Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Daniel Maricuța a strâns semnăturile pentru a candida la Primăria Șelimbăr. Încă este urmărit penal în cel mai mare dosar de corupție sibian

Daniel Maricuța a strâns semnăturile pentru a candida la Primăria Șelimbăr. Încă este urmărit penal în cel mai mare dosar de corupție sibian

Încă urmărit penal în cel mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul Sibiu, Daniel Ioan Maricuța a strâns semnăturile de susținere cerute de lege pentru a candida la funcția de primar al comunei Șelimbăr. 

Informațiile referitoare la faptul că Daniel Maricuța a început să strângă semnăturile de susținere necesare depunerii candidaturii la funcția de primar au început să circule de vinerea trecută și au fost confirmate din mai multe surse. Iar faptul că aceste semnături au fost strânse a fost confirmat și de către Daniel Maricuța, în discuția telefonică avută marți cu redactorul Turnul Sfatului. Discuție în cadrul căreia, însă, Daniel Maricuța a arătat că nu dorește să facă declarații publice, deocamdată, despre candidatura sa ca independent.

Conform legislației în materie, 140 este numărul minim de semnături de susținere pe care trebuie să îl strângă un candidat la Primăria Șelimbăr (minim 1% din numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral al comunei, registru care numără 13.984 de persoane).

Termenul de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 expiră la finalul zilei de 30 aprilie.

Fără restricții de opt ani

Ales primar al comunei Șelimbăr în anul 2000, Daniel Maricuța (56 de ani, în prezent) a demisionat din această funcție în decembrie 2015, în timp ce se afla în arest la domiciliu în cadrul unui dosar în care procurorii anticorupție îl acuzau pe el și alte persoane de prejudicii de 114 milioane de euro (suma reprezintă cel mai mare prejudiciu vehiculat de procurori în vreun dosar penal instrumentat în județul Sibiu).

Dosarul a fost deschis în 2014 și a devenit public în octombrie 2015, când procurorii au descins atât la Primăria Șelimbăr, cât și la mai multe locuințe ale primarului și ale altor angajați  din administrația locală. „În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat dare de mită, trafic de influenţă , cumpărare de influenţă , abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave , spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 Euro”, comunicau în dimineața zilei de 14 octombrie 2015 procurorii DNA. Practic, aceștia investigau ceea ce devenise de notorietate în jurul Sibiului: faptul că terenuri extrem de valoroase din punct de vedere imobiliar au fost dobândite de gruparea din jurul primarului prin tot felul de metode din afara legii.

Citește și Dosarul Maricuța. Averea unui colonel, folosită pentru a lua din banii orașului Sibiu

Daniel Maricuța și Elena Scumpu, secretar al Primăriei Șelimbăr, au fost prezentați drept liderii grupului infracțional cercetat de anticorupție. În dosarul care a avut ample ecouri inclusiv la nivel național procurorii au extins mai apoi cercetările asupra a nu mai puțin de 17 persoane.

După șase luni de arest la domiciliu, lui Daniel Maricuța nu i se mai poate prelungi această măsură preventivă, din cauza prevederilor Codului de procedură penală. Prin urmare, din 24 mai 2016, procurorii anticorupție l-au plasat pe fostul primar sub control judiciar. Însă după doar două luni, Daniel Maricuța scapă și de această măsură preventivă: și asta din cauză că procurorii DNA au uitat faptul că această măsură urma să expire și și-au adus aminte de acest lucru abia la două zile după termen. Au emis o ordonanță de prelungire a controlului, dar Maricuța a atacat actul în instanță și a câștigat: odată ce controlul judiciar a expirat, acesta nu mai poate fi prelungit ulterior. Prin urmare, Daniel Maricuța a scăpat de orice interdicție din ziua de 20 iulie 2016.

Citește și Dosarul Maricuța. Ultima treaptă: au așteptat să moară, pentru a-i fura pământurile

DNA a ajuns să fie dat în judecată

Intrat în letargie și ca urmare a modificărilor legislației din domeniul penal impuse de guvernarea PSD numită de președintele Klaus Iohannis, după șapte ani dosarul a fost preluat de la structura teritorială Alba Iulia a DNA de către structura centrală a anticorupției din România.

Procurorii de la București au disjuns o parte din „dosarul mare”, iar rechizitoriul astfel întocmit a fost depus pe rolul Curții de Apel Alba Iulia: alături de Maricuța și Elena Scumpu au fost trimiși în judecată alte 11 persoane și trei societăți comerciale controlate de fostul primar, prejudiciile fiind estimate la 15,8 milioane de euro.

Dosarul a reprezentat, însă, un eșec major pentru DNA: în nici patru luni, judecătorii Curții de Apel au constatat neregularitatea rechizitoriului finalizat în martie 2022: cea mai mare parte din fapte s-au prescris, iar multe din probele depuse la dosar de către procurori au fost declarate fie nelegal obținute, fie s-a dispus scoaterea lor din probatoriu. Prin urmare, în februarie 2023, judecătorii au restituit dosarul procurorilor.

În acest context, Daniel Maricuța, Elena Scumpu și Marius Bogdan Lupu, considerat de procurori drept un interpus al fostului primar, au dat în judecată DNA invocând încălcarea drepturilor omului: au cerut judecătorilor să constate că cercetările penale durează prea mult și ar fi cazul să se încheie toată povestea.

DNA a rămas mic și criptic

În vara anului trecut, Curtea de Apel Alba Iulia a impus procurorilor DNA ca până cel mai târziu în toamna lui 2023 să finalizeze rechizitoriul care le-a fost restituit și să îl depună din nou pe rolul instanței sau să claseze dosarul.

Procurorii n-au făcut nici una, nici alta, ci au amețit în continuare lucrurile. „La solicitarea dvs. înregistrată la data de 16 octombrie 2023, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:  dosarul disjuns, la care faceți referire, a fost conexat la cel restituit de instanța de judecată, în acest moment, cauza nou formată fiind în lucru. Alte date, cu excepția celor mediatizate anterior, nu pot fi comunicate, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin. 1 literele e) și f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, este cel mai recent răspuns primit de Turnul Sfatului pe subiectul a ceea ce a ajuns să fie denumit în discursul public „dosarul Maricuța”.

Citește Dosarul Maricuța. Ultimul tun e și cel mai sofisticat

Este un subiect pe care Turnul Sfatului a relatat amplu, având în vedere atât amploarea prejudiciilor invocate, cât și faptul că – spre diferență de majoritatea celorlalte spețe de corupție – aceste prejudicii au fost produse în dauna intereselor unor persoane fizice și nu ale statului. Citește articolele publicate de Turnul Sfatului pe subiectul acestui dosar aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Nebunie

Acum 4 săptămâni

Lesin :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Justitia P#l! Cea mai tare veste ever! Deci chiar sustin sa iasa primar...asta meritam!!!!!!!!!!
Raspunde

Domnulx

Acum 4 săptămâni

Super,il asteptam demult sa faca treaba la Selimbar!Iubesc Romania.......
Raspunde

Client

Acum 4 săptămâni

Ne meritam soarta!Eventual si presedintele inca un mandat merita
Raspunde

Perfect

Acum 4 săptămâni

Pai de ce nu? Daca acum si Duamna FieRea isi va face pofta ce a poftit ...
Raspunde

@perfect

Acum 4 săptămâni

Nu puteți s-o comparați pe Firea cu Măricuța!
Raspunde

Kokos

Acum 4 săptămâni

Pai de ce nu? Pe chereches de la Baia Mare l-au ales primar si el era in puscarie pentru coruptie , asta nu e condamnat si nu e in puscarie , deci se califica pt primar!
Raspunde

Ffsgf

Acum 4 săptămâni

La puscarie ma nerusinatule! Nu ii mai aatura Dumnezeu, pe astia!!
Raspunde

Nelutu Bagaban

Acum 4 săptămâni

Fara nepenali in functii publice!
Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

specimenul asta are tupeul specific locuitorilor din zona de unde provine

Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

individul stie ca inca mai este de furat, de-aia mai vrea la primarie
Raspunde

Dan costei

Acum 4 săptămâni

Reteta maricuta : furi atat de mult incat sa poti mitui : politie, parchet, justitie, dna, finante, politicieni - sa platesti cei mai hoti avocati si sa iti mai si ramana "cascaval" astfel incat sa merite efortul. Daca acest individ de cea mai joasa speta ajunge din nou primar e vai de capul nostru. Nu ca actualul primar ( spalatorul masinilor lui maricuta ) ar fi mai bun ... e raul cel mai mic in comparatie cu maricuta. Mafia din primaria Selimbar trebuie stopata ! Doar prin alegerea altui primar cu un consiliu local nou fara legaturi cu actuala administratie.
Raspunde

Barosanu

Acum 4 săptămâni

Dacă după zece ani n-au fost în stare să-l trimită în judecată, ori e nevinovat, ori procurorii ăia sunt incompetenți (sau poate corupți). Grav nu e că Maricuța va candida, e dreptul lui, ci că o turmă întreagă de procurori de la marele DNA au tărăgănat 10 ani un mare dosar de corupție, au luat salarii grase în tot acest timp, și în curând se vor pensiona la 40-50 de ani cu pensii la fel de grase.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 săptămâni

La câte s-au petrecut acolo , sigur nu e lucru curat Acolo nu mișcă nimic fără știrea / comanda primarului . Dacă procurorii (“ o turmă “ de pe lângă mai multe instanțe ) au fost cu toții nepricepuți / neputincioși , nu se putea decât cu bagheta dirijorului .
Raspunde

Kokos

Acum 4 săptămâni

Corect!
Raspunde

Dan

Acum 4 săptămâni

asta-i democratia originala din Romania. In tara in care un prim ministru (Ciuca) e dovedit hot adica plagiator, si blocheaza justitia sa-i analizeze doctoratul, un ministru (Bode) e dovedit hot adica plagiator, si totusi sunt mentinuti in conducerea statului roman de presedintele turist, ne mai miram de maricuta ? Asta e Romania Educata si cu valori (si Justitie) europeana, carmuita de 10 ani de un impostor in functie.
Raspunde

Uncas

Acum 4 săptămâni

Vrea să își recupereze banii pe care a trebuit să îi dea să scape de pușcărie. Nu e ieftin să miluiește justiția. Dacă iese primar , apăi ăi mai proști oameni din lume sunt șelimbărenii
Raspunde

Ion

Acum 4 săptămâni

Cel mai frumos mesaj în postul Paștelui. Tot pe Iisus îl vom răstignii, în vecii vecilor. Neam laș.

Raspunde

Vasile

Acum 3 săptămâni

Acuma problema este pe cine considerati dumneavoastra a fi Isus. Mi se pare mie sau s-au cam schimbat rolurile
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tică Bugneriu

Acum 4 săptămâni

A furat dar a facut mult bine noua oamenilor simpli! Vrednic este! Romania sa fie a romanilor nu a strainilor eretici!
Raspunde

Munteanu

Acum 4 săptămâni

Unii n-au chiar niciun pic de rușine???
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

La asta sa aiba rusine? Nu la chestiile pt care a fost acuzat? Ce pretentii ai...
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Bai da' mult va mai cainati Nu-l votati si gata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus