Miercuri,
26.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Eșec major pentru DNA: rechizitoriul celui mai mare dosar de corupție din Sibiu, nelegal. Sute de probe anulate, fapte prescrise

Eșec major pentru DNA: rechizitoriul celui mai mare dosar de corupție din Sibiu, nelegal. Sute de probe anulate, fapte prescrise

La opt ani de la deschiderea urmării penale în cel mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul Sibiu, procurorii DNA nu reușesc să îi trimită în judecată pe Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, pe secretara suspendată a Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, și pe ceilalți considerați complici. Curtea de Apel Alba Iulia tocmai a constatat neregularitatea rechizitoriului finalizat în martie 2022: cea mai mare parte din fapte s-au prescris, iar multe din probele depuse la dosar de către procurori au fost declarate fie nelegal obținute, fie s-a dispus scoaterea lor din probatoriu.

În cadrul dosarului deschis ca urmare a rechizitoriului finalizat în 29 martie 2022 și depus la Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii anticorupție au trimis în judecată 13 persoane, în frunte cu  Daniel Maricuța și Elena Scumpu. Totodată, în judecată au mai fost trimise și trei societăți comerciale controlate de Daniel Maricuța. 

Constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, spălare de bani în formă continuată și instigare la spălare de bani în formă continuată au fost principalele infracțiuni puse pe seama inculpaților, prejudiciul estimat fiind de 15,8 milioane de euro.

Un rechizitoriu ca o poveste: adică lipsit de precizie

O parte dintre inculpați au contestat în faza de cameră preliminară rechizitoriul, iar Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat în cursul acestei săptămâni, admițând o parte din cererile și excepțiile formulate.

”Constată neregularitatea rechizitoriului întocmit la data de 29.03.2022 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, în dosarul de urmărire penală nr. 148/P/2021, în ceea ce privește descrierea faptelor”, se arată în minuta dată publicității de Curtea de Apel Alba Iulia.

Instanță care și indică de ce rechizitoriul trebuie, eventual, refăcut: nu sunt descrise în mod precis și concret modalitățile în care a fost constituit și sprijinit grupul infracțional organizat, dar și momentele în care au fost comise actele ”în cazul tuturor inculpaților vizavi de acuzație”. La fel, în cazul infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată puse pe seama lui Maricuța și a lui Scumpu, lipsesc ”mențiunile concrete ale acțiunilor imputate inculpaților ca realizând tipicitatea obiectivă a infracțiunii, precizarea clară a momentului consumării fiecărui act material, precizarea prejudiciilor produse prin fiecare act material, cu indicarea momentului producerii primei pagube, atunci când actul material a condus la producerea unei pagube pe o perioadă de timp”.

Nici cea de-a treia acuzație pusă pe seama grupului – care acum șapte ani, când s-a comunicat în spațiul public dosarul, era acuzat de prejudicii de peste 114 milioane de euro – nu este în mod corect documentată și probată în rechizitoriul la care procurorii din două secții ale DNA au ”muncit” opt ani. Este vorba de infracțiunea de spălare de bani, insuficient de clar expusă în rechizitoriu din cauza ”nedescrierii circuitului financiar individualizat (proveniență, cuantum, destinație, scop), iar în cazul inculpaților persoane juridice datorită lipsei descrierii activităților realizate în numele societăților și lipsei individualizării actelor de creditare”, mai arată Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

Dosare ”anulate”, procurori care nu s-au uitat la termene

”Dintr-un foc”, instanța de la Alba Iulia a anulat și patru dosare penale, redeschise de către procurorii DNA Alba Iulia în urma unei decizii a Tribunalului Sibiu din noiembrie 2015. Este vorba de trei dosare penale din 2008 și a unuia din 2010, redeschise din 2015 și pentru care acum instanța a dispus nulitatea absolută a actelor de urmărire penală efectuate în ultimii șapte ani.

Mai mult, instanța a constatat și nulitatea absolută a trei încheieri pronunțate de către Tribunalul Alba, în baza cărora au fost obținute o serie de probe. Probe care de acum nu vor mai putea fi folosite. ”Exclude din materialul probator datele obținute privind tranzacțiile financiare ale inculpaților vizați și pentru perioadele indicate în încheieri, inclusiv valorificarea lor în procedee probatorii ulterioare”, a decis Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorul de cameră preliminară care a preluat acest dosar a stabilit că multe probe au fost obținute de către procurori fără respectarea legii, în sensul că au fost obținute în perioade din afara termenelor stabilite de către judecători. Prin urmare, aceste probe ”dispar”. ”Constată nelegalitatea obținerii probelor privind tranzacțiile financiare efectuate în afara perioadelor menționate în încheierile și mandatele emise de judecătorul de drepturi și libertăți și dispune excluderea acestora, inclusiv valorificarea lor în procedee probatorii ulterioare”.

Percheziții și interceptări degeaba: probele sunt anulate

”Constată nulitatea absolută a încheierii nr. 8/05.02.2016 a judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Alba și exclude datele obținute în urma dispunerii efectuării perchezițiilor informatice, inclusiv valorificarea lor în procedee probatorii ulterioare”, a mai dispus Curtea de Apel Alba.

Care a mai cerut și scoaterea din dosar a unor interceptări realizate după descinderile din 2015, dar și a tuturor proceselor verbale întocmite pe baza tuturor interceptărilor. ”Dispune îndepărtarea fizică de la dosar, de către procuror, a proceselor – verbale de redare a măsurilor de supraveghere tehnică realizate în cauză. Dispune înlăturarea tuturor referirilor rezultate din punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică din ordonanța de extindere a urmăririi penale din 09.10.2015, din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 23.10.2015, din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 24.11.2015 și din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 25.11.2015”.

În fine, în lista sutelor de probe anulate se mai înscriu și o serie de rapoarte de constatare financiar-contabilă întocmite în perioada aprilie 2015 – martie 2016, ca urmare a anulării ordonanțelor procurorilor în baza cărora aceste rapoarte au fost întocmite.

Citește și Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

Doi inculpați scoși din dosar

Rechizitoriul la care procurorii DNA au lucrat opt ani nu a ”rezistat” în fața instanței nici în ceea ce privește inculpații trimiți în judecată. Pentru doi dintre aceștia, Iulia Horia Hordobeț și Vasile Marin, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat ”nelegalitatea soluției de trimitere în judecată”.

O chestiune extrem de importantă dacă avem în vedere calitatea de notar al lui Vasile Marin, calitate în baza căreia rechizitoriul a fost depus spre judecată la o curte de apel și nu la o instanță de rang inferior, adică un tribunal. Cum Vasile Marin a fost trimis în judecată în mod nelegal, dosarul nu va mai putea fi judecat – dacă rechizitoriul va fi refăcut – la Curtea de Apel Alba Iulia, ci, eventual, la Tribunalul Sibiu. ”Constată nelegalitatea soluției de trimitere în judecată a inculpatului Marin Vasile, cu consecința nelegalității sesizării Curții de Apel Alba Iulia cu soluționarea dosarului penal nr. 154/57/2022”.

Se va mai judeca ori ba?

Ultima parte a încheierii de cameră preliminară dată publicității de către Curtea de Apel Alba Iulia este de-a dreptul înjositoare pentru procurorii anticorupție. Practic, instanța așteaptă de la DNA să îi comunice dacă mai are de gând să îi trimită în judecată pe cei din gruparea Maricuța. ”Comunică procurorului copia prezentei încheieri, cu menţiunea de a remedia neregularităţile actului de sesizare şi de a comunica judecătorului de cameră preliminară, în termen de cinci zile de la comunicarea încheierii, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.

Hotărârea de la Alba Iulia nu este definitivă și poate fi contestată atât de procurorii DNA, cât și de către inculpați. Termenul pentru contestație a fost fixat în 7 septembrie 2022.

S-au prescris faptele

Turnul Sfatului a discutat și cu un jurist care cunoaște bine mersul acestui dosar. I-am solicitat interpretarea pentru multiplele probe anulate, nelegalități și neregularități constatate acum de Curtea de Apel. În rezumat, lucrurile sunt ”simple”: atât au întins procurorii anticorupție urmărirea penală până când faptele s-au prescris.

”Este vorba de chestiunea prescripției, impusă de noul Cod de procedură penală. Curtea Constituțională a stabilit că opt ani este termenul de prescripție pentru faptele petrecute înainte de 2014 – 2018. În ce privește nulitatea absolută, aceasta poate invocată oricând, iar dacă a fost acceptată înseamnă că instanța a constatat că nu au fost respectate dispozițiile procedurale. Deoarece nu cunosc la ce se face exact referire, nu pot vorbi despre ce dispoziții nu au fost respectate”.

Cât despre nelegalitatea trimiterii în judecată a notarului, juristul în discuție apreciază că procurorii ”au încercat ei ceva”. ”Acolo a fost o șmecherie a procurorilor: inițial au vrut să trimită în judecată în acest dosar și un avocat, dar cum erau «subțiri» dovezile împotriva lui, l-au agățat pe notar, singurul scop fiind acela ca dosarul să fie astfel distribuit Curții de Apel. Iar notarul nu prea are treabă cu faptele petrecute în acest dosar, de aceea, iată, a fost și scos acum”, a mai arătat juristul, căruia i s-a promis că nu îi va fi făcută publică identitatea.

Mai este un dosar. Ultimul

Dosarul al cărui rechizitoriu a fost, acum, ”decimat” de către instanță este doar o parte din ”marele” dosar deschis în 2014 și în cadrul căruia au avut loc descinderile din toamna lui 2015, descinderi în urma cărora a devenit public acest nou ”dosar Maricuța”.

Cealaltă parte din dosar, disjunsă, face referire la infracțiuni de dare și luare de mită, pentru care termenul de prescripție încă nu a intervenit. 

Juristul cu care a discutat Turnul Sfatului este de părere că doar în acel dosar în care mai sunt fapte de luare și dare de mită mai are șanse de a fi judecat pe fond. ”Acest dosar (al cărui rechizitoriu a fost respins de instanță – n.r.) nu prea văd să mai ajungă în instanță. Singura șansă prin care împotriva unor inculpați din acest dosar să mai poată fi acceptat un dosar în instanță ar fi cel cu acuzațiile de luare de mită, infracțiune care potrivit Legii 78 are prelungiri de sancționare cu încă trei ani”.

Dosarul penal se află în lucru la structura centrală a DNA, care a preluat în urmă cu un an dosarul Maricuța de la DNA Alba Iulia sub motivația lipsei de personal care să ducă la sfârșit rechizitoriul.

Citește și Cel mai mare dosar de corupție: după șapte ani, procurorii de la București preiau cazul. ”Ăștia așteaptă să se prescrie și mita”

”În acest dosar despre care vorbim acum, în care acuzațiile sunt de abuz și constituire de grup infracțional, procurorii nu prea mai au șanse: au tot lungit-o cu urmărirea penală, au tot extins-o și au audiat și au încercat să bage în dosar persoane care nu aveau legătură cu acest grup, după care structurile de la București au văzut că ai lor colegi de la Alba Iulia au făcut un fel de frecție la piciorul de lemn. Au preluat ei dosarul, l-au mai învârtit și ei pe acolo, l-au ținut doi ani și acum se trezesc că toate faptele sunt prescrise. În celălalt dosar, cel disjuns și în care mai sunt acuzații de mită, dacă o mai lungesc cu urmărirea penală se va prescrie și acolo luarea de mită”.

Citește și ACTUALIZARE DNA: Maricuța, Scumpu și alte 11 persoane au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu 16 mil. de euro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Emil

Acum 1 an

Esec premeditat de legionarii mafioti prin modificarea timpilor de prescriere.
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Mana sus cei care se asteptau sa fie altfel!! Cum? Nimeni? Multumesc!
Raspunde

Mira Remare

Acum 1 an

Scapa si asta! Nici nu trebuie sa mai vem asteptari. Guvernarile PSDNL au transformat orice tentativa de a acuza coruptia intr-o stradanie sisifica fara sanse de izbanda, dupa noile proceduri penale. Ar trebui schimbat titlul articolului in "Din nou liber la furat!" Multumim, din nou, echipei castigatoare si al ei stat esuat!
Raspunde

Constantin

Acum 1 an

Cred că lipsa de profesionalism este vizibilă în toate domeniile de activitate inclusiv în justiție respectiv în activitatea procurorilor. Dacă dosarele mai sunt ajutate , tergiversate de alții cu siguranță primii au ,,activat" degeaba. Iată că inculpații cu dosare grele rămân și cu banii și nepedepsiți. Dacă e sa fie un procuror capabil și cu experiență trebuie neapărat pensionat de tânăr. Păi cum altfel. Punct și de la capăt.
Raspunde

“Un prost”

Acum 1 an

O rusine! Sibiu oraș “murdar” Bătaie de joc! Corupție! Justiție corupta!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Stat mafiot plini de corupti peste tot!
Raspunde

Traiasca Mafia si poporul adormit roman

Acum 1 an

Mafia Mafia traiasca Mafia! Toata romania stie ca un dosar o data ajuns la alba iulia, este ca si inexistent. Asadar, traiasca Mafia! Scapa si asta, nu va faceti griji.
Raspunde

Alba Iulia nu-i ce trebe

Acum 1 an

Ai dreptate, doar uitându-te la cum arată orășelul ăla....e un fel de târg de țară. Numai curte de apel îi mai lipsea,jenant.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Păi la in prejudiciu de 114 milioane euro , și un 1% e suficient pentru procurori sa facă un dosar care sa fie respins de judecatori , bineînțeles după ce termenele au fost întinse la maximum ca să se prescrie faptele!
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Corb la corb nu-i scoate ochii-intelepciunea poprului roman.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

"felicitări" procurorului care s-au ocupat de caz. Deși au salarii mult prea bune, munca pe care o fac aceștia la DNA este îndoielnică, că sa nu zic altfel. Rușine ! Toată lumea știe de învârtelile și înșelăciunile acestui personaj, dar DNA -ul nu-l poate demonstra. De ce mai exista acest DNA ?
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

vai ce "surprins" sunt...eu care "credeam" ca Romania este un stat de drept,functional cu o justitie si un sistem public care functioneaza impecabil.....nu ca altii care spun ca avem un stat esuat cu 1,2 milioane de bugetari,din care MINIM jumatate inutili....
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Faina asta cu "prescripitia" . Concluzie si Invatatura: Hai sa ne apucam tot poporul sa facem ilegalitati si furaciuni. Avem sanse foarte mari sa scapam la un moment dat pentru ca "prescritie"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petronela Runceanu-Vidrighin

Acum 1 an

Sa fim serioși!!! DNA este cea mai toxică instituție si e controlata de puteri străine care vor înrobirea noastră ca neam și istorie! Domnul primar a făcut enorm de mult pentru noi, cei amărâți! Daca a furat, a furat de la bogatanii care ne asupresc, mulți din ei străini. Banii furați au fost investiți în comunitate, nu ca la multinaționale! Domnul primar este un vrednic fiu al obstii selimbarene, gospodar, familist și ortodox român! Ce e românesc nu piere! Jos labele după oamenii noștri minunați!
Raspunde

PV

Acum 1 an

La câți șefi de Poliție, Prefecți, etc, a ploconit terenuri, nu e de mirare că Justiția s-a compromis; oare de ce pleacă tinerii din România? RUȘINE JUSTIȚIEI ROMÂNE
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Istoria se repeta in spirala evoluata. Titlul articolului e fals. Corect era, succes major al crimei organizate institutionale înscăunata de vicleanul Iohannis in cardasie cu egionarii romani.
Raspunde

Goetsch Heinz

Acum 1 an

Primarul Marincuta a impartit terenurile din Selimbar numai la judecatori, procurorii, politisti, prefecti si baietii destepti, care au avut grija de el pentru al proteja, iar Statul roman plateste despugabiri pentru terenurile furate de Marincuta si Scumpu si atribuite unor oameni care nu aveau niciun drept de proprietate in Selimbar !
Raspunde

Petre

Acum 1 an

Bine ca a făcut Dragnea pușcărie pentru 8000 de euro asa zis prejudiciu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus