Joi,
08.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

FOTO Prietenii Mocăniței, apel către sibieni: Să readucem la viață depoul mocăniței din Sibiu!

FOTO Prietenii Mocăniței, apel către sibieni: Să readucem la viață depoul mocăniței din Sibiu!

După preluarea depoului mocăniței din Sibiu, voluntarii Asociației Prietenii Mocăniței s-au trezit în fața unei clădiri aflată într-o stare dezolantă: cu bucăți de grinzi putrede și rupte, cu tot ce a fost din fier sau alt metal furat, inclusiv cu pereții ”jupuiți” de rețelele electrice.

”Deși este unul dintre monumentele istorice ale orașului Sibiu, acesta a fost vandalizat de-a lungul anilor atât de localnici cât și de chiriașii ocazionali sau de "investitori strategici". Placa turnantă i-a fost dusă la fier vechi, au fost demontate toate șinele de la interior, precum și câteva de la exterior, rezervorul de apă mai are doar placa de bază, rezervorul de păcură a dispărut complet, la fel și coloana hidraulică și strungul, până și firele electrice au fost smulse din pereți. Acoperișul este într-o stare precară, cu multe găuri și cu o structură șubredă, câteva grinzi fiind putrede din cauza infiltrațiilor”, anunță Prietenii Mocăniței într-o postare pe pagina de Facebook.

Au deja planul construit pentru reparații, însă au și nevoie de puțin ajutor din partea comunității.

”Ne așteaptă multe provocări și aici, dar suntem bucuroși că putem să conservăm și să restaurăm și acest activ important al mocăniței. Planul nostru pentru depou este de a-l folosi pentru scopul său inițial - întreținerea și reparația materialului rulant al mocăniței, adică locomotivele, vagoanele și drezinele pe care le deținem, dar până atunci avem multe de făcut. Primele sarcini sunt curățenia la interior, defrișarea și igienizarea la exterior, reintroducerea utilităților, reparația acoperișului și securizarea incintei. Toate acestea le facem pe bază de voluntariat, așadar lansăm un apel pe această cale către sibienii pasionați de trenuri, de istoria locală, de arhitectură sau pur și simplu dornici de o faptă bună să ni se alăture pentru readucerea la viață a acestei bucăți a patrimoniului construit al orașului”, se mai arată în postare.

Cei interesați să ajute sunt rugați să scrie pe Facebook la Asociația Prietenii Mocăniței.

Citește și:

Mocănița de pe Valea Hârtibaciului reia cursele în acest weekend

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Elly

Acum 8 luni

Da... scrieti Ucraina pe ea si sa vedeti atunci cum or sa doneze toti romanii... si oamenii de bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus