Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Un scandal legat de organizarea olimpiadelor naționale de la Pitești și Craiova l-a făcut pe ministrul educației să crească alocația pentru olimpici

Un scandal legat de organizarea olimpiadelor naționale de la Pitești și Craiova l-a făcut pe ministrul educației să crească alocația pentru olimpici

Zilele acestea mai mulți elevi și părinți din țară au semnalat condițiile proaste de organizare a Olimpiadei Naționale de Engleză de la Pitești și a celei de Franceză de la Craiova. Aceștia s-au plâns de condițiile mizere de cazare, de masa rece primită, de frigul din clase și de faptul că premiile în bani au fost foarte mici. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a reacționat, potrivit Edupedu și spune că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade, și că va mări alocația de cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi pentru olimpici.

Citește și: „Locul I și două mențiuni obținute de elevii Colegiului Lazăr, la Olimpiada Națională de Engleză. Cine sunt acești copii”

Mai mulți elevi și părinți au semnalat zilele acestea pe mai multe canale media și în presă organizarea despre care spun că lasă de dorit a Olimpiadelor Naționale de Engleză și de Franceză de către autoritățile din Pitești și din Craiova. Aceștia s-au plâns de masă, de condițiile de cazare, de frigul din sălile de clasă și de banii puțini primiți de cei care au obținut rezultate bune și foarte bune. Cei de la Edupedu au prezentat reacția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu cu privire la cele semnalate. „Atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” a spus acesta, făcând referire la una dintre clădirile în care au fost cazați olimpicii care au mers la Craiova. În urma acestui scandal, ministrul a propus ca alocația de cazare și hrană să fie crescută de la 100 la 200 de lei pe zi pentru olimpici.

„Ca ministrul al Educației, după 2 ani de pauză, am insista ca aceste olimpiade naționale să aibă loc pentru ca acești elevi să aibă ocazia să arate că sunt cei mai buni. Este vorba despre 100 de mii de elevi la faza locală și 13.000 de elevii și 3.000 de profesori la faza națională. Sunt 79 de olimpiade naționale care au fost organizate in 30 de județe. Aici participă cei mai buni elevi de care trebuie să avem grijă. Și o să vă spun imediat ce înseamnă să ai grijă: planul ministerului educației de susținere a performanței, presupune intervenții pe cel puțin 3 paliere. (…) Alocația pentru hrană a crescut la 100 de lei pe zi, dar este o sumă în care e dificil să te încadrezi, iar propunerea ministerului și sper să fie acceptată de Guvern, va fi ca, de îndată, adică în zilele următoare, dar pentru Olimpiadele următoare, alocația să fie crescută la 200 de lei pe zi, alocație de cazare și masă pentru olimpici, pentru ca astfel de situații să nu mai existe”, mai spune ministrul Educației, citat de Edupedu.

Mărturisirea unor elevi participanți

Unii dintre profesorii sau elevii participanți au ales să facă abstracție de tot ce a fost defectuos și să se bucure de rezultate, alții însă au decis să vorbească. 

„Unii dintre noi s-ar aștepta ca olimpicii unei țări europene la orice materie (chiar și engleză) să stea în condiții mai bune, să primească premii mai mari sau măcar centrul de examen (ne-au dus pe noi, liceenii, la o școală gimnazială unde era totul făcut pentru gimnaziu și un elev normal dezvoltat nu are cum să stea confortabil într-o bancă creată pentru un elev de clasa I) și probele în sine să fie mai bine organizate, dar eu nu mă plâng pentru că știu că atât se poate la noi”, spune unul dintre olimpicii naționali de la Pitești.

Un alt elev olimpic și-a împărtășit experiența pe o pagină de socializare. Vă prezentăm în cele ce urmează întreaga relatare. 

„17-22 Aprilie - Olimpiada Națională de Limba Engleză, Pitești

Consiliul Județean ne-a îndrumat coordonatorul să folosim trenul pentru transport, așa că am luat Interregional-ul de noapte - am ajuns din Bistrița în dimineața lui 17, la ora 9:00, la Pitești. Sosirea concurenților și check-in-ul se făcea în mod normal după ora 14, deci prânz nu ne-a oferit nimeni. Am așteptat o oră la recepție, în Bascov, la 10 km de oraș, unde am fost duși de doi profesori voluntari cu mașinile personale, ne-am cazat și am comandat pizza.

După-masă, programul liber ne permitea să ne plimbăm, și ni s-a spus că avem autobuzul gratis pentru elevi ca să ajungem în oraș până după-masă, iar profesorii voluntari ne-au explicat cum ajungem la autobuz. O singură problemă, ploaia puternică și faptul că până la stația de autobuz nu exista trotuar. Noi, copii de la clasa a 7-a la a 12-a, împreună cu profesoara însoțitoare, am fost nevoiți să trecem pe lângă mașinile care circulau cu peste 80kmh la ieșirea de pe centura Piteștiului (extensie de autostradă). Autobuzul nu a fost gratis, deși un șofer de treabă ne-a lăsat pe gratis, că i-am explicat că suntem veniți cu Olimpiada.

În acea seară avea loc deschiderea oficială. De data asta am ales taxi-uri pentru a ajunge la Filarmonica Pitești și ne-a costat nu mai puțin de 21 de lei. Deschiderea a sunat, în mare, cam așa „Nu mi-am pregătit un discurs, dar când vă văd pe voi, nici nu am nevoie de unul” și ”Oricum toată lumea știe limba Engleză” - Prefectul Județului Argeș. De asemenea, organizatorii s-au fălit de faptul că fiecare județ e cazat într-o pensiune și nu într-un cămin, și că sunt bucuroși că ne oferă condiții bune și egale tuturor. Sună bine, ce să spunem...

Ziua 2, prima probă. Pentru probele de concurs, județul ne-a asigurat transport de la și la cazări. Lucru ce nu mai ține de organizare, un frig teribil în școală, care este racordată la încălzirea municipiului, dacă nu mă înșel. Îți înghețau mâinile pe pixuri. Dar ne-am descurcat, ce să facem.

Am fost duși înapoi la cazare unde ne-a fost servită masa. Mâncarea, rece. Am mâncat, cel puțin cei mai mari, care suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți să mâncăm și ce nu ne place. Cei mici au răbdat.

Experiența de la cazare nu era tocmai una plăcută. Profesorii supraveghetori de la probe au discutat cu noi despre locurile de cazare și ne-au spus că atât hotel Dinastia, cel din Bascov, cât și hotel Carmen, din centrul orașului, se aflaseră în insolvență înainte de participarea noastră. Camerele aveau încălzirea defectuoasă, și ni se ofereau radiatoare electrice pentru prizele care mai că ieșeau din perete. Dușul se bloca de fiecare dată când îl foloseai, iar robinetul ba dădea, ba nu dădea apă caldă.

Ziua 3, proba doi. S-a mai deschis și vremea și nu mai ploua, iar după a doua zi de îndurat frig la școală și după o porție bună de ficăței reci, ne-am întors în oraș (Din nou, cu plata drumului din banii noștri) pentru a afla rezultatele inițiale. Pentru depunerea de contestații, se cerea prezența profesorului coordonator. Am întrebat, știind că, fiind major, aș fi putut veni de unul singur, fără grup organizat la olimpiadă, de ce am nevoie de profesor coordonator fiind major. Mi s-a răspuns că așa e regulamentul, iar dacă nu am venit cu profesor coordonator, aveam nevoie de prezența părinților. Dubios, dar ok, n-am mai comentat...

Ziua 4, premierea. Pentru premiere nu ni s-a oferit transport, fiindu-ne menționat că ni se oferă libertatea de alege transportul (Bolt, Taxi, Autobuz, Mașină personală) - adică să dăm din banii noștri, super.

Premierea a avut loc tot la Filarmonică, și a început cu discursul (aproximativ) următor „Suntem extrem de bucuroși că am putut să vă oferim cele mai bune condiții, iar noi considerăm că aici la Pitești s-a desfășurat o olimpiadă perfectă”. Mai târziu, prezentatorul premierii a înșirat atât de repede premiile încât premianții nu aveau timp să urce pe scenă că următoarele 2 persoane erau deja chemate. A fost o grabă atât de mare, încât și organizatorii au încurcat premiile, nemaiînțelegând cui trebuie să le ofere.

Premiile, în special premiul de aur, au lăsat de dorit. Unul dintre colegii noștri a luat cel mai mare punctaj pentru categoria lui și a fost răsplătit financiar cu 300 de lei. 300 de lei pentru CEL MAI BUN elev la limba engleză pe categoria lui DIN ȚARĂ. O mențiune valora 65 de lei. Se pare că atât merită elevii performanți din țară noastră.

Eu nu m-am întors la hotel în acea seară, ci am rămas în oraș cu niște prieteni. Dar din poveștile celor de la hotel Dinastia, o toaletă de la etajul 3 se înfundase. Apa a început să curgă prin podea și să umfle tavanul toaletei de la una dintre camerele noastre, care până la urmă a cedat și s-a prăbușit. Una dintre îngrijitoarele de la hotel ne-a înjurat colegii, făcându-i nesimțiți și animale pentru ceva ce nu era vina lor, iar mai apoi a desfăcut țeava toaletei, împroșcând deșeuri prin toată toaleta.

Cele mai bune condiții, spun ei... mda.

Chiar dacă zilele trecute am cheltuit mult mai mulți bani decât ar fi trebuit, atât pentru mâncare, cât și pentru transport, eu spun că m-am simțit bine și că experiența primei mele olimpiade naționale m-a dezvoltat ca om. Am cunoscut foarte mulți oameni și am reîntâlnit prieteni din alte județe și mă bucur nespus pentru această ocazie. Dar ce m-a deranjat cel mai mult a fost modul în care s-au mândrit organizatorii pentru ce au realizat. Eu nu voi mai avea ocazia să particip la o olimpiadă națională, dar mi-e teamă că sutele de elevi din clasele 7-11 nu vor mai dori să participe la așa ceva de teama altui hotel mizer, mâncare rece sau teama de a avea de cheltuit sute de lei pentru a putea lua parte la activitățile olimpiadei.

Acum sunt bine și sunt acasă, iar ai mei știu că m-am simțit bine și că am reușit să fac totul să fie cât mai bine. Dar poate pentru alții nu a fost așa. Ceva trebuie schimbat”, a scris acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus