Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
1°C

FOTO VIDEO S-a deschis prima școală pentru copiii ucraineni, la Cisnădioara. „Este datoria noastră să fim alături de ei”

FOTO VIDEO S-a deschis prima școală pentru copiii ucraineni, la Cisnădioara. „Este datoria noastră să fim alături de ei”

Prima școală din județul Sibiu destinată copiilor din Ucraina și-a deschis porțile în această săptămână, la Cisnădioara. Proiectul aparține celor care coordonează Ansamblul Agora din Cisnădioara, urmează să fie derulat o lună și, în funcție de solicitări și fonduri, se poate extinde. Dorința de a fi alături de copilașii ucraineni și posibilitatea de a le oferi acestora mai multe modalități prin care să continue activitățile educaționale sunt printre motivele cele care au stat la baza acestui proiect.  De asemenea, un alt scop care va fi îndeplinit este oferirea de locuri de muncă profesorilor din Ucraina.

Centrul educațional ucrainean Paisie Velicikovski, un loc menit să îi ajute pe copiii ucraineni din comunitatea noastră să își continue studiul sau să se joace cu alți copii, și-a deschis porțile astăzi, 21 martie, la Cisnădioara. Astfel, părinții ucraineni ajunși la Sibiu și care își doresc să le ofere copiilor lor un loc în care își pot desfășura în continuare activitățile recreative sau educaționale, pot alege de acum să meargă la centrul deschis la Cisnădioara. 

„Astăzi este ziua porților deschise, i-am invitat pe părinți să vadă locul, să vorbim despre condiții, să vadă dacă este pe placul lor ceea ce am organizat aici, la Cisnădioara. De mâine dimineață vom vedea cine își dorește să participe și atunci vom face o statistică. Noi suntem pregătiți pentru 20 de copii”, spune Carmen Tobler, inițiatoarea proiectului.

Profesorii ucraineni pot preda la centrul de la Cisnădioara

La prima școală din Sibiu destinată copiilor ucraineni vor preda două profesoare din Ucraina. Astfel, este îndeplinit unul dintre scopurile proiectului, acela de a oferi locuri de muncă pentru refugiații ucraineni. De asemenea, proiectul este gândit pe o perioadă de o lună de zile, iar în funcție de solicitări și de fonduri, acesta poate fi extins.

„Este datoria noastră să fim alături de ei. Puteam să fim noi în locul lor în aceste momente. Având deja un afterschool care funcționează, unde Naomi Chira coordonează activitățile, ea a venit cu ideea că am putea să ajutăm acești copilași. A fost ceva rapid, având spațiul la dispoziție, am grăbit renovarea lui și așa ne-am gândit la acest proiect”, mai spune Carmen Tobler.

Activități recreative și jocuri de societate  

Centrul educațional este împărțit în două spații, unul pentru copilașii de grădiniță și unul pentru cei de învățământ. După cum explică cei de aici, acesta va fi deschis de luni până vineri, între orele 14.00 – 18.00.

„De la ora 14.00 la ora 18.00 este programul, de luni până vineri. Activitățile vor fi diferite pentru copiii de grădiniță și copiii de învățământ primar. Cei de la învățământul primar sunt înscriși la școală, fac școală online în continuare, iar în a doua parte a zilei trebuie să-și facă temele. În acest sens, îi vom ajuta și îi vom coordona. Vor avea activități recreative, în aer liber, activități practice, jocuri de societate”, a detaliat Naomi Chira.

Din această săptămână, se vor face liste cu cei dornici să-și înscrie copiii în acest proiect. Părinții s-au arătat deja interesați, iar acum urmează să se alcătuiască grupele de studiu.

„Părinții și-au manifestat interesul, sunt persoane care doresc să-și aducă copilașii aici. Dacă cumva au locuri de muncă, le este mai ușor să-i aducă aici, să-i aibă într-un loc în care știu că se află în siguranță. Suntem în discuții cu alte persoane din Ucraina cu care vrem să colaborăm. Cine dorește se poate caza la cele două pensiuni, mai sunt locuri libere, iar dacă nu doresc acest lucru, noi vom încerca să le asigurăm transportul din Sibiu până aici”, mai arată Carmen Tobler.

Ansamblul este specializat pe proiecte care vizează educația clasică a copiilor având deja un after school, o școală de vară și o bibliotecă școlară. Oricine își dorește să întindă o mână de ajutor acestui ansamblu pentru a susține activitățile educaționale și pentru ca ele să fie mereu gratuite pentru acești copii pot face donații în contul de mai jos:

RO82RZBR0000060016447886

Fundația ARS VITAE

Pentru orice fel de informații puteți suna la numărul de telefon 0740 045 916

Citește și: Școală temporară pentru copiii din Ucraina, deschisă de Ansamblul Agora. Este nevoie de profesori ucraineni

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus