Marţi,
27.09.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

Nu primesc oferte de preț: ruina Tribunalului din centrul Sibiului nu poate fi scoasă la licitație

Nu primesc oferte de preț: ruina Tribunalului din centrul Sibiului nu poate fi scoasă la licitație

De cinci luni ar fi trebuit finalizată o actualizare a devizului general, pe baza căreia să fie demarate procedurile pentru reluarea lucrărilor la ruina Palatului Justiției, șantier părăsit de mai bine de doi ani. Și la care lucrările au început de 11 ani.

Ilustru exemplu de nepăsare și incompetență birocratică, sediul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu de pe bulevardul Victoriei face obiectul unui contract pentru actualizarea studiului de fezabilitate și, în principal, a indicatorilor tehnico-economici. Mai simplu spus, o actualizare a costurilor estimate pentru finalizarea acestui interminabil șantier, pornind de la o expertiză tehnică realizată anul trecut asupra ruinei părăsite din centrul Sibiului.

Contractul pentru actualizarea acestor date a fost semnat în 9 septembrie 2021, cu firma Conpac Arhitect SRL din Cluj-Napoca, iar termenul de finalizare era de două luni de la data semnării. Nici acum, la mai bine de șapte luni de la încheierea contractului, clujenii n-au mai livrat documentele pentru întocmirea cărora au cerut 101.000 de lei. Motivul principal invocat: constructorii și furnizorii de materiale au refuzat să le transmită oferte de preț.

”Din diverse motive invocate de prestator (infectări personal cu Covid, personal insuficient) şi în special datorită faptului că acesta nu a primit oferte pentru manoperă / materiale etc, în baza cărora să poată estima valorile reale actualizate ce fac parte din devizul general de lucrări, termenul de predare a fost astfel, în mod repetat, prelungit. Termenul estimat de predare este 18 aprilie 2022”, răspundeau înainte de Paști reprezentanții Tribunalului Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Rătăciți prin birocrație

Chiar și după finalizarea actualizării studiului de fezabilitate, lucrurile nu se vor urni foarte rapid în ceea ce privește ruina la care singurii care se mai uită zilnic sunt paznicii angajați. Administrația Tribunalului Sibiu, în responsabilitatea căreia a fost transferat proiectului reabilitării Palatului Justiției, are bani pentru reluarea lucrărilor, dar nu suficienți.

Ca să îi fie alocați bani suficienți, mai întâi va trebui adoptată o hotărâre de Guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Hotărâre adoptată pe baza unui proiect care să fie elaborat de Ministerul Justiției, proiect care așteaptă după actualizarea studiului de fezabilitate care trebuia finalizată din luna noiembrie a anului trecut. În aceste condiții, reprezentanții Tribunalului consideră că licitația pentru angajarea unui nou constructor ar putea fi lansată în a doua parte a acestui an.

”Procedurile de achiziţie în vederea atribuirii contractelor necesare continuării lucrărilor de investiţie vor fi demarate după aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ca urmare a actualizării studiului de fezabilitate şi rectificarea în consecinţă a bugetului şi a obiectivului de investiţie, respectiv în semestrul II al anului curent”, se mai arată în răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

De fapt, nici dacă va fi lansată o licitație pentru angajarea unui constructor nu este foarte clar. Și asta deoarece, părăsit din 2011, șantierul are nevoie de reproiectare. Iar lucrările pentru reproiectare ar putea fi realizate într-un contract separat sau în cadrul aceluiași contract care prevede și execuția. Care variantă va fi aleasă (proiectare și execuție împreună sau separat) nu este o decizie luată, deocamdată. ”Se va analiza la momentul demarării procedurilor de achiziţie dacă este oportună sau nu includerea reproiectării şi execuţia lucrărilor în cadrul unei singure proceduri de atribuire”, răspund reprezentanții Tribunalului Sibiu.

Doar consolidări

În cursul lunii mai a anului trecut, reprezentanții Tribunalului Sibiu au reușit să primească - în urma unui contract semnat cu Stigma Building Management SRL, din Brașov – o expertiză tehnică a ruinei părăsită în centrul orașului. Conform căreia, în afară de consolidarea clădirii istorice a Palatului Justiției, nici celelalte două clădiri prevăzute în curte nu au un avans demn de luat în seamă. ”Din expertiza tehnică realizată în anul 2021 reiese că au fost realizate doar lucrări de consolidare, astfel: lucrările de consolidare ale corpului principal de clădire sunt finalizate, iar pentru corpurile B şi C sunt executate lucrările de infrastructură / rezistenţă în proporţie de 71%”.

Până în 2019, când a fost reziliat și al doilea contract pentru finalizarea reabilitării și modernizării Palatului Justiției, în acest obiectiv au fost investiți aproximativ 25 de milioane de lei. Cea mai mare parte (peste 23 de milioane) sunt bani împrumutați de Ministerul Justiției de la Banca Mondială.

Citește și Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, reluată ”de la zero”: judecătorii sibieni caută un expert

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Sibian

Acum 5 luni

Dureaza reabilitarea mai mult decat a durat constructia cladirii, ne miscam bine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 5 luni

amar adevăr. austriecii au avut nevoie de 4 ani de la cumpărarea terenului la darea în folosință
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 5 luni

bla bla bla de pesede. păi ia zi tu cum să se implice primăria în ceva ce nu ține de ea? tov trifu cum ar proceda, și pe ce baze legale?
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Ungurii, nu austriecii. De la Budapesta s-a decis. Era Austro-Ungaria,iar noi tineam de partea -Ungaria la problemele astea.
Raspunde

Elzorab

Acum 5 luni

Toate firmele astea de apartament care au tras tepe sau sunt dubioase ar trebui puse pe o lista neagra si interzis dreptul de-a mai participa la licitatii viitoare. Suntem de rasul curcilor cu palatul de justitie. Incompetenta domneste pe toate planurile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 5 luni

E al ministerului justitiei. La fel cum ruina de mai incolo, palatul mitropolitan, e a BOR. Nu suntem noi de rasul curcii, e vina institutiilor astea de nivel national. E conflict de interese nerecunoscut legal, guvernul poate lasa ce mizerii vrea el in Sibiu (si sunt sigur ca si in multe alte locuri), ca orice guvern e sustinut prin definitie tot timpul de parlament , care nu da legi prin care primariile sa poata pedepsi guvernul. Si nu da legi care sa supere BOR. Suntem ca o colonie.
Raspunde

Constantin Teleman

Acum 5 luni

Buna ziua. Oare Primăria Sibiu nu are nici o responsabilitate, in gestionarea unor ,,ȘANTIERE ABANDONATE" pe teritoriul municipiului, cu atât mai mult in centru ??? Nu ma refer la amenzi, ci la a ajuta prin mijloace specifice Primariei, rezolvarea problemelor unui asemenea obiectiv ca Palatul Justiției. Poate ca acest ''PALAT" este si monument istoric, deci ar mai fi interesat și alt minister responsabil cu astfel de obiective. Consider ca Primăria trebuie sa se implice serios in rezolvarea acestui rușinos "proiect", in primul rand prin crearea unei comisii comune de specialiști din toate cele trei entități, subordonată direct doamnei Primar și monitorizată de Primarie. Este, poate, cea mai mare RUȘINE a orașului, această ruină !!!
Raspunde

Ogre

Acum 5 luni

Primăria are o responsabilitate dar din cate stiu clădirea aparține Ministerului Justiției cum pot sa plateasca 60000 de euro pe luna chirie in clădire in care sunt acum ma gandesc ca puteau sa investească in cea veche
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 5 luni

Tot primaria e de vina ca statul roman e praf?
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Dati minus fraierilor, asa le place sibienilor, sa-si bata joc aia de la Bucuresti de ei. Fodor are o multime de defecte, dar aici se 100% vina statului roman, nu a primariei. Deci la prefectura cu protestatul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus