Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Proiect legislativ pentru pista de biciclete de pe Valea Oltului. Vâlcenii au ajuns în Parlament

Proiect legislativ pentru pista de biciclete de pe Valea Oltului. Vâlcenii au ajuns în Parlament

Deputat de Vâlcea, Eugen Neata a anunțat că a depus un proiect de lege prin care autoritățile locale să poată intra în posesia unor terenuri unde se pot construi piste pentru biciclete. El are în vedere localitățile Râmnicu Vâlcea și Călimănești.

”Ca și în inițiativa din 2018, cea care a făcut posibilă împroprietărirea localităților Călimănești și Râmnicu Vâlcea cu zeci de hectare de pădure pentru amenajarea unor mari parcuri locale, am cerut și de această dată ca terenurile pe care se poate amenaja un mare traseu de promenadă și de biciclete să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea localităților care doresc să investească în acest proiect.

Am adăugat o expunere de motive, conform procedurii din Parlamentul României, arătând că dorința administrațiilor locale nu este numai la noi, la Râmnicu Vâlcea și la Călimănești, ci și în alte zeci și zeci de locuri din întreaga țară. Poate că proiectul nostru vâlcean are un plus de forță pentru că este susținut de una dintre cele mai pitorești zone din România, Valea Oltului, și de obiectivele turistice și de monumentele istorice și religioase care s-au ridicat de-a lungul timpului pe ambele maluri ale râului Olt.

Primarii Florinel Constantinescu și Mircia Gutău sunt pregătiți să inițieze aceste proiecte imediat ce legea le va permite să finanțeze și să coordoneze lucrări de amenajare a traseelor pe teritoriul localităților lor. Urmărim împreună, etapă cu etapă, vot cu vot, drumul inițiativei legislative pe care am formulat-o, am semnat-o și am depus-o în Parlamentul României”, a anunțat deputatul.

Petiție pentru o pistă de biciclete pe Valea Oltului

Mii de semnături s-au strâns până acum într-o petiție pornită din Vâlcea prin care se solicită crearea unei piste de biciclete care să acopere o bună parte din Valea Oltului.

Concret, se solicită realizarea unui traseu velo care să facă legătura între Râmnicu Vâlcea și Brezoi și se cere ca o parte din banii veniți prin PNRR să fie investiți aici.

”Realizarea a 3.000 km de piste pe trasee velo naționale este prevăzută în PNRR. Rugăm autoritățile locale să ia în considerare această oportunitate sau orice altă oportunitate de finanțare a unei piste de biciclete pe Valea Oltului între Râmnicu Vâlcea și Brezoi”, scriu autorii petiției.

Solicitarea a fost trimisă primăriilor din Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Dăeşti, Călimăneşti, Sălătrucel, Brezoi, Consiliului Judeţean Vâlcea și CNAIR.

”O pistă de biciclete pe Valea Oltului ar însemna: deplasări cu emisii zero și înlocuirea vehiculelor cu combustibili fosili, reducerea congestionării traficului și a impactului negativ asupra mediului, diminuarea accidentelor rutiere și creșterea gradului de siguranță pentru toți utilizatorii de trafic, crearea de opțiuni pentru cetățenii de toate vârstele privind activitățile recreative in aer liber, dezvoltarea comunităților locale și diversificarea activităților turistice, oferirea către navetiști a unor forme de transport convenabile intre domiciliu si serviciu”, se arată în promovarea petiției.

247,5 milioane de euro, alocați prin PNRR pentru piste de biciclete

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are la capitolul ”turism și cultură” un proiect prin care se dorește implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete, pentru care s-au alocat 247,5 milioane de euro. În medie, ar urma să se investească 82.500 de euro /kilometru, însă de aici ar urma să se finanțeze în principal traseele EuroVelo și Via Transilvanica, precum și circuitele velo adiacente acestora. Se specifică în PNRR să vor fi selectate și alte trasee ce vor fi selectate ”cu preponderență pe digurile cursurilor de apă administrate de către Administrația Națională Apele Române (ANAR)”, după cum se precizează în PNRR.

Citește și: 

Petiție pentru o pistă de biciclete pe Valea Oltului. ”O infrastructură modernă pentru biciclete nu este un moft, este o prioritate națională”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Băluță Iulian

Acum 6 luni

Acest fost polițist, cu apucături de milițian nu a putut renunța la clientela pe care a muls.o când era inspector șef la I.P.J. Valcea, iar acum se pregătește sa mai mulgă din nou din banii alocați. Cred ca nici nu poate dormi de focul bicicliștilor care n.au piste! Un milițian cu apucături comuniste nu se poate schimba cat va trăi, nici măcar când ajunge parlamentar!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus