Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Procurorii cer confiscări speciale de la gruparea Maricuța și redeschiderea dosarului cu cel mai mare păgubit

Procurorii cer confiscări speciale de la gruparea Maricuța și redeschiderea dosarului cu cel mai mare păgubit

Trimis în judecată alături de secretara Primăriei din Șelimbăr și alți presupuși complici în dosarul de corupție deschis acum opt ani, fostul primar Daniel Maricuța face obiectul altor două procese aflate deja pe rol. Cel mai recent are în vizor ”confiscarea specială”. Într-un alt dosar sunt vizate terenurile pe care a fost ridicat complexul comercial din Șelimbăr.

La nici două săptămâni după ce Daniel Maricuța, Elena Scumpu și alți 11 presupuși complici au fost trimiși în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar cu prejudicii estimate la 16 milioane de euro, procurorii DNA au mai deschis un proces la Sibiu. 

Este vorba de un dosar depus pe rolul Tribunalului, al cărui obiect este ”confiscarea specială”. Confiscarea îi vizează pe toți cei 13 inculpați din ”dosarul mare”, aflat pe rolul Curții de Apel. Procesul se va desfășura în fața judecătorului de cameră preliminară, primul termen fiind stabilit pentru 25 mai. Procedura nu este una publică, prin urmare informațiile din dosar nu pot fi aflate pe cale oficială.

”Este vorba de solicitări ale procurorilor de confiscare a mai multor bunuri imobile de la inculpații din dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iula. Nu este vorba de instituirea măsurii sechestrului, ci de confiscarea unor imobile”, a aflat Turnul Sfatului.

Citește și Ceilalți zece trimiși în judecată în Dosarul Maricuța: de la fosta soție, la fin și cumnat

În dosarul de corupție de la Curtea de Apel Alba Iulia încă nu a fost acordat niciun termen. În acesta, procurorii anticorupție de la București i-au trimis în judecată pe Daniel Maricuța și Elena Scumpu pentru constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. În plus, pe numele lui Daniel Maricuța este pusă și infracțiunea de spălare de bani în formă continuată.

Procurorii cer și redeschiderea dosarului cu cel mai mare păgubit

Din luna noiembrie a anului trecut, pe rolul Judecătoriei Sibiu de această dată, Parchetul General a mai deschis un proces împotriva fostului primar al Șelimbărului și unei părți din complicii săi. 

Prin intermediul procurorilor sibieni, Parchetul General solicită redeschiderea unui dosar de urmărire penală pe numele lui Daniel Maricuța, Elena Scumpu, Ioan Crețu, Ionel Bucur și Tiberiu Vecerzan (toți considerați complici ai lui Maricuța). Dosarul care se cere acum redeschis a fost format ca urmare a plângerilor formulate de către Ana Poplăcean, Ana Galdcă, Mihaela Cotabițiu, Alexandra Carmen Cotoc, Thomas Theil și Erwin Michael Kreuder. Mare parte din persoanele vătămate nu mai sunt, între timp, în viață.

Din numele persoanelor vătămate mai sus descrise, cel al lui Thomas Theil atrage atenția deoarece implică un scenariu cu multe milioane de euro, ca urmare a solicitărilor de retrocedare formulate în numele acestuia pentru peste 58 de ha de teren.

”La începutul anilor 1990, numitul Theil Thomas jr, personal și în numele soției, ca mandatar, a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Ani de zile numitul Theil Thomas a fost amânat și amenințat că i se va reconstitui dreptul de proprietate în locuri fără valoare economică, deși amplasamentul terenurilor de care au fost deposedați se afla în zona în care au fost ridicate spațiile comerciale”, notau procurorii DNA, în 2014.

Printr-un trimis în Germania – Gheorghe Opriș – Thomas Theil jr. este convins în anul 2003 să semneze un act notarial prin care îl împuternicește pe Ioan Crețu (finul lui Daniel Maricuța) să efectueze toate demersurile pentru a retrocedarea celor 3,5 ha de teren moștenire pe linie paternă. Iar, în caz de succes, terenul respectiv să îi fie vândut lui Gheorghe Opriș. Theil acceptă, primind și un avans de 5.000 de euro. 

Doar că, pe baza acestui act notarial, în același an 2003, gruparea Maricuța ”retrocedează” în numele lui Theil nu mai puțin de 32,76 ha de teren. Pe care, în baza aceluiași act notarial, îl cumpără la prețuri derizorii alți membri ai grupării Maricuța, notau procurorii. De la acești interpuși, terenurile ajung în final la Ioan ”Nică” Iuga, mâna dreaptă a fostului primar al Șelimbărului în ceea ce privește valorificarea terenurilor furate de la adevărații moștenitori. 

După cum relata Turnul Sfatului, reprezentanții familiei Theil au fost contactați de către trimișii lui Maricuța în vara anului 2015. ”Da, da, a fost Ionel Crețu pe la mine. Da, pentru a mă convinge să îmi retrag plângerea penală”, a arătat un reprezentant al familiei Theil, contactat telefonic de Turnul Sfatului. Suma pusă în discuție pentru retragerea plângerii penale: 50.000 de euro.

Au vrut să îi ia și casa

Printre numele din dosarul care se cere acum redeschis merită amintit și cel al Anei Poplăcean, o pensionară din Rășinari. După ce a solicitat degeaba retrocedarea a 800 de stânjeni (aproximativ 2.900 de mp) de la Primăria condusă de Daniel Maricuța, Ana Poplăcean i-a făcut plângere penală, deoarece terenul care i se cuvenea de drept a ajuns la alții. Procurorii sibieni din acea vreme i-au clasat dosarul, iar Ana Poplăcean a cerut prin instanță obligarea procurorilor să redeschidă urmărirea penală împotriva lui Maricuța & co. A pierdut procesul, cu cheltuieli de judecată: 1.860 de lei pentru Daniel Maricuța, 1.860 de lei pentru Elena Scumpu, 30 de lei pentru stat și câte 666,66 de lei pentru ceilalți implicați. Aproape 6.000 de lei, în total.

În noiembrie 2012, la șase luni după ce au câștigat procesul împotriva pensionarei, membrii grupării Maricuța au decis să își recupereze cheltuielile de judecată. Au angajat un executor, iar suma care s-a ajuns să fie cerută de la Ana Poplăcean s-a apropiat de 12.000 de lei. ”Mama avea o pensie de patru milioane (400 de lei – n.r.). De unde să plătească? Au venit să îi pună sechestru pe casă și așa am aflat de toată povestea, deoarece casa era trecută pe numele nostru. Așa că au vrut să îi pună apoi sechestru pe grădini, care erau încă pe numele ei”, povestea pentru Turnul Sfatului fata Anei Poplăcean. Banii ceruți de gruparea Maricuța au fost plătiți în cele din urmă de copiii Anei Poplăcean. Ea s-a stins din viață doi ani mai târziu.

Citește și ACTUALIZARE DNA: Maricuța, Scumpu și alte 11 persoane au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu 16 mil. de euro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Ionica

Acum 2 ani

Citesti si te ingrozesti, oricum nimic nu s-a schimbat intre timp! Dezvoltarea imobiliara haotica in detrimentul oamenilor se afla la cote maxime. Mafia continua!
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

O mai zic inca o data ca sa ramana scris si aici: Selimbarul si zona Doamna Stanca horcaie de tzepari imobiliari. Primaria le da voie, altfel e imposibil sa apara la infinit ansambluri cu blocuri f apropiate, fara zone verzi si gestionate de niste constructori tepari care recurg pana si la intimidare. Cei din primarie trebuie sa plateasca!!! Au distrus cea mai promitatoare zona a Sibiului: camp verde cat vezi cu ochii lipit de oras, se puteau face minuni acolo. Unul nu trebuie sa ramana neanchetat. Cat despre procurori, judecatori si intreg sistemul lor de lichele pot zice ca se joaca cu oamenii. Chinuie oamenii pentru profitul lor lalaind procesele zeci de ani. Multi stau cu apartamentele blocate pentru indivizi ca Maricuta, Roman, etc... si avocatii, judecatorii isi duc lejer viata lor boema. Cred ca tuturor romanilor le e sila de sistemul judecatoresc corupt.
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

As vrea s-o vad si peasta! Maricuta ... expropriat...
Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Cate hotii s-au facut in Sibiul nostru iubit... Va dati seama la nivel de tara ce e ?
Raspunde

Selimbarean

Acum 2 ani

Ce mizerii s-au facut la Selimbar, si ce tupeu au avut, sa ceri cheltuieli de judecata cand tu stiai cum ai obtinut pamantul. Cand se aplica pe bune legile in Romania?
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 2 ani

Am avut de-a face (in calitate oficiala) cu Primaria Selimbar, in "era" post maricuta... Doamne fereste! Ce este acolo, este de domeniul inimaginabilului... Coruptia este mare, prefacatoria si mai mare! Grecu a "deprins" cate ceva de la maricuta, dar cred ca acum are alte "mijloace", ala a avut numai cojones si a speculat, astia desavarsesc! Cred ca aceasta comuna ar trebui sa dispara!
Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

Din pacate, nici actualul Primar nu-i mai breaz ca Marincuta. Astia au ceva comun, ceva gen Vanghelie: CURAJ DE SEMIDOCT. Cum e posibil ca si in prezent sa se construiasca strazi printre blocuri fara trotuare? Chiar nu exista un PUG?
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Da ce îs prosti sa facă PUG ? Selimbar nu a mai actualizat PUG de 20 de ani !!! Și legea ii obliga sa facă la 10 ani PUG . Da ei sunt mai presus de lege , inclusiv Grecu .

Raspunde

Teofan

Acum 2 ani

Daca ar fi un PUG Grecul n-ar mai fi... Cand te uiti la Cartierul Arhitectilorsau Selimbar, vezi cat de jos poate fi un Primar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus