Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Primăria a mutat oamenii străzii în curtea a trei familii din Sibiu. Fără să anunțe pe nimeni

Primăria a mutat oamenii străzii în curtea a trei familii din Sibiu. Fără să anunțe pe nimeni

De pe o zi pe alta, Primăria Sibiu a mutat Adăpostul de noapte al orașului într-o clădire care împarte curtea cu casele altor trei familii de proprietari. ”Ne este teamă pentru copiii noștri”, povestesc părinții care nici acum nu știu, de fapt, ce se întâmplă în curtea lor.

Situația a apărut în contextul în care clădirea din Piața Iancu de Hunedoara, unde funcționa Adăpostul de noapte, a intrat în lucrări de renovare. Lucrările nu au apărut brusc, ci în urma unui contract pentru care pregătirile au început din vara anului trecut, care a fost încheiat în 14 septembrie 2021 și care a prevăzut, în primă fază, întocmirea proiectului tehnic pentru lucrările de renovare.

În luna ianuarie a acestui an, primarul Astrid Fodor a inițiat, iar Consiliul local a aprobat, un proiect de hotărâre prin care, pe perioada lucrărilor, Adăpostul de noapte să fie mutat într-o clădire administrată de Urbana, aflată pe strada Rimski Korsakov, din Orașul de Jos. Miercurea trecută, însă, a avut loc o nouă ședință a Consiliului local Sibiu. Iar pe ordinea suplimentară a acestei ședințe a apărut un nou proiect, prin care se propunea ca oamenii străzii să fie găzduiți, pe perioada lucrărilor, într-o clădire aflată pe strada Patrioților, la numărul 2 (în zona Piața Cluj), și nu în cea de pe strada Rimski Korsakov.

La adresa respectivă mai locuiesc trei familii de sibieni, care împart aceeași curte cu clădirea Urbana, pe care Primăria a schimbat-o peste noapte în adăpost de noapte.

”Au scos un scaun, au adus două scrumiere mari și au început să fumeze”

Până în 2020, clădirea din curtea de pe strada Patrioților a fost folosită de Asociația de Nevăzători, care a oferit spații de locuit pentru trei persoane cu astfel de dizabilități. Oamenii care locuiesc la aceeași adresă spun că, după izbucnirea pandemiei, clădirea nu a mai fost folosită. ”Acum două săptămâni am văzut că vine cineva să se uite la clădire. Nu știam cine sunt. După care, săptămâna trecută, miercuri (în ziua ședinței de Consiliu local – n.r.), la șapte dimineața am văzut poarta deschisă și oameni aducând saltele. «Câți oameni veți caza aici», am întrebat, glumind. «14», mi s-a spus și nimic altceva”, povestește unul dintre proprietarii de pe Patrioților. O zi mai târziu, saltelele aduse au și început să fie folosite. ”Joi seara am văzut că s-a umplut de oameni la noi în curte. Primul lucru pe care l-au făcut: au scos un scaun, au adus două scrumiere mari și au început să fumeze”, povestește o altă proprietară.

Primele semne ale mutării adăpostului de noapte

Pentru că nimeni nu a venit să le spună nimic, reprezentanții celor trei familii au întrebat persoanele care păreau responsabile de administrarea situației. Așa au aflat că în clădirea din curtea lor a fost mutat adăpostul pentru oamenii străzii. Oameni pentru care poarta curții lor (unde de câțiva ani a fost montat interfon) se deschide larg în fiecare seară la ora șapte. ”Cât stau aici, nu știm, deoarece nu este afișat niciun program. Nu știm, de fapt, nici câte persoane sunt (la vechiul adăpost erau amenajate 40 de locuri de cazare – n.r.) Ceea ce știm, deoarece vedem, este că dimineața, când mergem cu copiii la școală, întotdeauna sunt multe persoane ieșite la fumat”.

„Vorbesc să vă bage aici niște țigani”

La o săptămână de la mutarea Adăpostului de noapte pe strada Patrioților, acesta nu este semnalizat prin niciun afiș măcar. Nici în curte, clădirea căreia i-a fost schimbată destinația nu este semnalizată.

”Nu există un cadru medical, noi nu știm ce fel de oameni intră la noi în curte în fiecare noapte, dacă au boli, dacă sunt violenți ori dacă sunt băuți. În fiecare seară, înainte de ora șapte, noi începem să ne închidem ușile, în propria curte. Dacă bate cineva la ușă, mai întâi ne uităm pe geam, să vedem cine este. Ne este teamă să mai lăsăm copiii să se joace în curte, vecinilor le este teamă să își mai lase copiii să se joace cu ai noștri aici. Ne este teamă și pentru copiii care au ajuns la vârsta adolescenței și care nici ei nu se mai simt confortabil în propria curte. Una din marile probleme în toată această situație este lipsa de comunicare și de competență a autorităților de aici, de la noi, din Sibiu. Nici măcar «bună ziua» nu am primit de la acestea. Considerăm că era normal ca, măcar, să vină un reprezentant al autorităților să ne spună ce se întâmplă”, se plâng vecinii care nici acum, la o săptămână de la mutarea adăpostului de noapte în curtea pe care o dețin în proprietate, nu au aflat nimic oficial.

Adpostul de noapte a fost mutat în curtea deținută și de alte trei familii, fără ca nimeni să fie anunțat. De cerut acordul, ce să mai vorbim?

Reprezentanții celor trei familii se plâng și de atitudinea persoanei care le-a răspuns că este ”director de adăpost”. ”Am întrebat câte persoane lucrează. Știți ce ne-a răspuns domnul care a spus că este director: să consultăm organigrama, care este pe site. «I-am ales pe cei mai buni oameni ai străzii», ne-a mai spus. După care, din cauza unor discuții în contradictoriu, ne-a amenințat că după ce pleacă de aici cu adăpostul «vorbesc să vă bage aici niște țigani». Are o atitudine de «șef din armată», de parcă noi i-am fi cumva subordonați”.

Din ce au observat proprietarii, la adăpost lucrează un supraveghetor de noapte, unul de dimineață, iar peste zi - o femeie care se ocupă de curățenie. În clădirea din curtea lor, unde a fost amenajat acum adăpostul, sunt patru camere la parter, o singură baie și o singură toaletă, iar la subsol este o bucătărie, cămară și o spălătorie. În total, 120 de metri pătrați, din calculele Primăriei.

”Să așteptăm să se întâmple ceva?”

Cele trei familii de proprietari au transmis, în urmă cu două zile, o petiție în atenția Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu. ”Reclamăm următoarele: schimbarea destinației clădirii în adăpost de noapte fără a fi înștiințați și nici consultați de către Urbana. Destinația actuală, Adăpost de noapte, considerăm că este una nesigură pentru copii noștri, care sunt minori și care se tem pentru viața lor”, au scris sibienii în petiția lor.

Ei speră să reușească să și ajungă în audiență la cineva cu putere de decizie. ”Documentându-ne pe unde am putut, am aflat că adăpostul va fi mutat temporar, până în decembrie. Dar dacă nu se mută în decembrie? Vrem să mergem în audiență și să ne spunem opinia. Pentru că nu putem sta cu mâinile în sân, că la numărul 2 se poate face orice. Mi-aș dori ca o persoană competentă din Primărie să vină și să ne spună ce se întâmplă aici. Să ne garanteze că până în decembrie copiii mei vor fi în siguranță. Ce să facem? Să așteptăm să se întâmple ceva, cum a fost cu accidentul de pe Moldovei, ca să fie luate măsuri?”, spune una din mamele care locuiește în curte.

De joia trecută, seară de seară ușa porții se deschide pentru beneficiarii serviciilor adăpostului de noapte

Oamenii au decis să își instaleze camere de supraveghere și spun că au luat legătura și cu un avocat, pentru a vedea dacă administrația locală a procedat legal prin transformarea clădirii din curtea lor în adăpost de noapte.

”Am fost acuzați de «domnul director de adăpost» că nu suntem empatici cu oamenii străzii. Dar noi suntem oameni care am participat și participăm la voluntariat. Avem copii pe care îi învățăm să participe la astfel de acțiuni, nu consider că suntem lipsiți de empatie și compasiune. Dar nu știu cum ar reacționa oricare într-o astfel de situație”.

”Noi nu dăm declarații”

Joi seara, la câteva minute după ora 18:00, în fața clădirii de pe strada Patrioților, nr. 2, se aflau deja două persoane beneficiare ale serviciilor adăpostului de noapte. Întrebați de când și cum au aflat de faptul că vor fi găzduiți la altă adresă, cei doi nu au vrut să spună nimic. ”Noi nu dăm declarații, întrebați pe alții”, a răspuns bărbatul din cuplu. Bărbat pe care redactorul Turnul Sfatului l-a recunoscut ca persoană cu antecedente violente.

Câteva minute mai târziu, profitând de poarta deschisă, cei doi au intrat în curte și, mai apoi, în clădirea transformată în adăpost de noapte.

Adăpostul temporar de noapte are 120 de mp, pe două niveluri (unul la subsol)

Cum lucrează Primăria

”Ne simțim precum niște cetățeni al căror singur rol este să plătească. Și din banii noștri sunt plătite astfel de servicii, precum cel care se întâmplă în curtea noastră”, spun deznădăjduiți reprezentanții celor trei familii.

Din proiectul de hotărâre adoptat de pe ordinea suplimentară a ședinței de săptămâna trecută rezultă modul în care funcționarii Primăriei au lucrat în gestionarea acestei situații. Mutarea Adăpostului de noapte pe strada Rimski Korsakov a fost decisă printr-o hotărâre pe care Consiliul local Sibiu a adoptat-o pe 27 ianuarie 2022. Reprezentanților Direcției Sociale din cadrul Primăriei Sibiu le-a fost necesar mai bine de o lună pentru a merge să preia respectivul spațiu. Abia atunci, când să-l preia, și-au dat seama că respectiva clădire nu se pretează la a-i caza pe oamenii străzii. ”În data de 28 februarie 2022 am procedat la preluarea spațiului conform hotărârii de consiliu local prin procesul verbal nr. 5705/24.02.2022, însă la preluarea spațiului au fost sesizate numeroase probleme care fac imposibilă mutarea beneficiarilor Adăpostului de noapte și pentru a căror remediere necesită investiții majore (tabloul electric și instalația electrică este dezafectată, nu există niciun fel de încălzire, instalația de alimentare cu apă spartă, tavan găurit, ferestre cu geamul spart, pardoseală umflată, băi nefuncționale)”, se arată în raportul de specialitate elaborat de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu.

Acest raport a fost elaborat pe 24 martie 2022. Cu două luni în urmă, când s-a luat decizia de a muta adăpostul în Orașul de Jos, funcționarii Primăriei Sibiu vedeau cu alți ochi clădirea. ”A fost identificat disponibil un spațiu situat în Sibiu, str. Rimski Korsakov, nr. 5, care ar permite desfășurarea în condiții optime a activităților «Adăpostului de noapte»”.

Rapoartele Primăriei: de la ”optim” (foto sus) la ”imposibil” (foto jos), în decurs de două luni

Citește și Adăpostul de noapte din Sibiu va fi mutat în centrul orașului, într-o clădire monument-istoric

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnPSDist mandru

Acum 1 an

Da’ ce v au facuta amaratii astia mai proprietarilor? Au fumat tigarii in curte doar si v ati si inflamat? Astia s mai prejos decat ucrainienii pe care doar pupat in dos n ati facut pentru ei? Ce fel de specimene sunteti ma?
Raspunde

Zz

Acum 1 an

faceti o investigatie sa vedeti cat platesc si cui, cei care beneficiaza de adapost gratis. veti fi surprinsi ce mafie este in spate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus