”De ce să-mi prezint veniturile?”, ”Care e problema statului cu spațiul meu locativ?”, ”Pe cine interesează ce religie am?”, ”De ce vrea statul să-mi știe salariul?”. Acestea sunt o parte din întrebările pe care o bună parte din români și le pun în legătură cu recensământul care se desfășoară în aceste zile.
”Să nu răspundeți la nicio întrebare legată de venituri și de proprietăți. Nu e treaba statului să știe astfel de lucruri”
Părintele Cătălin Dumitrean, cunoscut inclusiv pentru pozițiile sale împotriva vaccinării, este unul dintre sibienii care își îndeamnă acum cunoștințele să fie extrem de prevăzătoare legate de recensământ.
”Eu nu vreau să dau date de un om prost numai că vine cineva să-i dau datele, stați puțin! Nu-mi dau datele! Vreau să văd ce date îmi cereți și de ce anumite date le vreți în plus. Să vedem. Convingeți-mă că vă ajută să ne aveți mai bine sub control, să nu facem vreo revoluție, să credem că e sondaj. Stați liniștiți că tot voi ați făcut sondaje. Vedem peste vreo doi trei ani sondajele, că ne-am cam trezit, ne-am cam prins cum merge treaba de aceea haideți să vedem ce va fi”, spune Dumitrean într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El chiar a discutat online, într-o postare video cu Aurelian Popa, unul din bloggerii implicați în activitatea anti-vaccinare, pe care l-a contactat să-i explice lui și urmăritorilor lui din social-media, de ce trebuie să ne ferim de recensământ.
”Noi nu vă spunem să primiți sau să nu primiți, dar să nu suporte consecințe nici cel care primește, nici cel care nu primește. Au spus că se dă amendă, dar atenție pentru că s-ar putea ca peste un an, doi să fie probleme cu aceste abuzuri pe care le-au făcut, pentru că societatea civilă va câștiga procesele cu statul”, spune Aurelian Popa în debutul interviului.
”Să nu ajungem și noi ca în Coreea de Nord, mâine ne cer să facem exerciții fizice la ora 7 dimineața, că altfel ne dă amendă și va trebui să ieșim la 7 dimineața în tricouri, să dăm din mâini și din picioare că așa vor conducătorii. Nu e chiar așa, trăim într-o țară democratică”, îi ține isonul părintele Dumitrean.
Iar de aici urmează discuții absolut șocante.
”Sunt vreo 10 pagini de întrebări, durează juma de oră numai să le citești. Sunt chestiuni cu caracter foarte intim și personal. Mie mi se pare destul de intim și de personal să-ți dai salariul. Venitul lunar. Nu numai al tău. Sau să-ți dai proprietățile și pe unde. Terenurile, suprafețele. Sursele de venit, de unde faci tu bani. Cine dă dreptul unei astfel de interogări? Pentru un recensământ. De ce să ceri alte chestii? (...) Și la religie, e o dată cu caracter personal. Ce te interesează dacă sunt ortodox, catolic sau ateu? De ce să răspund la un recensământ la asta?”, se întreabă Popa.
Cei doi îi încurajează pe oameni să nu le deschidă recenzorilor și nici să nu completeze datele online.
”Nu aveți obligația să le deschideți ușa, iar de completarea chestionarea online cu atât mai puțin.
Puteți da doar o parte din date. Aveți posibilitatea să răspundeți la doar o parte din câmpuri. Vă recomand să nu răspundeți la nicio întrebare legată de venituri și de proprietăți. Nu e treaba statului să știe astfel de lucruri. Statul va căuta să te exploateze, să te șantajeze, să facă politici noi, legi împotriva oamenilor. Ce-ți dă cu o mână, îți ia cu două”, spune bloggerul.
”Grijă mare la partea de proprietăți. Dreptul la proprietate e următorul scop al acestora. Au avut corpul uman, corpul nostru, suveranitatea noastră asupra lui, au văzut că nu a mers, au văzut că am rezistat doi ani, au văzut că nu ne pot înfometa și ne-am păstrat demnitate, adevărul interior și acum vor să le luăm chestia asta”, continuă Popa în același ritm.
Se laudă că a primit 55 de amenzi pentru nepurtatea măștii în timpul pandemiei și că a deschis 55 de procese pentru a nu plăti amenda. ”Mare grijă cu dreptul la proprietate. Asta diferențiază un om suveran, de un sclav, de un atârnător de la stat. Fără frică de amenzi”, spune bloggerul.
Recensământul, războiul și refugiații
Există chiar și o corelare între refugiații ucraineni și recensământ. Din acest dialog răzbate ideea că prin recensământ, corelat cu spațiile pe care românii le oferă refugiaților, statul poate înțelege că acele imobile pot fi confiscate în caz de război.
”Legat de refugiați. Mare atenție, pentru că de multe ori un act de caritate făcut cu intenții creștinești vă poate crea probleme. Au fost foarte mulți oameni care și-au pus la dispoziție spațiul locativ excedentar pentru refugiați. Foarte bine, numai că au zis <vă dăm 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi de persoane pentru mâncare>. Veniți între 1 și 3 în fiecare lună cu declarația că ați avut ucraineni în atâtea camere în găzduire și noi vă despăgubim cu banii ăștia.
Tocmai ce ți-ai declarat spațiul locativ excedentar. În caz de naționalizare... Ăștia au vrut să ne vaccineze obligatoriu, atât de aproape am fost... Și cu naționalizarea poate veni ușor. În plus, dai un semnal că depinzi de banii de la stat. Nu ești libertanian, nu ești suveran. Acest semnal e foarte periculos, cetățenii să nu facă asta. Vrei să găzduiești un refugiat, fă-o pe banii tăi, nu cere bani de la stat”, spune Aurelian Popa. Bloggerul insistă câteva minute mai târziu: ”Vezi că sunt cazuri când nu-i mai poți scoate din casă, au declarat că stau pentru trei zile și nu mai vor să plece. Acum le-au venit întăriri, soți, cumnate, cumnați. Vedeți? Binele pe care uneori vrei să-l faci...”
”Dacă uită guvernul să mai dea banii pentru o lună sau două ce mai faci? Ți se termină umanitatea și-i vei da afară?”
Nu sunt uitați nici americanii în acest context. Părintele Dumitrean intră pe retorica rusă, explicând că și americanii au făcut același lucru ce fac rușii în Ucraina.
”Nu avem informații dacă sârbii și-au scos copiii atunci când Belgradul a fost grav bombardat în ziua de Paște și nu prea mai avem imagini, să facem o mică comparație. Nu cumva războaiele seamănă? Nu sunt de acord cu ce fac rușii acolo. E tragic că s-a ajuns aici”, spune preotul.
Problema vaccinaților este tratată și de Doru Apostol, organizatorul mitingurilor anti-PSD, dar și pe cele împotriva vaccinării.
”Câștigi mai bine dacă iei 2-3 refugiați în gazdă, decât dacă mergi la muncă. Nu spun că se încurajează nemunca sau că n-ar trebui să dăm dovadă de umanitate, dar nici să încurajăm strămutarea de populații străine nu mi se pare koșer. Seamănă puțin cu voucherele pentru vațin.
Dar dacă uită guvernul să mai dea banii pentru o lună sau două ce mai faci? Ți se termină umanitatea și-i vei da afară? Cum vei plăti facturile care sunt în creștere? Refugiata îți va plăti în favoruri sexuale? Copiii ei vor aplica tehnici de bullying copiilor tăi?
Înlocuiți calul troian cu unul ucrainian?
Peștele care a înghițit momeala degeaba înjură râma pe care a înghițit-o pentru că tot în tigaie va ajunge”, scrie absolut șocant Doru Apostol pe pagina lui de Facebook.
”Sunt intoxicări, lucruri foarte, foarte murdare”
Acest gen de discuții sunt toxice, este de părere prof. univ. Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București, într-un interviu acordat RFI.
”Persoane și organizații lansează neadevăruri flagrante despre recensământ, cu pericolele care îl privesc pe cetățean dacă declară CNP-ul, dacă declară câte case are, ce suprafețe au camerele, ce dotări electrocasnice are în locuință. Sunt intoxicări, lucruri foarte, foarte murdare. Ele pot fi ușor demontate dacă cel care citește și nu este informat, caută surse la Institutul Național de Statistică. Ce interese au? Este foarte greu de dedus. Sunt lucruri contrare recensământului și ceea ce este, la fel de grav, ele fac parte dintr-o serie de texte care apar pe rețelele sociale și care sunt expres formulate împotriva României", spune prof. univ. Vasile Ghețău.
Potrivit acestuia, pe site-ul Institutului Național de Statistică există o impresionantă documentare asupra recensământului.
"Sunt puse toate actele legislative care guvernează recensământul la noi și toate documentele legislative emise de Parlamentului European și Comisia Europeană. De asemenea, există rubrica "Întrebări frecvente", unde există 100 de întrebări și răspunsuri".
Despre recensământ:
Este o operație administrativă care constă în înregistrarea statistică a datelor supuse observării, spre exemplu: populația, animalele, vehiculele, etc. dintr-o țară sau dintr-o regiune dată.
Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației, a structurilor sale demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și a condițiilor de locuit a populației țării, date asupra veniturilor populației și altele.
Datele care se obțin în urma recensământului depind într-o măsură directă de întrebările care sunt incluse în chestionarele de recensământ, care pot fi diferite de la un stat la altul în dependență de informația care necesită a fi obținută în cadrul recensământului.
Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început în 14 martie. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial. Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze.
Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.
Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj.
Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.
Sibiul, sub media națională la recenzare
Până astăzi, în județul Sibiu s-au recenzat 37.485 de cetățeni, ceea ce reprezintă 9,34% din populația județului. Județul nostru se află pe locul 22 în țară după numărul total de recenzări efectuate, media națională fiind de 42.137. Fără Municipiul București, media de recenzare în județe este de 38.770 de persoane recenzate, astfel că Sibiul se află tot sub media națională.
Județele cu cele mai multe fișe completate sunt Municipiul București (180.199), Brașov (72.844), Cluj (70.716), Timiș (63.590) și Constanța (60.568), se arată în datele oficiale.
Județele cu cei mai puțini cetățeni care au efectuat auto-recenzare sunt Tulcea (13.077), Mehedinți (13.479), Giurgiu (17.201 și Caraș Severin (18.692).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: refugiti , recensământ , SUA , Ucraina , Rusia
Vizualizari: 68190
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Gastronomul
Acum 8 ore
Sibian
Acum 8 ore
Muresan
Acum 9 ore
Till Eulenspiegel
Acum 10 ore
Micu Klein