Vineri,
13.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru poluarea aerului în Sibiu. Garda de Mediu a verificat inclusiv șantierele din oraș

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru poluarea aerului în Sibiu. Garda de Mediu a verificat inclusiv șantierele din oraș

Comisarii Gărzii de Mediu Sibiu au aplicat în ultimele săptămâni amenzi în valoare totală de peste 100.000 de lei pentru poluarea aerului în municipiu și județ.

Controalele au început încă din februarie și continuă în toată țara, fiind vizate în special șantierele de construcții.

”Activitatea de control a fost demarată în data de 8 februarie și urmărește modul de respectare a prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și a planului de calitate a aerului. În acest sens au fost realizate inspecții în domeniul lucrărilor de construcții – construcții, demolări, organizare de șantier – activitate de salubrizare și măturat stradal, dar și la operatori economici din a căror activitate sunt generate emisii atmosferice care pot afecta calitatea aerului. Până la data prezentei, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu au realizat un număr de 22 de controale și au fost aplicate zece amenzi în valoare totală de 102.500 lei”, a explicat pentru Turnul Sfatului comisarul șef Elena Anghel.

Strict pentru partea de șantiere și construcții, numai în ultima săptămână amenzile se ridică la 30.000 de lei.

"Şantierele sunt una dintre principalele surse de poluare a aerului, iar cele mai multe probleme sunt provocate de nerespectarea reglementărilor legale privind gestionarea deşeurilor şi lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie", arată reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Ce au găsit inspectorii

Astfel de controale au avut loc în ultima perioadă în toată țara, alături de Sibiu amenzi importante fiind aplicate în județe precum: Ilfov, Călărași, Mureș, Vaslui și municipiul București.

"Potrivit rapoartelor echipelor de control, sancţiunile, în cazul şantierelor verificate, au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor şi a termenelor privind măsurile impuse prin actele de control anterioare, pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate. Mai mult decât atât, sancţiunile au vizat: lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere; neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii aflate în depozite provizorii sau în maşinile de transport pentru deşeuri din construcţii şi material excavat, împotriva dispersiei particulelor; existenţa şi eficienţa sistemelor de umectare a drumurilor de acces, interioare şi exterioare, cu precizarea sursei de apă pentru umectarea în timpul operaţiunilor generatoare de pulberi; situaţia spaţiilor verzi; existenţa şi respectarea programului de lucru al şantierelor şi acţiunile de incinerare a deşeurilor", a declarat Mărioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Controalele pe şantiere sunt în desfăşurare, în special în localităţile unde au fost înregistrate creşteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului, așa cum s-a întâmplat și la Sibiu în ultimele zile.

Cât privește amenda aplicată în municipiul Sibiu pentru salubrizare și măturat stradal, mai multe detalii puteți citi mai jos:

Garda de Mediu s-a autosesizat după articolul din Turnul Sfatului. Amendă pentru firma cu ”mașina de ridicat praful”

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Da' in Turnisor,la cei care dezmembreaza mobilier din PAL, si-l ard in centrale termice cind controlati?Nu trebuie decit sa montati o camera de supraveghere(din alea multe platite de UE) pe blocurile de pe Alba Iulia si mergeti la fix,inclusiv cu dovezi filmate.Doar la controale tematice marsati?Credeti ca copchiii vostri respira aer mai curat pe Breter?
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Vreau să știu cite amenzi a dat garda de mediu pt incendierea terenurilor!!!! Sau aia nu contează??? Sint sigur că nici una deși ai foste sute de incendii de vegetație in județ toate provocate de oameni!!! Ei amendează tot pe cine muncește...mai bine...mai rău dar face ceva! Pe cine distruge și poluează ..nu i deranjează!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 ani

As vrea sā vād ce face Garda de Medium dacā Vladimir Putin afecteaza calitatea aerului cu niscaiva " jucārii " de-alea care cica-s interzise dar toti au ...... Îl anendeaza?
Raspunde

Ovidiu

Acum 2 ani

Poate face ceva și cu acele patiserii de la parterul blocurilor care produc gaze si mirosuri ce sunt inhalate de cei de deasupra sau din jur.
Raspunde

Ioana

Acum 2 ani

Când se face și la Cristian acolo unde se escaveaza și se aduc deșeuri în loc de pământ la Cibin drum județean Culmea se vede din sosea de luni de zile
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

Sa pofteasca domnii inspectori in zona in care se amenjeaza glorios noul parc, pe strazile Preot Baca, Sacel etc. Traim ca in Sahara, in tornade de praf ridicat de pe o fosta groapa de gunoi!!! Stam in case ca sobolanii, cu geamurile inchise permanent, totul e plin de nisip iar zgomotul razbate la zeci de metri inca de la 7 dimineata. Ii asteptam cu drag in paradis!
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Dar pe la santierul Stadion au fost? Dar la cel pe de Calea Dumbravii, dar la cel din sensul giratoriu de pe Mihai Viteazu? Ai senzatia ca oriunde mergi sunt nori de praf, mijerie, zgomot si asta de ani de zile. Stadionul l-au co struit in nu stiu cati ani, ca apoi sa-si dea seama ca este prist facut, sa-l darame si sa o ia de la capat. Si in acest timp, oamenii mai pot trece in zona respectiva in Parcul Sub Arini. Centrul colcaie de mizerie, iar in cartiere nu am vazut pe nimeni sa faca curatenie De doi ani stau aruncate pe jos recipientele dezinfectantelor folosite pentru asa zisa dezinfectie din blocuri.Nu au fost stranse nici pana acum. Oare se asteapta sa se degradeze de la sine ? Asa arata Sibiu de azi si ma tem ca inca pentru mult timp de acum in colo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus