Duminică,
03.07.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Aproape 14 milioane de lei: 48 de copii din centrele de plasament Orlat și Prichindelul se mută în case de tip familial

Aproape 14 milioane de lei: 48 de copii din centrele de plasament Orlat și Prichindelul se mută în case de tip familial

Patru case de tip familial și două centre de zi pentru copiii instituționalizați, dar și pentru cei din comunitate vor fi construite în perioada următoare la Sibiu. Acest lucru este posibil printr-o finanțare de 13, 8 milioane de obținută de Consiliul Județean Sibiu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului prin fonduri europene.

Mai exact, este vorba despre trei contracte care au fost deja semnate și care propun condiții mai bune pentru copiii din două centre de plasament din Sibiu, dar și pentru cei din comunitate.

Două case de tip familial pentru copiii din Centrul de Plasament Orlat

Primul contract valorează aproximativ 4,7 milioane de lei pentru proiectul „Creșterea calității vieții copiilor din Centrul de Plasament Orlat și prevenirea separării copilului de familia sa”. Acesta presupune înființarea a două case de tip familial, cu o capacitate de 12 locuri fiecare, prin reamenajarea și supraetajarea unui imobil situat pe strada Dr. Dumitru Bagdazar, în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” Sibiu, imobil aflat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu. Beneficiarii celor două case de tip familial sunt 24 de copii instituționalizați în cadrul Centrului de Plasament Orlat.

„În ultimele trei luni, s-au semnat trei cereri de finanțare extrem de importante. Una din ele este pentru construirea a două căsuțe de tip familial pentru beneficiarii de la centrul de plasament Orlat care prevede două căsuțe de tip familial și un centru de zi unde ei își vor desfășura activitățile. Valoarea proiectului este de 4,7 milioane de lei”, a declarat Vlad Vasiu,  vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă.

Acest proiect include și crearea unui Centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii într-o clădire amplasată pe strada Bastionului numărul șase în incinta Complexului de Servicii „Prichindelul” din municipiul Sibiu. Centrul este destinat beneficiarilor din sistemul de protecție socială cât și unui număr de 30 de copii din comunitate.

48 de copii de la centrul de plasament Prichindelul se vor muta în două case noi de tip familial

Al doilea contract care a fost semnat presupune construirea a două case de tip familial cu o capacitate de 12 locuri fiecare, prin reamenajarea și supraetajarea construcției existente pe strada Drumul Ocnei, nr. 2 A, din municipiul Sibiu, imobil aflat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu. Beneficiarii acestor case de tip familial vor fi 24 de copii cu dizabilități, aflați în prezent la Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități „Prichindelul” Sibiu, care va fi ulterior închis.

De asemenea, s-a mai semnat un contract pentru două căsuțe de tip familial pentru beneficiarii de la Prichindelul, unde avem niște beneficiari foarte speciali, sunt niște copii cu dizabilități grave, cu nevoi speciale. Discutăm de un duplex cu două căsuțe de tip familial pentru 24 de copii. Valoarea proiectului este de 4, 3 milioane de lei”, a mai explicat Vlad Vasiu.

Centru de zi pentru copiii cu dizabilități

Al treilea contract presupune înființarea unui centru de zi pentru copiii cu dizabilități, prin reabilitarea, modernizarea și echiparea Pavilionului 1 în care funcționează Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ”Prichindelul”, în Sibiu, strada Bastionului nr.6. Centrul de zi va avea o capacitate de 74 de locuri, fiind destinat pentru cei 24 de beneficiari ai celor două case de tip familial ce vor fi înființate pe str. Drumul Ocnei, în vederea închiderii CPCD Prichindelul, și 50 de locuri pentru beneficiarii din comunitate.

„Noi facem o tranziție de durată dinspre un sistem de asistență socială care oferă preponderent îngrijire spre un sistem de asistență socială unde vrem să oferim servicii sociale de recuperare și de integrare. Copiii vor trăi ca într-o familie, nu vor mai fi 40-50 de copii într-un centru de plasament, vor fi maxim 12 persoane cu niște scheme de personal separate pe fiecare căsuță, curte, bucătărie, dormitoare, exact cum este acasă, să învețe și să conviețuiască ca într-o familie. Evident că în afară de a trăi în acele căsuțe ei vor merge la școlile din comunitate și în același timp vor beneficia de serviciile acestor centre de zi”, a mai explicat Vlad Vasiu.

În cadrul centrului se vor desfășura activități de asistență socială precum: informare, evaluare, recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, cu dizabilități mentale, psihice, locomotorii şi asociate, activități de orientare vocațională, consiliere psihologică/psihoterapie, terapie, activități de recreere şi petrecere a timpului liber - evenimente culturale, sportive. Serviciile de recuperare ce vor fi furnizate în Centrul de zi includ: kinetoterapie și masaj, balneoterapie, logopedie, ergoterapie, stimulare multisenzorială.

„Ne-am dorit foarte mult ca aceste case să fie în Sibiu, în comunitate, ca toți copiii să beneficieze ca orice alt copil normal de servicii de bună calitate. Am reușit să depunem proiectele în termenul limită iulie august 2020. Dacă până acum , am muncit ca aceste proiecte să fie câștigătoare, de acum încolo trebuie să muncim înzecit pentru a le aduce la final. Proiectele trebuie finalizate până în decembrie 2023.  Vreau să fac un apel către constructori, dacă nu vom avea constructori buni și constructori dornici să facă treabă va fi mai dificil, prin urmare fac un apel către constructori să participe la licitație și să facem ceva frumos pentru comunitate”, a spus Roxana Dinescu, director general adjunct al DGASPC Sibiu.

În ceea ce privește lansarea licitațiilor pentru contractarea de servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, până în prezent DGASPC Sibiu a demarat în data de 17.02.2022 licitația pentru realizarea primului proiect (amenajarea de CTF-uri pe str. Dr. D. Bagdazar și a unui centru de zi pe str. Bastionului), licitație la care nu s-a prezentat niciun ofertant și în consecință va fi reluată procedura de achiziție publică. În scurt timp vor fi demarate  achizițiile pentru implementarea celorlalte două proiecte.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Vasilikis

Acum 2 luni

Povesti aiurea.. Proiecte din 2020 cu finalizare în 2023... Și aici incompetenta și impostura sunt maxime

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus