Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Analiză. Sibiul, scump pentru turiști, ieftin pentru locuitori

Analiză. Sibiul, scump pentru turiști, ieftin pentru locuitori

Sibiul e mai scump decât Brașov și Mamaia, dar mai ieftin decât Clujul și Bucureștiul pentru turiști. Pe de altă parte, orașul nostru e mai ieftin decât Brașov, București, Cluj și chiar media României, dacă e să ne comparăm la prețurile medii din diferite domenii, care reies dintr-o comparație între orașe, pe mai multe site-uri de profil.

Cât te costă să fii turist în Sibiu

Site-ul ”budgetyourtrip.com” a adunat în ultimul deceniu costurile de călătorie de la zeci de mii de călători care s-au aventurat în fiecare colț al globului. Rezultatul este un uriaș depozit de prețuri tipice de călătorie pentru mii de destinații.

Sibiul este considerat din acest punct de vedere mai scump decât Brașovul și chiar Mamaia, aici intrând prețul mediu zilnic pentru mai multe variante de călătorie.

Astfel, așa cum reiese și din graficul de mai jos, prețul mediu zilnic al unei călătorii în Sibiu, pentru o singură persoană este de 267 de lei, în timp ce în Brașov (223 lei) și Mamaia (239 lei) e mai ieftin. În București, pe de altă parte, trebuie să scoți din buzunar, ca turist, 513 lei, în timp ce în Cluj ai nevoie de 312 lei.

Pentru o săptămână se menține proporția: Sibiu – 1.869 lei, Brașov – 1.563 lei, București – 3.594 lei, Mamaia – 1.672 lei, Cluj – 2.187 lei.

Prețul mediu pentru o cameră de hotel pentru o persoană este în Sibiu de 124 de lei, în timp ce în Brașov (85 de lei) și Mamaia (93 de lei) e mai ieftin. În București (234 lei) și Cluj (185), hotelul e mai scump.

Pentru băuturi alcoolice, un preț mediu zilnic calculat pentru o persoană ajunge la Sibiu și Brașov la 29 de lei, în timp ce în celelalte orașe e mai scump: București – 34 de lei, Mamaia – 93 de lei, iar Cluj – 185 de lei.

E mai ieftin să locuiești în Sibiu, decât să-l vizitezi

Un alt site, ”travelsafe-abroad.com”, calculează un cost mediu al vieții după mai mulți parametri, pornind de la prețul în restaurante, magazine, transportul în comun, al utilităților sau al hainelor ori al închirierii unui apartament. Astfel, fiecare oraș primește un rating, cu cât acesta este mai mare, cu atât orașul respectiv este mai scump.

Conform acestui rating, Sibiul e mai ieftin decât Brașov, București și Cluj și chiar mai ieftin decât media orașelor din România. Sibiul are un rating de 35,63, Brașov – 37,13, București 40,39, iar Clujul – 38,13, în timp ce media României este de 36,7.

De exemplu, în privința chiriei, costul mediu pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului este considerat a fi de 388,5 dolari. În Brașov, în aceleași condiții, prețul mediu este de 248,9 dolari, în București – 425,77 dolari, iar în Cluj – 416,4 dolari.

Un apartament cu un dormitor, dar în afara zonei centrale costă în Sibiu, conform acestui site, 203,8 dolari, mult mai ieftin decât în Brașov (332,4 dolari), București (298,2 dolari) și Cluj (301,5 dolari). Interesant e că în Brașov, prețul unui apartament este cotat aici mai scump în afara centrului, decât în zona centrală.

La capitolul utilități, Sibiul e mai ieftin decât Brașovul, dar mai scump decât București și Cluj. Un preț mediu al facturilor de apă, electricitate, gunoi și căldură ajunge în Sibiu la 107,2 dolari, în timp ce în Brașov această medie este de 110,34 dolari. În București, însă, este mai ieftin decât în Sibiu (105 dolari), iar în Cluj, asemenea – 103,9 dolari.

Prețul mediu al unei mese simple la un restaurant ieftin este, de asemenea, cel mai ieftin în Sibiu, față de celelalte orașe cu care am ales să ne comparăm.

În Sibiu, prețul mediu este considerat a fi de 4,29 dolari, în Brașov – 5,97 dolari, în București – 7,17 dolari, iar în Cluj – 5,97 dolari.

Un alt site, ”numbeo.com”, calculează pentru Sibiu un index general al prețului vieții apropiat de cel de mai sus – 36,97, iar comparându-l cu cele din celelalte orașe din listă, proporțiile se păstrează. Bucureștiul are un index de 42,85, iar prețurile de aici sunt destul de apropiate de cele estimate de site-ul travelsafe-abroad.com.

Aceste date trebuie privite însă ca o estimare, nu ca o certitudine, astfel de site-uri înglobează mii de date, însă la nivel internațional. Atunci când vorbim de orașe din România, de exemplu, numărul datelor după care se efectuează o medie este foarte mic, astfel că cifrele pot fi uneori îndepărtate de realitate. 

Sursa foto: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Antonio

Acum 4 luni

Nu scump ,foarte scump bineinteles nejustificat.cei care au locuit prin alte tari si au revenit raman stupefiati de ce preturi sunr aici .in italia dadeau 20 de euro la apa tot anul ,aici dau pe o luna ,taxa de salubrizare e cea mai scumpa din lume nu din europa /stie cineva din parlament de ce /.in irlanda de exemplu apa nu se plateste etc .chiar si refugiatii dupa cate am citit au ramas masca la preturile de la noi ,ce sa mai vorbim .calitate zero in orice domeniu produse sau servicii
Raspunde

@Antonio

Acum 4 luni

Bine zis! Sibiul e un oras scump si nu se justifica preturile la utilitati si altele! Restaurante sunt foarte scumpe si mancarea e ca de cantina, ba portia e mai mica decat la cantina. La cantina era castronul cu ciorba pe masa, puteai sa servesti cat doreai, nu ca la restaurant unde scociorasc un cartof si o doua pastai de fasole pe fundul farfuriei...
Raspunde

Birtu

Acum 4 luni

E ieftin acum pentru ca autoritatile au deja un plan sa scumpeasca viata,mai ales cind vin in oras oameni platiti de firma cum ar fi aia cu nat-io.Mai ales dupa ce fac o gramada de investitii inutile vor fi nevoiti sa recupereze banii de la cetateni. Dar viata e scumpa pentru oamenii normali chiar si acum dar pe viitor va fi mai scumpa.
Raspunde

Adina

Acum 4 luni

O comparatie simpla: Pretul benzinei in Dubai: 3 lei. Pretul benzinei in Romania: 7,7 lei. Si ne mai numim tara cu rezerve de petrol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus