Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

De ce se mută oamenii în Sibiel. Povestea timișorenilor care vor să respire aer curat și să bea apă de izvor

De ce se mută oamenii în Sibiel. Povestea timișorenilor care vor  să respire aer curat și să bea apă de izvor

Alin Bozan se află printre oamenii care, sătui de aglomerația și agitația orașelor, au decis să se mute în satele din Mărginimea Sibiului. După 21 de ani petrecuți în Timișoara, Alin s-a mutat de patru luni în Sibiel și consideră că a luat cea mai bună decizie din viața sa. A cumpărat aici o casă și spune că își dorește enorm să poată contribui la dezvoltarea turistică a satului care într-un timp atât de scurt a devenit „acasă” pentru el și prietena lui Andreea.

Alin este sibian, are 49 de ani, iar pe ultimii 21 i-a petrecut în Timișoara. Acolo a studiat politehnica, iar ulterior a administrat o firmă de intermedieri și consultare pentru eficientizarea procesului de muncă în corporații. Andreea a venit din Cluj la Timișoara, loc în care cei doi s-a cunoscut. Decizia mutării într-un sat din județul Sibiu a venit din dorința de a scăpa de aglomerația orașului și de a găsi un loc liniștit, înconjurat de natură și de unele dintre cele mai frumoase peisaje rurale.

„Am plecat pentru că voiam să găsesc un loc la țară. De 21 de ani sunt plecat din Sibiu în Timișoara și am decis să mă întorc înapoi, dar nu în oraș, ci undeva în Mărginime. Prietena mea Andreea este din Cluj, ne-am întâlnit la Timișoara și de acolo ne-am mutat aici. Ea a fost medic rezident în Timișoara, a renunțat la rezidențiatul de acolo, a dat examen aici la Sibiu, a luat rezidențiatul, iar acum este medic la Spitalul Militar”, a povestit Alin pentru Turnul Sfatului.

„Am vrut să locuiesc la munte, să respir aer curat, să beau apă de izvor”

Pentru Alin, bucuria de a trăi la țară și de a descoperi natura și împrejurimile nu poate fi comparată cu nimic. Lucrurile simple și comunitatea din Sibiel îl fac să nu regrete nicio clipă decizia pe care a luat-o. „Eu am locuit și în Germania o perioadă. Cumva am vrut să scap de aglomerație, am vrut să vin să locuiesc la munte, să respir aer curat, să beau apă de izvor, să iau pâine din sat, de la doamna cunoscută că face pâine, să trăiesc toată această experiență în adevăratul sens al cuvântului”.

Casa din Sibiel înainte de renovareCasa din Sibiel în timpul renovăriiCasa din Sibiel după renovare

Găsirea unei case în Sibiel nu a fost chiar atât de ușoară. Timp de doi ani, lună de lună, cei doi mergeau prin sat și întrebau locuitorii dacă nu cumva este disponibilă vreo casă pentru vânzare. La un moment dat au început să caute locuințe și prin sate precum Fântânele, Poplaca sau Gura Râului, dar lucrurile s-au întâmplat astfel încât dorința lor de a locui în Sibiel să devină realitate.

„Sibielul este un sat turistic și sunt extraordinar de multe oportunități aici pentru turiști. Timp de doi ani, lună de lună am căutat să cumpărăm o casă până ne-a ieșit în cale cea în care locuim acum. Umblam și întrebam oamenii din poartă în poartă ce este de vânzare prin Sibiel. Am văzut că este greu să găsim aici și am început să căutăm în Fântânele, Gura Râului, Sadu, Rășinari și Poplaca. Apoi am mai reîncercat încă o dată în Sibiel și așa am găsit casa în care noi locuim acum”, detaliază Alin.

Vor să ajute la dezvoltarea turistică a Sibielului

Atât Alin, cât și Andreea sunt pasionați de motociclete. Se plimbă foarte mult prin România, dar vizitează și țările străine cu cele două motoare pe care le au. Pe lângă liniștea pe care le-o aduce, Sibieulul îi face să uite de aglomerația și agitația din marile orașe. 

„Sibielul are patru drumuri de acces către Sibiu. De exemplu, prietena mea face naveta în fiecare zi către oraș cu mașina sau cu motocicleta. Timpul pe care îl face de la Sibiel la Sibiu este mai mult decât timpul pe care îl făcea din locul unde stăteam noi în Timișoara până la spitalul unde lucra. În marile orașe sunt ambuteiaje enorme din cauza cărora, mai ales la orele de vârf, nu ai cum să ajungi în mai puțin de o oră la serviciu. Kilometrii sunt mai mulți aici, dar timpul este mult mai mic”, mai spune Alin.

În prezent, Alin încearcă să găsească soluții pentru a-i ajuta pe turiștii care vin în Sibiel să descopere munții și împrejurimile. Momentan face acest lucru voluntar, dar pe viitor se gândește să dezvolte această mică afacere care i-ar putea deveni sursă de venit. Mai exact, Alin a cumpărat o mașină special dotată pentru călătoriile în munți, deoarece, de cele mai multe ori, turiștii care vin la noi în județ vin cu mașinile personale și nu au posibilitatea de a ajunge și de a admira toate peisajele pe care Alin le-a observat deja.

„Ne-am  cumpărat o mașină mai mare, pe care am pregătit-o special pentru a merge pe munte. Sibielul este un sat superb, dar nu are o ofertă turistică foarte variată. Turiști sunt foarte mulți, iar atunci eu m-am gândit să le dau ceva de făcut, adică să îi plimb pe munți pentru a le arăta peisajele superbe. Oamenii din diverse locuri din țară vin cu mașini care nu le permit să urce pe munte. Momentan fac acest lucru voluntar, dar cu intenția de a deveni o sursă de venit”.

„Aici ne-am găsit locul”

Deși au trecut doar patru luni de când s-au mutat, cei doi simt că parcă ar fi trăit tot timpul aici. Nu a fost nevoie de o perioadă de adaptare, lucrurile au venit de la sine, iar ideea de a rămâne la Sibiel pentru toată viața îi face să zâmbească și să profite și mai mult de fiecare moment în parte, de fiecare zi într-un sat în care lucrurile simple și dragostea sunt cele care contează cel mai mult.

„După patru luni, putem spune că ne simțim minunat. Dacă ar fi ceva care ne place extraordinar de mult este natura, aerul și calitatea apei de băut. Bem apă de munte, de la izvor, e ca o ușurare pentru noi ce se întâmplă acum. Nu ne-a fost greu absolut deloc, ne-am adaptat foarte repede. Chiar am fost de Paști la părinții prieteni mele și de-abia am așteptat să mă reîntorc acasă. Ne-am găsit locul aici și ne vedem râmânând aici toată viață. Aici este casa noastră. Amândorura ne place foarte mult”, mai detaliază Alin.

Dacă ar fi să dea un sfat celor care poate le-a trecut prin gând la un moment dat să se mute la țară, dar le-a fost teamă, Alin le-ar spune că viața la țară este minunată, că tot ce se întâmplă aici merită trăit din plin.

„Le-aș spune să-și învingă temerile pentru că merită. Eu nu am niciun dubiu că la țară nu le-ar fi bine. Nu am niciun regret că am plecat, aici ai absolut totul asigurat dacă știi să te rupi de viața comercială. Ideal este să aibă niște fonduri strânse sau să găsească ceva să facă de la distanță, este un sat care are de toate. Trebuie doar să se dezvolte această zonă pentru turiști, dar traiul aici este extraordinar”, concluzionează Alin.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

36 comentarii

Marius

Acum 2 săptămâni

Cica vor aer curat da sa urce cu jeep-ul in varful muntelui ! Duca-se de unde au venit !
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Acuma nu au zis ca le plac drumetiile pe jos, sa fim corecti :)) lasa ca jeepul e bun pt dus provizii la vreo casa, cabana, mai izolata, pentru urgente...dar da, in rest nu e prea sexi sa vezi masina prin padure, eventual si cu muzica.
Raspunde

Mihai

Acum 2 săptămâni

E plin de din ăștia. Vreau aer curat, dar am 3 mașini și 2 motociclete
Raspunde

Eu-Noi

Acum 1 săptămână

Limba Română nu a fost o opțiune la școală așa-i???

Raspunde

Eu

Acum 1 săptămână

Daca tot ne faci socoteala mai pune si 2 masini de colectie ca asa ne plac noua lucrurile vechi. Cat despre comentariile rautacioase legate de restaurare, un pic de atentie la before and after nu ar strica. Am restaurat casa in felul in care era, fara modificari de structura si inca mai sunt lucruri la restaurat. Din pacate "ochiul" nu a putut fi refacut fiindca tiglele care sunt legale in zona nu permit refacerea acestuia intr-un mod in care meseriasii din ziua de astazi sa si stie sa o faca; de altfel si noi ne-am fi dorit sa ramana. Cat despre umblatul prin rezervatii...ar fi bine daca s-ar si interesa cei care vorbesc aiurea unde sunt alea. Toti se cred mai inalti cu un metru si mai destepti cand sunt in spatele unei tastaturi. In rest numai de bine, ca de invidie si rautate e plina lumea!

Raspunde

Hh

Acum 2 săptămâni

Am fost cu ei si ne-au luat bani. Nu a fost gratis
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu-Noi

Acum 2 săptămâni

Serios???....și câți bani v-am luat, că eu nu știu nimic...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 2 săptămâni

Aveai cumva pretentia sa te duca pe gratis,cucoana? Esti cumva ruda cu ei? Masina aia merge cu carburant,scumpo! Ala costa! Si inca cat! Si mai sunt costuri: uzura timpul...
Raspunde

V

Acum 2 săptămâni

Da, la romani cuvantul magic e "gratis". Toti vor pomana.
Raspunde

Hh

Acum 2 săptămâni

Cu masina in rezervatie, da vrea aer curat :))) Alti oraseni care le stiu pe toate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu-Noi

Acum 2 săptămâni

Ce bine v-ar fi să vă cunoașteți împrejurimile... mai exact să știți care sunt "Rezervații" și care nu...
Raspunde

Hoho

Acum 2 săptămâni

Oare ce face baiatu cu masina in rezervatie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

ce rezervație? rezervație declarată de cine? de tăietorii ilegali de lemne?
Raspunde

Jo_napot

Acum 2 săptămâni

Scopul scuza mijloacele, nu? Ati distrus un acoperis clasic cu "ochiul" care da specificul istoric al regiunii, din tigla slozi ceramica cu influlente austro-ungare in primul rand sau poate germanice. Ati facut un acoperis modern cu tigla beton, bramacita probabil.... Ce fel de primarie e in Sibiel de este de acord cu asa ceva? In rest da motocicletele sunt specifice satelor ardelenesti, mergeau cu ele la prasit si trageau capitele de fan catre bordeie.... Ethos de valah cu cusma sparta...
Raspunde

Eu-Noi

Acum 2 săptămâni

Ei bravo ai reușit să și ghicești ceva !! Da, am pus țiglă Bramac dar fi atent !! Am pus țiglă Bramac Vintage model solzi în conformitate cu cererea Directiei Județene de Cultură ( cea mai scumpă), am pus geamuri termopane, da, dar de lemn. Obloanele sunt la restaurat și vor fi puse . "Ochiul"???....nici nu îți omaginezi cât de mult ne-am fi dorit să îl avem. No...aici este o problemă. NU mai exista nimeni in zona(în zona mă refer pe o raza de 100km) care sa manufactureze structura curbata din lemn a "Ochiului"... Gardul??? Păi uite-te pe poze cam ce gard facut din plasă de Buzău am înlocuit cu un gard cât sa putut de rustic din fier forjat....nu este rustic destul???
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Jeepul, focul si motorul mai lipsesc pe munte.
Raspunde

Ilie

Acum 2 săptămâni

Doreste sa respire aer curat si e cu tigarea in mina( prima poza).
Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

Oaneni ca acestia distrug satul. Au renovat casa un loc sa o restaureze cu materiales autohtone. Au facut acoperis de tabla Au dat jos obloanele de lemn, au pus geamuri de plástic si au facut gard ca in Timisoara. Minune ca mai exista inca poarta de lemn cu piatra de la intranet.
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Au profanat arhitectura locala.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

no, s-o facă pe banii lor cum vrei tu? părăginită era mai faină?
Raspunde

Alex

Acum 1 săptămână

Doar restaurata in armonía caselor din Sibiel.
Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

Liniste in timpul saptamanii pana incep nuntile de la Orlandia de se aude muzica in toata valea.
Raspunde

Silviu

Acum 2 săptămâni

Genul de oameni care distrug satele. Umbla pe munte cu masini ca pe mosia personala, se si lauda cu asta, cara alti asa zis turisti.
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Si nu orice sate, turistice!
Raspunde

Ioan

Acum 2 săptămâni

Toata lumea din sat iubeste zgomotul motoarelor, “jeepurile” prin paduri. Cul anume vrei sa dezvolti tirismul in Sibiel??? Aducand motoare si calcand potecile cu jeepuri??? Nu mai bine te intorci de unde ai venit?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

da zgomotul de drujbe îl iubește oamenii? că ăla chiar se aude tare.
Raspunde

.mik

Acum 2 săptămâni

Cu două motoare, două mașini de teren, vor aer curat? Înțeleg să faci naveta de la Sibiel la Sibiu cu motorul ori mașina, dar și pe munte să vezi împrejurimile cu mașina? Păi de așa turiști, mai bine lipsa. Mă rog... pentru mine, unul ce am crescut în localitate de munte, sună a can-can acest articol.
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 săptămâni

Da cusurgii mai sunteți, fraților! Lăsați-i deocamdata in pace sa vedeti cum se comportă. Nici concitadinii noștri sunt mai buni...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John doe

Acum 2 săptămâni

Niciodată să nu crezi că ești mai deștept decât noi. Legea lui Jante nr. 1. Cu deosebită stimă...
Raspunde

Magna Horreum

Acum 2 săptămâni

Pe Alin il cunosc personal. Un om fain, un om care, in urma cu 30 de ani, mi-a oferit un ajutor neconditionat. Multumesc! Le doresc sa treaca peste hate-ul gratuit si imbecil al comentariilor, sa se bucure de viata asa cum si-au ales-o si cum si-o doresc. Niciodata nu veti fi considerati "de-ai locului", resemnati-va cu asta, v-o spune unul care a facut o alegere similara in urma cu 7 ani.
Raspunde

Gigi

Acum 2 săptămâni

Hai lasa vrajeala Aline. Ia-ti SUV-ul si lasa-ne.
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Domnul inca pastreaza amprenta favelelor Timisoarei.
Raspunde

Marioara

Acum 2 săptămâni

Domnul pare mai copt, doamna ceva mai cruda. Au gasit la Sibiel un liman. Acordati-le prezumtia de nevinovatie...
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 2 săptămâni

Pacat ca nu ati ales Slimnic. Aveati si aer curat si senzatii tari. Dar nu e timpul trecut.
Raspunde

Bunica

Acum 1 săptămână

Auzi mama, da copii nu faceti? E bine si cu "motociocleta" dar as vrea si eu niste nepoti sa-mi bucure batranetile.
Raspunde

Flo

Acum 1 săptămână

Aline, nu baga in seama comentariile papagalilor! Astia toti sunt niste looseri si niste frustrati! Bine ai revenit acasa! Ai atat de multi prieteni care stiu exact xe faci si cine esti incat chiar trebuie sa pui la bucã tot ce au spus majoritatea! Niste idioti!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus