintele interimar al CCIA Sibiu, Octavian Isăilă (foto principală), arată că principalul obiectiv sunt banii și nu neapărat deschiderea unor procese. ”Principalul interes este să recuperăm banii. Practic, nu am fost împuternicit eu, ci avocata care are contract cu Camera să analizeze și să depună, dacă este cazul, plângerile penale și să deschidă acțiunea civilă”, spune Isăilă.

Cei de la CCIA mai anunță  și demersuri referitoare la unele standuri expoziționale, pe care spun că le-au văzut în fotografii publicate pe Facebook. Tot prin avocată, reprezentanții Camerei vor să efectueze demersuri pentru a verifica dacă acele standuri nu le sunt cumva furate.

În fine, al treilea posibil proces care ar putea fi deschis este împotriva Asociației județene de turism, pe subiectul unor bani pe care Camera de comerț i-ar avea de recuperat în urma derulării programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. Este vorba de aproximativ 350.000 de lei, pe care acum CCIA se gândește să îi recupereze de la Asociația județeană de turism, după ce o parte din restul instituțiilor publice implicate au refuzat decontarea acestor sume din cauza lipsei de documente justificative. 

Citește și Tribunalul Sibiu: Eugen Iordănescu rămâne sub control judiciar

Replica CCIA Sibiu

Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții CCIA Sibiu au revenit cu un drept la replică, prin care acuză reporterul Turnul Sfatului de publicarea unor detalii false sau prezentări trunchiate.

Spre exemplu, conducerea CCIA consideră că titlul articolului reprezintă un fals. ”Companiile respective nu au părăsit Camera de Comerț, nu au anunțat camera că nu își doresc să achite cotizațiile, ele au fost radiate statutar din rândul membrilor pentru neplata cotizației datorate Camerei încă de la sfârșitul anului 2019 conform hotărârii Adunării Generale din luna mai 2021”, se arată în dreptul la replică. Trebuie menționat faptul că înaintea publicării acestui articol, redactorul Turnul Sfatului a contactat reprezentanții mai multor companii în discuție, care au arătat – fără a dori să fie citați – că și-au asumat neplata cotizațiilor, ca urmare a activității CCIA pe care nu o considerau a fi implicată în susținerea mediului de afaceri local.

Ca urmare a unor informații culese în trecut de la autoritățile implicate în consorțiul care a administrat programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, Turnul Sfatului a scris în materialul incriminat de CCIA și faptul că reprezentanților Camerei le-a fost refuzată decontarea unor sume din cauza lipsei documentelor justificative. În replica lor, reprezentanții CCIA decid să îl caracterizeze drept ”obosit” pe autorul articolului, pe motiv că nu a fost citată suma exactă pe care CCIA intenționează să o recupereze, eventual prin instanță, de la Asociația județeană de turism Sibiu. ”După cum chiar Turnul Sfatului a precizat, în cadrul programului RGE există un Raport de audit care este public și îl dețin și dânșii specificat cu sume și clarificări în articolul scris de d-l Deleanu la data de 12 Decembrie 2021, într-adevăr seara la ora 21.15, probabil că era obosit și nu își mai aduce aminte. Aceste sume nu au fost solicitate nici unei instituții publice așa că nu au avut ce să refuze, ci doar Asociației Județene de Turism, iar Camera nu se gândește acum să recupereze sumele de acolo, ci exista demersuri in interiorul consorțiului încă din anii anteriori”, se arată în replica CCIA Sibiu. Iar articolul din 12 decembrie 2021 la care fac referire reprezentanții CCIA Sibiu este acesta: Dosarul Iordănescu: de la recompensa polițistului care nu l-a mai amendat, la milioanele ”Regiunii Gastronomice”

După o serie de speculații pe seama unor presupuse interese obscure ale fostei conduceri a CCIA Sibiu, actualii reprezentanți ai Camerei arată că au numărat articolele publicate de Turnul Sfatului în care le este menționată conducerea, iar numărul li se pare suspect, acuzând de ”campanie de denigrare”. ”Considerăm că campania de denigrare și prezentare trunchiată și falsă a faptelor de către Turnul Sfatului și în special a domnului Traian Deleanu trebuie să înceteze în ceea ce privește Camera de Comerț, iar faptele sa fie prezentate corect și echidistant, așa cum o cere deontologia profesională! Menționăm că este cel puțin suspect numărul de 177 de articole care menționează conducerea CCIA Sibiu din site-ul publicației!”

Redacția Turnul Sfatului arată că absolut toate demersurile jurnalistice care sunt catalogate drept o parte a unei ”campanii de denigrare” au în vedere un interes cât se poate de legitim: de la afacerea Parcului industrial Sibiu, care are toate ingredientele unui ”tun” în dauna interesului public orchestrat de directorul CCIA, la articolele despre calitatea de colaborator al Securității a celui care încă este director al unei organizații neguvernamentale de utilitate public sau modul în care a fost coordonat în numele sibienilor programul Regiune Gastronomică Europeană, toate articolele au în pornit de la interesul public (iar numărul acestora nu se apropie de numărul 177, invocat de CCIA). 

Redăm mai jos, dreptul la replică emis de CCIA Sibiu, așa cum ne-a fost acesta transmis

Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Sibiu apreciaza interesul public pentru activitatea intreprinsa de redresare a imaginii publice a institutiei, considera legitimă libertatea de informare a presei, dar intotdeauna aceasta putere a libertatatii vine si cu o responsabilitate pe masura! In momentul in care informarea cuprinde elemente false si denigratoare, se naste dreptul persoanei prejudiciate de a solicita tragerea la raspundere a celor care savarsesc asemenea fapte!

In urma comunicatului de presa emis in cursul zile de astazi, constatam cu stupoare ca publicatia Turnul Sfatului interperetează cu erori grave faptele petrecute la C.C.I.A. Sibiu si adauga informatii false in articolul publicat astazi 16 Martie la ora 11.58 referitor la Camera de Comert, pe langa faptul ca declaratia ulterioara a presedintelui interimar este prezentata doar partial si scoasa din context.  Astfel in virtutea legii ne vedem nevoiti sa clarificam unele detalii false si prezentare trunchiată din continutul articolului solicitand publicarea urmatorului Drept la Replică in aceeasi pagina a articolului mentionat! 

-in primul rand titlul articolului este fals, companiile respective nu au parasit Camera de Comert, nu au anuntat camera ca nu isi doresc sa plateasca cotizatiile, ele au fost radiate statutar din randul membrilor pentru neplata cotizatiei datorate Camerei inca de la sfarsitul anului 2019 conform hotararii Adunarii Generale din luna Mai 2021.

- conducerea interimara si implicit Presedintele interimar nu au anuntat nimic, ci institutia a transmis un comunicat cu situatia ultimei sedinte a Colegiului de conducere statutar intrunit

-  procesele nu il vizeaza doar pe d-nul Aldea cum fals se stipuleaza in articol si faptele care atrag raspunderea patrimoniala prezentate de Consiliul director si votate de Colegiul de Conducere in data de 14.03.2022 nu sunt cercetate de catre nici o institutie a statului in acest moment si d-nul Aldea este personal responsabil de preluarea fara drept a controlului conturilor institutiei si multe alte fapte. Presedintele interimar a precizat d-lui Deleanu telefonic faptul că daca d-l Iordanescu a gresit sa plateasca, si daca d-l Aldea a gresit sa plateasca si isi mentine aceasta pozitie! 

- afirmatia ca in urma achizitiei creantei “CCIA Sibiu a intrat in proprietatea sediului fostei companii Rosu SRL” este complet falsă, Camera are o creanta pe care este constituit un drept de ipoteca pe o parte din sediul companiei, si alti creditori avand inscrise ipoteci pe aceleasi proprietati, creanta este contestată in acest moment in doua moduri de fosta companie Rosu SRL, pe langa alte doua procese in care Camera a fost atrasa fara voia ei, prin faptele domnului Aldea! Deci trei procese, fiecare generatoare de costuri si cheltuieli pe care Camera nu si le-a dorit si pentru care responsabilul trebuie sa platească!

- standurile expozitionale nu au fost doar vazute in fotografii, angajati ai camerei au declarat ca au ajutat la mutare unei parti din inventarul Exposib International Travel SRL  la sala Redal Events (lucru stipulat in raportul care probabil inca nu a fost citit de autorul articolului), incluzand pe langa multe altele care nu se regasesc in inventare, cele 20 de standuri expozitionale de 9 mp in valoare de achizitie de 12.590 lei fiecare folosite de ani de zile de Redal S.R.L la expozitiile companiei. Verificarea nu are la baza verificarea daca “acele standuri nu le sunt cumva furate” ci in ce calitate detine Redal SRL acele standuri si celelate bunuri din inventar care au fost duse cu angajati ai Camerei acolo si daca exista documente justificative in acest sens!

- După cum chiar Turnul Sfatului a precizat, in cadrul programului RGE exista un Raport de audit care este public si il detin si dansii specificat cu sume si clarificari in articolul scris de d-l Deleanu la data de 12 Decembrie 2021, intr-adevar seara la ora 21.15, probabil ca era obosit si nu isi mai aduce aminte. Aceste sume nu au fost solicitate nici unei institutii publice asa ca nu au avut ce sa refuze, ci doar Asociatiei Judetene de Turism  iar Camera nu se gandeste acum sa recupereze sumele de acolo, ci exista demersuri in interiorul consortiului inca din anii anteriori.

De asemenea decizia de atragere a raspunderii patrimoniale a fost discutata inca din luna Mai a anului 2021 cand d-lui Aldea i s-a retras calitatea de membru al Camerei tocmai pentru aceste fapte iar conducerea executiva din acel moment a propus sa nu fie depuse plangeri nici civile nici penale, pentru a proteja imaginea Camerei. Conditiile si conducerea s-au schimbat, si consideram ca lucrurile trebuiesc expuse corect iar cei vinovati sa plateasca. Altcumva societatea noastră nu va evolua in directia corecta!

Nu putem sa nu ne intrebam daca d-l Aldea a avut interese personale in distrugerea companiei de targuri si expozitii a Camerei si totodata Camera sa nu detina sediu nou, centru expozitional si sala de conferinta discutate a fi realizate, atragerea Camerei intr-un scandal si cheltuirea banilor care fac imposibila realizarea acestor deziderate fiind dovezi clare de premeditare.

Consideram ca campania de denigrare si prezentarea trunchiata si falsa a faptelor de catre Turnul Sfatului si in special a domnului Traian Deleanu trebuie sa inceteze in ceea ce priveste Camera de Comert, iar faptele sa fie prezentate correct si echidistant, asa cum o cere deontologia profesionala! Mentionam ca este cel putin suspect numarul de 177 de articole care mentioneaza conducerea CCIA Sibiu din site-ul publicatiei!

Mentionam ca Presedintele interimar participa maine la Brasov la conferinta regională “Cele mai bune practici anticoruptie din SUA – educatie si prevenire organizată impreuna cu FBI Romania si Republica Moldova, iar tinta declarata a noii conduceri este recuperarea sumelor cheltuite din patrimoniul organizatiei, tragerea la raspundere a celor vinovati si trecerea Camerei in directia normala de sustinere a mediului de afaceri, tinta cu care a fost ea menita la infiintare.

Consiliul Director au actionat pentru legalitate si dreptate iar Colegiul de Conducere a votat in unanimitate hotararile, asa ca nu consideram ca exista dubii in ceea ce priveste verticalitatea si moralitatea tuturor celor prezenti la sedinta!

Cu stimă,

Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Sibiu

Entitate private de utilitate publică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Eugen

Acum 2 ani

Asta inseamna să fi mafiot.....Sa cheltui bani, sa nu ai documente justificative pentru ei, da sa te duci sa ii dai in judecată pe altii ca sa ți dea.....Și sa il mai dai in judecată și pe ala care iți descoperă nereguli in ogradă..... Mai ai si tupeu să te intrebi de ce pleacă companiile de acolo.....Pai uitați un raspuns foarte simplu.....De hoți ce sunteți!!!!....Macar dacă ați si tacea,da sunteți si fuduli pe deasupra!
Raspunde

Seneca :)

Acum 2 ani

Cea mai periculoasă combinație: Hoție + prostie Să te ferească bunul Dumnezeu
Raspunde

Doar

Acum 2 ani

o adunatura de tzepari la costum...
Raspunde

Magog

Acum 2 ani

ca sa intelegem ce competenta este la CCIA, Iordanescu este urmarit penal pentru frauda iar Isaila este cunoscut in tot Mediasul drept un om de afaceri care a esuat in toate intreprinderile sale. Noroc cu banii tatalui pe care ii toaca intens.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

niste aburici si hoti, incompetenti si ignoranti!!!
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 2 ani

Cel mai probabil aceasta organizație funcționa ca paravan pentru trafic de influență prin securistul Ciordănescu și complicii.
Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Mafia gulerelor albe!

Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Absolut penibil acest circ numit CCIA Sibiu! Iordănescu, Aldea și Isăilă își spală chiloții în public solicitând procurorilor să stabilească cine a furat mai mult. Interesantă și poziția Primăriei și Consiliului Județean care, deși au pompat bani în afacerea Regiunii Garstronomice, se fac că plouă pe simplul motiv că ochelaristul Eugen știe să pupe mânușițele doamnelor-lider, iar banii dați sunt ”jertfa” plebei plătitoare de taxe și impozite. Felicitări, Traian Deleanu & Turnul Sfatului! Șo, pe ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus