Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Iulia Mărginean, cea mai bună sportivă a județului în 2021: „înseamnă sănătate, să vrei să devii o persoană mai bună, să evoluezi”

Iulia Mărginean, cea mai bună sportivă a județului în 2021: „înseamnă sănătate, să vrei să devii o persoană mai bună, să evoluezi”

Iulia Mărginean a fost cea mai bună sportivă a județului Sibiu, anul trecut, la categoria sporturi olimpice. Tânăra, care împlinește 18 ani în curând, este pasionată de atletism și practică acest sport deja de zece ani. Nu este pentru prima dată când este premiată pentru performanța în sport, iar aceste aprecieri o determină să lucreze mereu mai mult și să fie cât mai disciplinată. 

Elevă la Liceul Teoretic Axente Sever din Mediaș, Iulia a început să facă atletism la vârsta de opt ani, dintr-o întâmplare. Un antrenor le-a propus ei și colegilor ei să meargă pe stadion să participe la un concurs. Ea a ieșit pe al patrulea loc, fără să fi avut vreun fel de pregătire înainte. Iar de acolo totul a mers în sus. Primul ei concurs oficial i-a adus locul I, o dorință enormă de a face performanță și o plăcere molipsitoare pentru sportul ales.

Iulia Mărginean a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre începuturile în cariera ei sportivă, modul în care combină atletismul cu învățătura și plăcerile adolescentine, dar și planurile pentru viitorul apropiat. 

Cum te simți să știi că ai fost aleasă cea mai valoroasă sportivă a Sibiului la momentul actual, la sporturi olimpice?

Sunt foarte emoționată. Nu mă așteptam la acest premiu, să fiu prima din județ din nou. Știu că sunt foarte mulți sportivi talentați în Sibiu și mă bucur că fac parte dintre ei.

Când ai început să faci sport?

Am început să fac atletism în 2012. Aveam opt ani. A venit un antrenor la noi la școală și chema copiii care vor să facă sport pe stadion. Era un concurs atunci și am decis să încerc ceva nou. Am participat și am ieșit pe locul 4, fără nici o pregătire, nimic. Domnul antrenor m-a remarcat după alergare și m-a întrebat dacă aș vrea să fac atletism.

Părinții tăi ce au spus de ideea ta de a te apuca de atletism?

Au fost de acord. Nu mai făcusem vreun alt sport înainte. Am mers următoarea zi la stadion și așa am început.

Citește și Cei mai buni sportivi ai Sibiului, în anul 2021: Marcel Manea și Iulia Mărginean

Foto: Facebook/Iulia Mărginean

Cum arată viața unui sportiv de talia ta?

Sportul de performanță înseamnă multe sacrificii, chiar foarte multe. Este multă muncă, pentru că e ușor să ajungi sus, dar e greu să te menții. Am timp, limitat, dar am timp și de alte lucruri. Însă oricum mai tare mă axez pe sport, pentru că este una din pasiunile mele.

În timpul scurt pe care îl am îmi place să ies pe-afară, îmi place să călătoresc, deși cu ritmul antrenamentelor mele zilnice nu prea am vreme să plec. Mă ocup și de școală, cu care mă descurc destul de bine, sunt disciplinată, așa cum m-a învățat de-altfel și sportul.

Atletismul înseamnă sănătate, să vrei să devii o persoană mai bună, să evoluezi, atât psihic cât și psihic. Te ajută să îți schimbi mentalitatea.

Când ai luat prima dată locul I?

Prima dată a fost în 2013. Eu începusem antrenamentele în octombrie 2012 și în martie 2013 am avut primul concurs național, la Petroșani. Iar acolo am ieșit pe primul loc. Nu mă așteptam, nu știam mare lucru pentru că eram foarte micuță atunci.

Îmi aduc aminte că în timpul alergării îmi era frică de faptul că nu voi termina. Aveam o căciuliță albă în cap și antrenorul mi-a zis în timpul cursei „Aruncă-ți căciulița și du-te”. Nu o să-l uit niciodată. Am făcut ce mi-a spus, am luat avânt și am ajuns prima la finish.

Foto: Facebook/Iulia Mărginean

Ai momente în timpul cursei când te gândești că nu mai poți?

Am și momente de genul acesta, desigur. Dar încerc să trec peste ele, mă gândesc că am un obiectiv și că vreau să îl obțin.

Până la ce vârstă poți să practici atletismul?

Poți să faci toată viața asta. Eu nu știu dacă vreau să o fac până îmbătrânesc, dar momentan mă pasionează, ador ceea ce fac și o să o fac în continuare.

Foto: Facebook/Federația Română de Atletism

Ce îți rezervă viitorul? Te-ai gândit ce vrei să faci în următorii ani?

Vreau să continui cu atletismul, dar pe partea personală nu știu încă ce vreau să fac. În weekend particip la Campionatul Național de Juniori 1 la atletism, iar apoi urmează sezonul de vară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 2 ani

Esti tânārā si optimistā. Esti puternicā si motivatā ! Bravo! Bucurā-te ! Or sā treacā toate astea si vei realiza cā lumea e o "fiicā de cātea" in care nimānui nu-i pasa de ceilalti. Vei lua litrul de benzinā ( sau kilowatul ora )la acelasi pret cu ignorantii....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus