Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
5°C

VIDEO Un drum reparat de sibieni dimineața s-a stricat până seara

VIDEO Un drum reparat de sibieni dimineața s-a stricat până seara

Societatea plătită de sibieni să întrețină drumurile județului a ajuns să facă lucrări de reparații dimineața, care se strică până la lăsarea serii. Un exemplu în acest sens este cel de pe drumul dintre Ludoș și Apoldu de Jos, unde la câteva ore după reparații, drumul ”se cojea” deja. În ultimii șase ani, la conducerea Drumuri și Poduri SA au fost promovați exclusiv directori care au carnet de membru PNL, societatea Consiliului Județean Sibiu intrând într-un declin sever.

”Plombări cu sort și emulsie pe DJ 106G, între Ludoș și Apoldu de Jos” sunt printre lucrările pe care, la începutul săptămânii, reprezentanții Drumuri și Poduri SA le anunțau ca făcând parte din programul de lucru următor. La două zile după acest anunț, am mers să vedem cum lucrează angajații societății de construcții deținută integral de Consiliul Județean Sibiu. Am mers pe DJ 106G, între satele Ludoș și Apoldu de Jos. Pe muncitori nu i-am mai găsit pe teren (era trecut de ora 17:00), dar am găsit rezultatul muncii lor.

Am descoperit un drum județean al cărui asfalt este atât de măcinat și vălurit încât cu greu i se mai poate distinge profilul. Iar reparațiile făcute în dimineața zilei de miercuri păreau mai degrabă opera unor copii ieșiți la joacă. În câteva locuri, materialul folosit pentru repararea drumului județean era deja ”sărit” de la locul lui. Nimic de mirare: combinația de sort cu emulsie a fost așternută direct peste praful drumului. În alte locuri, pe lângă sortul îmbibat cu emulsie erau aruncate cu lopata și câteva bucăți mai vechi de asfalt, amestecate cu pământ.

Lucrare de reparații executată de firma de construcții a Consiliului Județean Sibiu. Luna mai, anul 2022

Am oprit una din mașinile aflate în trecere. La volan era un localnic din Păuca. Lucrează în Sibiu, înspre care face naveta zilnic. ”Azi dimineață au lucrat aici. Ia uitați ce au muncit. Aici, la noi, în România. Și mai vor taxe și impozite plătite”, a izbucnit bărbatul, măcinând cu mâna materialul folosit de drumarii sibieni să petecească drumul. ”Am stricat două mașini până acum”, adaugă bărbatul care dă din mâna-i murdară după o zi de lucru și pleacă înspre casă, pe drumul peticit din loc în loc cu ”plombări cu sort și emulsie”.

Lucrare cu șase luni de garanție

Cei aproape 1.000 de km de drumurile județene din Sibiu sunt administrate de Drumuri și Poduri SA, societate deținută integral de Consiliul Județean. 

Am solicitat conducerii societății detalii despre cantitatea de lucrări executate în dimineața zilei de miercuri, 2 mai, pe drumul județean în discuție. ”Suprafața de drum reparată în cursul zilei de miercuri, 4 mai 2022, pe DJ 106G este de aproximativ 40 mp. Conform caietului de sarcini, acordului cadru nr. 2/02.05.2020 si contractului subsecvent nr. 3/22.12.2021, perioada de garanție acordată pentru lucrările de reparații este de șase luni”, este răspunsul primit.

Pentru lucrarea realizată în dimineața zilei de miercuri, Drumuri și Poduri arată că va factura Consiliului Județean Sibiu mai bine de 3.200 de lei. ”Valoarea facturată Consiliului Județean Sibiu pentru aceste lucrări se va face conform tarifului/mp stabilit prin Acordul Cadru nr. 2/02.05.2020, contract subsecvent nr. 3/22.12.2021, și anume 68,79 lei/mp + TVA”.

Pentru sortul cu emulsie așternute direct peste praf, drumarii sibieni oferă șase luni de garanție. În realitate, după câteva ore, reparațiile deja sufereau

Am mai solicitat și detalii despre persoana responsabilă de verificarea calității lucrărilor. ”Lucrările au fost verificate de către șef șantier Șeica Mare, care este direct subordonat directorului tehnic”, este răspunsul primit vineri, după prânz. Tot atunci am solicitat, prin e-mail, o părere din partea directorului tehnic al societății, Ioan Călin, pe subiectul calității lucrărilor efectuate de societatea pe care o conduce. Până la publicarea acestui articol, nu am primit răspuns.

Un drum tot de Consiliul Județean stricat

Am cerut și părerea unui inginer de drumuri despre ceea ce am descoperit pe drumul ”reparat” între Ludoș și Apoldu de Jos. Ne-a răspuns că ne-am grăbit. ”Plombările cu sort și emulsie sunt cele mai rudimentare forme de reparare a unui drum. Bine, sunt și cele mai ieftine. Dar e bine de știut că la acest tip de intervenții, materialul folosit pentru plombare se «asfaltizează» în timp, sub trafic. Adică, după ce îl aștern drumarii, trec mașinile și îl tot bătucesc, iar în câteva zile se și întărește bine de tot. Cum, nu era măturat înainte de a pune emulsia? Atunci, nu e bine, ce să mai zic?”.

Întreaga poveste capătă și alte dimensiuni, potrivit unor reprezentanți ai Drumuri și Poduri SA cu care reporterul Turnul Sfatului a discutat sub condiția protejării identității. ”La drumul acela nu mai ai ce să repari. Este praf pentru că sunt numeroase alunecări de teren în zona dealului Bogatului, dar, mai ales, este praf pentru că pe acolo treceau mașinile cu materiale pentru reabilitarea drumului județean dintre Slimnic și Păuca. Au fost făcute nenumărate sesizări către Consiliul Județean, care a reabilitat drumul dintre Slimnic și Păuca. Li s-a explicat că mașinile transportă încărcături peste masa maximă admisă, dar nimic nu s-a întâmplat. Acum, drumul acela va trebui refăcut din fundație. A fost aruncat sortul acela cu emulsie doar ca să nu își rupă oamenii mașinile de tot”.

”Respect față de banul public”, promitea acum două luni președinta CJ Sibiu, anunțând o restructurare de succes la societatea din subordonea sa

Răpusă de cumetriile liberale

În 2016, societatea Drumuri și Poduri număra peste 160 de angajați și – în premieră – participa la licitații pe piața concurențială pentru lucrări de drumuri. Astfel a câștigat inclusiv un contract scos la licitație de Primăria Sibiu, în cadrul căreia a modernizat trei străzi de pământ: Munteniei, Principatele Unite și Strungului.

După alegerile din 2016, odată cu preluarea conducerii Consiliului Județean Sibiu de către Daniela Cîmpean, liberalii au devenit șefii exclusivi ai societății de drumuri. Primul a fost Ovidiu Spătari, fost consilier local din partea PNL. El a condus societatea din 2017 până în vara lui 2020, când a demisionat și a devenit director al Hidroelectrica Sibiu.

Director interimar, în locul lui Ovidiu Spătari, a fost numit Nicolae Cocoș, pe atunci consilier local PNL al comunei Boița, în prezent primar al acestei comune. Cocoș intrase în Drumuri și Poduri SA o dată cu preluarea puterii la nivelul CJ de către liberali, înainte de asta fiind jurist în cadrul unor mici societăți de procesare a cărnii (detalii aici).

Din toamna anului 2020, după ce Cocoș a fost ales primar, la conducerea societății Drumuri și Poduri au fost promovate rude ale primarilor PNL din județ. Emilia Răcuciu, soția primarului din Săliște, a devenit director general, iar director de producție a devenit Ioan Nicolae Călin, fiul primarului PNL din Gura Râului.

Pentru ca cei doi să poată acceadă pe respectivele posturi, au fost modificate condițiile de concurs, astfel încât rudele primarilor să fie eligibile. Citește detalii aici: Cine sunt noii șefi ai firmei de construcții a județului: soția primarului din Săliște și fiul primarului din Gura Râului

În fine, după ce Daniela Cîmpean a insistat ca noul consiliu de administrație să fie selectat de către un Eugen Iordănescu dovedit colaborator al Securității, societatea Consiliului Județean Sibiu are din luna ianuarie a acestui an un nou director, Mihai Lisan. Fost director adjunct al magazinului Hornbach din Sibiu, Lisan este primul dintre directorii Drumuri și Poduri SA care nu mai are carnet de membru PNL în ultimii șase ani.

În luna martie, el a cerut, iar CJ Sibiu a acceptat, reducerea posturilor din societatea Drumuri și Poduri SA. 37 de oameni au fost dați afară. Restructurările au fost solicitate în încercarea de a salva societatea.

Restructurarea societății care, de la an la an, primește tot mai puține alocări din bugetul județului a fost descrisă drept un pas spre succes de către Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. „Drumurile județului trebuie să îndeplinească toate condițiile pe care le așteaptă sibienii: să fie în stare bună, sigure și curate, iar misiunea aceasta trebuie să impacteze mediul cât mai puțin și să fie realizată în respect față de banul public”, anunța, în martie 2022, Daniela Cîmpean.

Citește și Rezultatele directorilor PNL: 56 de posturi vor fi desființate la societatea de construcții a Sibiului

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Gigi

Acum 1 an

D-aia ii zice covor asfaltic, să poți băga mâna sub el...
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Nota 10 pentru comentariu!
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Prima data trebuia dat cu smoală și ce se vede in video asfaltul este cumpărat la saci la rece nu făcut la temperatura de 170 de grade
Raspunde

Sibian Neimbecil

Acum 1 an

Sibiul este un oras liberal prin excelenta! Nu votam alte partide, doar saxoni si liberali!
Raspunde

Lucia

Acum 1 an

Va imaginati ca votand altceva ar schimba calitatea si profesionalismul celor care prepara mixtura si al drumarilor ? Va imaginati ca alti alesi isi aduc si lucratori de la partid sau de acasa ? Ori celelalte optiuni politice nu au si ele nevoie de un mic ciubuc ? Noi suntem croiti dupa metoda "merge si asa" , iar alesii sunt tot din randul nostru. Cand vom fi dispusi sa ne schimbam noi abia atunci vom avea si alesi pe masura. Sunt multe de corectat si facut in Sibiu dar sa nu ne facem ca nu observam ce este facut, bine si multe.
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Indiferent că e roșie sau galbenă, tot ciumă se numește!
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Mi e teamă că s a inversat sensul de rotație al pământului!!! Pai nu era PSD ul de vina???? Că doar era lege!!! De cînd e de vina PNL ul???
Raspunde

BON

Acum 1 an

La fel şi pe Calea Şurii Mici (Drumul Hoţilor) pe sensul dinspre E81 (7H) spre Sibiu. Au fost făcute nişte peteciri care deja au gropi formate pe margine sau chiar în mijlocul lor. Şi sunt numeroase...
Raspunde

Justin

Acum 1 an

Faza cea mai tare e ca își pun reclame peste tot cum ca drumul e ,,modernizat,,de consiliul jud ,de parca nu asta ar trebui sa facă, și după ce intri pe drum tine-te bine sa nu zbori prin vreun șanț sau mergi cu 15 la ora dacă vrei sa nu îți sară roțile. Ce sa mai vb ca pe Milea merge lumea ca printre jaloane ca să nu îți lași roata prin vreun canal .
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

Din pozele prezentate se vede clar ca este pietris murdarit cu smoala nu asfalt de calitate. Asta este FURT dar pe cine intereseaza? Consiliul judetean ? Nu cred.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus