Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

După doi ani de pandemie, turismul sibian e acum afectat de război. Ce spun proprietarii de pensiuni

După doi ani de pandemie, turismul sibian e acum afectat de război. Ce spun proprietarii de pensiuni

Chiar dacă mai este doar o lună până la sărbătorile pascale, turiștii nu se înghesuie să-și organizeze vacanța de Paști la Sibiu. Spre deosebire de anii trecuți, pensiunile din Mărginimea Sibiului sunt aproape libere în aceste momente. Proprietarii lor spun că printre motivele principale pentru care a scăzut numărul turiștilor se află războiul din Ucraina, dar și creșterea prețurilor la gaz și la curent.

Dacă anul trecut, în această perioadă, pensiunea Mai din Rășinari avea rezervate jumătate din camerele disponibile, în acest an situația s-a schimbat. Maria Lupu, administratoarea pensiunii, spune că înainte cu o lună de sărbătorile pascale, pensiunea este ocupată în proporție de 30%.

„Cererile au scăzut spre deosebire de anii trecuți, de exemplu. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut pensiunea era ocupată în proporție de 50%, acum am putea estima undeva la 30%. Noi credem că atât ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, cât și creșterea prețurilor la gaz și la curent sunt motive pentru care oamenii sunt un pic mai rezervați, vor să se simtă în siguranță și vor să-și gestioneze în mod sigur banii pe care îi au. Mai este o lună, sperăm că numărul rezervărilor va crește”, a explicat Maria Lupu, administratoarea pensiunii Mai din Rășinari.

Situația este asemănătoare și la Pensiunea Codlea din Sibiel. Până la această dată s-au primit solicitări, dar nu s-a concretizat încă nimic. Proprietarul pensiunii spune că prețurile ridicate la gaz și la curent, dar și războiul îi fac pe turiști să se gândească de două ori înainte să-și planifice concediul.

„Nu avem încă nimic concretizat. Pentru cine se întreține exclusiv din veniturile aduse de pensiuni este destul de dificil. Noi am încercat să menținem prețurile, am mai pus doar 10-15 lei în plus. Spre exemplu, dacă închiriez două camere, nu este rentabil mai deloc. Din prețurile pe care le plătesc turiștii nu ajungem să achităm facturile la gaz și la curent. Vom vedea cum se vor concretiza lucrurile în perioada următoare. Este mai dificil spre deosebire de anul trecut pentru că omul vrea să țină de banii pe care îi are, vrea și o vacanță, dar se va gândi foarte bine înainte. Cu siguranță și ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ne afectează”, a spus Sorin Codlea, administratorul pensiunii, pentru Turnul Sfatului

Ionuț Cornea, proprietarul a două pensiuni, una la Rășinari, alta la Păltiniș, așteaptă încă rezervări pentru că în momentul de față și-a arătat destul de puțină lume interesul pentru un concediu la Sibiu. „Nu avem nimic stabilit 100%. Este o perioadă dificilă și cu siguranță criza din Ucraina se resimte și aici”, a spus acesta.

Paștele Ortodox se sărbătorește în acest an în data de 24 aprilie. Până atunci, turiștii care aleg totuși Mărginimea Sibiului ca destinație de concediu trebuie să știe că mai mult de 70% din locurile puse la dispoziție de pensiuni sunt libere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus