Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
11°C

Primăria Sibiu amenință cu închisoarea pe cei care dau foc gunoaielor ori le îngroapă

Primăria Sibiu amenință cu închisoarea pe cei care dau foc gunoaielor ori le îngroapă

Administrația locală sibiană a emis un comunicat prin care invocă noile prevederi legale în vigoare la nivel național în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Sub titlul ”sancțiuni și mai aspre pentru gestionarea incorectă a deșeurilor”, Primăria Sibiu anunță că, potrivit ordonanței de urgență 38 publicată în Monitorul Oficial pe 7 aprilie 2022, ”incendierea, îngroparea sau eliminarea deșeurilor în alte spații decât cele autorizate reprezintă de acum infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la trei la cinci ani”.

Este vorba de o ordonanță adoptată în contextul creșterii continue a incendiilor de miriști și vegetație uscată, a lipsei unei gropi de depozitare a deșeurilor în București, dar și a gestionării deficitare a deșeurilor municipale la nivel național.

”Noul act normativ definește clar și noțiunea de abandonare a deșeurilor ca fiind aruncarea, inclusiv îngroparea deșeurilor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora. Definirea acestei acțiuni permite aplicarea mai riguroasă a sancțiunilor prevăzute de lege. Reamintim că amenda prevăzută în aceste cazuri prin OUG nr. 92/2021 este de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice și între 50.000 lei și 70.000 lei în cazul persoanelor juridice. Pe lângă amendă, persoana responsabilă va fi obligată să ridice pe cheltuiala proprie deșeurile depozitate neconform, să curețe terenul și să elimine deșeurile conform legislației în vigoare. În acest caz, legislația permite inclusiv confiscarea vehiculului folosit pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor în spații neautorizate”, rezumă din legislație reprezentanții administrației locale. Deocamdată, la Sibiu, nu a fost confiscat niciodată un vehicul, deși legislația permite de anul trecut astfel de sancțiuni.

Reprezentanții administrației locale mai amintesc că prin noua ordonanță, amenzile pentru ”arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase” sunt cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice, în cazul societăților comerciale intervalul fiind 50.000 – 100.000 de lei. ”Aceleași prevederi și amenzi se aplică și proprietarilor terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea incendiilor pe terenurile pe care le dețin”.

Apelați la Soma!

Reprezentanții Primăriei îndeamnă sibienii să apeleze la reprezentanții Soma, societate angajată să colecteze și transporte deșeurile din mai multe zone ale județului Sibiu. ”Dacă aveți de aruncat deșeuri voluminoase, periculoase, din construcții sau de alt tip care nu pot fi depozitate la platforma de colectare a deșeurilor menajere, apelați la operatorul de salubrizare Soma. Veți încheia un contract cu acesta pentru transportul și depozitarea corectă a deșeurilor. De asemenea, puteți să aruncați aceste deșeuri în cadrul campaniilor speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase și respectiv periculoase, organizate de operatorul Soma pe parcursul anului”.

Citește și Peste 100 de incendii de vegetație în șapte zile, în județul Sibiu. ISU: Respectați interdicțiile

Foto principală: malul Cibinului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Munteanu

Acum 5 luni

Asta cu conditia sa-i si prinda...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus