Luni,
08.08.2022
Partial Noros
Acum
21°C

Un nou focar de pestă descoperit în județul Sibiu, în prag de Paști: 13 localități afectate

Un nou focar de pestă descoperit în județul Sibiu, în prag de Paști: 13 localități afectate

Un nou focar de prestă porcină a fost descoperit săptămâna aceasta în județul Sibiu, în satul Armeni.

În total au fost confirmate 14 cazuri într-o gospodărie din Armeni, comuna Loamneș, dintre care 5 porci fiind morți.

”Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor a cinci seturi de organe prelevate de la animale moarte, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, a confirmat rezultat pozitiv PPA”, a informat Prefectura Sibiu.

În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Armeni, cu o rază de 3 km, ce include localitatea Armeni de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km (zona de protecție este cuprinsă în zona de supraveghere) și include localitățile Bogatu Român, Păuca, Presaca, Gusu, Ludoș, Alămor, Topârcea, Mândra, Loamneș, Hașag, Soroștin și Broșteni din județul Sibiu și localitatea Cenade din județul Alba.

Autoritățile au decis  uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de nouă capete, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin metoda de ecarisare alternativă, îngropare in situ, pe raza localității Armeni.

În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Loamneș. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus