Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Judecătorii au dat procurorilor DNA termen până la toamnă: ori clasează ori retrimit în judecată fostul primar Maricuța și apropiații săi

Judecătorii au dat procurorilor DNA termen până la toamnă: ori clasează ori retrimit în judecată fostul primar Maricuța și apropiații săi

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat, definitiv, în procesul prin care Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, Elena Scumpu, secretarul comunei, și un alt inculpat s-au plâns de durata prea mare a urmăririi penale.

Procesul în care contestatari sunt Daniel Maricuța, Elena Scumpu și Marius Bogdan Lupu (considerat un interpus al fostului primar) a fost deschis, inițial, la Tribunalul Sibiu. Instanță care, în cursul lunii martie, și-a declinat competența judecării unui astfel de dosar către Curtea de Apel Alba Iulia.

Iar judecătorii instanței superioare au decis, după nu mai puțin de cinci amânări, că e cazul să impună procurorilor anticorupție un termen, în dosarul la care lucrează din 2014. „Admite contestaţia formulată de inculpații Maricuța Ioan Daniel, Scumpu Elena și Lupu Marius Bogdan privind durata procesului penal şi în consecinţă: stabilește data de 01 octombrie 2023, termenul maxim până la care procurorul va soluționa, conform art.327 C.pr.pen., cauza ce formează obiectul dosarului nr. 148/P/2021 restituit către DNA și înregistrat sub nr.148/P/2021 bis”, se arată în încheierea dată publicității de Curtea de apel în cursul zilei de marți.

Articolul din Codul penal invocat în încheiere este fără echivoc și prevede fie ca procurorii DNA să emită „rechizitoriu prin care dispun trimiterea în judecată, dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de inculpat şi că acesta răspunde penal”, fie ca aceștia să emită „ordonanţă prin care clasează sau renunţă la urmărire”.

”Trebuie să ținem cont de faptul că toată această activitate de urmărire penală efectuată în cauza din care dosarul penal provine la început în anul 2014, deci acum mai bine de opt ani, și privește fapte ce s-ar fi întâmplat în perioada 2002 – 2014”, avocații contestatorilor

Un rechizitoriu cât un mega-eșec

Iar dosarul 148/P/2021 la care fac referire judecătorii este unul disjuns din „dosarul mare” deschis de DNA pe numele lui Maricuța în anul 2014. Rechizitoriul întocmit în dosarul 148/P/2021 a fost finalizat în martie 2022 și a fost depus pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, fiind trimise astfel în judecată nu mai puțin de 13 persoane. 

Constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, spălare de bani în formă continuată și instigare la spălare de bani în formă continuată au fost principalele infracțiuni puse pe seama inculpaților, prejudiciul estimat fiind de 15,8 milioane de euro.

Citește și Eșec major pentru DNA: rechizitoriul celui mai mare dosar de corupție din Sibiu, nelegal. Sute de probe anulate, fapte prescrise

Doar că dosarul nu a mai ajuns să fie judecat pe fond, deoarece încă din faza de cameră preliminară Curtea de Apel Alba Iulia a constatat neregularitatea rechizitoriului: cea mai mare parte din fapte s-au prescris, iar multe din probele depuse la dosar de către procurori au fost declarate fie nelegal obținute, fie s-a dispus scoaterea lor din probatoriu.

Drept urmare, în urmă cu mai bine de un an, rechizitoriul a fost restituit către structura centrală a DNA. „Ambele dosare la care faceți referire sunt în lucru”, arătau procurorii DNA într-un răspuns transmis în februarie 2023 cititorilor Turnul Sfatului, făcând referire atât la rechizitoriul care le-a fost restituit de instanța din Alba, cât și la cel în care erau urmărite penal celelalte fapte puse pe seama lui Maricuța & co.

Citește și Judecătorii au restituit dosarul procurorilor. DNA dă răspunsuri criptice despre ce a mai rămas din Dosarul Maricuța și ne trimite la CSM

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Kokos

Acum 10 luni

O sa scape si mafiotul asta asa cum au scapat si altii!
Raspunde

Asdfasdf

Acum 10 luni

ce ar merita asta scapat ca Elodia si toata averea confiscata...
Raspunde

Turist

Acum 8 luni

Ma bufneste rasul cind vad asa ceva : numai pentru unii, citez " dosarul la care lucrează din 2014" ......au asteptat 9 ( NOUA) ani ca sa descopere ca ori claseaza ori retrimit in judecata. Pe cit puneti pariu ca v-a fi clasat dosarul ? As vrea sa stiu ce au facut timp de 9 ani (3285 zile ) timp in care au fost platiti ,cei care ai instrumentat cazul.
Raspunde

Turist

Acum 8 luni

Am uitat sa intreb ,din efervescenta starii ca scapa si acest om cinstit,oare ceva prejudiciu s-a recuperat sau i-au ramas banii ca daune morale ca a fost supus la presiune.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus