Luni,
17.11.2025
Cer Senin
Acum
5°C

Cât de sigur e laptele din județul Sibiu? Directorul DSVSA: Aproape 100%

Cât de sigur e laptele din județul Sibiu? Directorul DSVSA: Aproape 100%
Foto ilustrativă - captură video Alex Basarabă/Youtube

Calitatea și proveniența laptelui consumat în județul Sibiu au fost subiectul unei discuții între prefectul județului și directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, dr. Cristian Radu Popa, la ședința Colegiului Prefectural de săptămâna aceasta. Discuția a apărut după ce directorul DSVSA Sibiu a prezentat date despre unitățile autorizate și înregistrate sanitar-veterinar din județ.

Întrebat de prefect despre cât de periculos este consumul de lapte crud, având în vedere riscul de contaminare cu bacterii, directorul DSVSA Sibiu a oferit asigurări că acesta e „aproape 100% sigur”, subliniind totodată importanța verificării sursei. Potrivit lui Cristian Radu Popa, angajații instituției își fac datoria, iar animalele de la care provine laptele sunt testate pentru a exclude pericolul pentru sănătatea publică.

„Colegii noștri își fac datoria; animalele sunt testate, vaccinate și nu e niciun pericol (în a consuma laptele crud). Trebuie să știți și sursa. Noi recomandăm să luați dintr-o sursă verificată, autorizată de către noi”, a răspuns Cristian Popa.

În cadrul ședinței, prefectul Mircea Crețu a mai dorit să știe în ce măsură unitățile își asigură materia primă.

Directorul DSVSA Sibiu a dat asigurări că aproape tot laptele care se vinde în județ provine de la animalele care pasc aici: „Undeva în jur de 80%. Laptele aș putea spune că aproape 100% - aproximativ 90% e de pe teritoriul nostru. La un moment dat, a fost (mult lapte importat) din Ungaria, dar acum această practică nu mai este de actualitate”.

Potrivit datelor DSVSA Sibiu, în județul Sibiu sunt 121 de unități de vânzare directă a laptelui și 13 unități de procesare a laptelui, autorizate de specialiști.

Siguranța consumului de lapte crud este un subiect care se discută nu numai în România, dar și în Italia. Publicația Corriere della Sera a publicat recent opinia unui expert local pe această temă, după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit din cauza infecțiilor cauzate de brânzeturi din lapte crud.

„Laptele pe care îl cumpărăm din supermarket este pasteurizat, adică este încălzit la 70-72°C timp de 15-30 de secunde, reducând astfel riscurile potențiale prezentate de microorganismele patogene sensibile la căldură. Laptele crud, acum greu de găsit pe piață, poate pune probleme de sănătate și igienă”, este citat Giorgio Giraffa, tehnician alimentar specializat în microbiologie și director de cercetare al Consiliului pentru Cercetare Agricolă și Analiză Economică Agricolă din cadrul Centrului de Cercetare Zootehnică și Acvacultură (CREA-ZA) din Lodi. 

Acesta atrage însă atenția că nu trebuie să fie asociate brânzeturile din lapte crud cu producția de lactate de munte, artizanale sau chiar casnice. Acestea sunt afaceri de nișă care „funcționează ca înainte”. „Majoritatea brânzeturilor italiene DOP sunt fabricate din lapte pasteurizat, dar există și câteva DOP naționale foarte importante, care sunt obținute în siguranță din laptele crud. Vorbim despre Parmigiano Reggiano, Grana Padano și Provolone Valpadana Piccante: împreună, acestea reprezintă aproape 40% din tot laptele procesat în Italia”, spune directorul de cercetare, citat de publicația italiană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Carmen

Acum 1 lună

asta nu stie bine cum il cheama, ce sa stie de calitatea laptelui, e jale in dsv, lipsa de competenta si profesionalism,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus