Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Medalii de argint și bronz la Olimpiada Națională de Informatică pentru elevii sibieni

Medalii de argint și bronz la Olimpiada Națională de Informatică pentru elevii sibieni

Vlad Andrei Oleksik și Alexandru Vladu sunt elevii care au obținut medalii la Olimpiada Națională de Informatică. Ambii au descoperit această materie la liceu și au decis să fie printre cei mai buni. În timpul liber lui Vlad îi place să citească și de curând a descoperit șahul, iar Alex se focusează pe un stil de viață sănătos și merge la sală. Drumul lor în viață va fi strâns legat de informatică, pentru Alex la Cluj, iar pentru Vlad va decide viitorul unde.

Vlad Andrei Oleksik este în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, profil matematică - informatică, și este elevul care a obținut medalia de argint la Olimpiada Națională de Informatică. Vlad a făcut clasele primare și gimnaziul la Școala Gimnazială Nr.18 din Sibiu. Spune că pasiunea pentru informatică a început odată cu utilizarea calculatorului, dar s-a apucat serios de studiat această materie în momentul în care a intrat la liceu.

Vlad

„Am început să tratez informatica mai serios ca materie la liceu, dar informatica în sine începe să se integreze în viața noastră de la o vârstă destul de tânără. Nu pot să spun că la un anumit moment s-a schimbat ceva, dar se pare că mi-am dezvoltat abilitățile în timp. Este o materie destul de dificilă. Este o provocare, având un sistem de evaluare foarte obiectiv, de multe ori eu îi spun brutal pentru că, dacă ceva din programul tău nu merge înseamnă zero puncte și atunci punctele încep în momentul în care programul dă răspunsul corect și se dau în funcție de eficiența programului raportată la timp și la memoria pe care o folosești. Trecerea pe ritmul de olimpiadă este destul de dificilă pentru majoritatea elevilor”, spune Vlad.

Olimpiada de Informatică s-a ținut on line în câte un centru din județele țării. În cazul Sibiului a fost susținută la Colegiul Lazăr.

Pentru Vlad nu este prima dată când participă la o olimpiadă. A participat încă din clasa a V-a la olimpiade, iar la o olimpiadă națională s-a mai calificat în clasa a VI-a, la română și la fizică. La liceu a mers în fiecare an la informatică, fizică și matematică. Anul acesta a obținut la fizică locul I pe județ, dar nu a ajuns la națională pentru că a fost o limită de punctaj pe care nu a atins-o, iar la matematică s-a clasat pe locul III.

Îi plac toate materiile într-o anumită măsură pentru că i se par interesante. Timpul liber și-l petrece citind sau explorând internetul în căutarea de filme cu subiecte de fizică sau matematică, iar alături de colegii lui a descoperit șahul.

„YouTube-ul a devenit un fenomen destul de interesant în transmiterea de informații în masă prin intermediul audio – video. Apoi în ultima vreme, alături de colegii de la școală am descoperit că-mi place șahul. Sunt începător încă, dar îl joc cu plăcere ori de câte ori am ocazia.”

După ce va termina liceul va continua tot cu informatica, dar nu știu exact unde. Va rămâne în țară și spune că preferă schimburile de experiență în străinătate, pe perioade scurte, care să-i permită descoperirea de noi culturi și civilizații. Este de părere că perseverența este cheia atingerii scopurilor propuse.

„Cel mai important este să ne urmăm visul, chiar dacă asta sună de multe ori abstract și puțin forțat, poate, dar perseverența este cuvântul cheie în a reuși să obții ceea ce-ți dorești”, spune Vlad.

Alexandru a ales să fie bun la ceva și acel ceva este informatica

Alexandru Vladu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, tot la profilul matematică – informatică. El a obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Informatică. Clasele primare și gimnaziul le-a făcut la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” din Sibiu. Băiatul spune că până în clasa a VIII-a nu a știu ce este aceea informatică, dar când a intrat la liceu a descoperit această materie și a început să-i placă.

Alex

„Nu am fost cine știe ce elev bun în clasa a IX-a, dar din clasa a X-a am început să arăt ce pot”, spune Alex. Consideră olimpiada din acest an o experiență pe cât de frumoasă, pe atât de obositoare.

„Au fost patru ore de examen și pentru a face un punctaj cât mai bun trebuia sa fim foarte concentrați pe subiecte”, spune băiatul. Îi place și matematica, dar informatica rămâne pe primul loc. S-a decis să fie bun la ceva și a ales această materie. Nu-i plac jocurile pe calculator despre care spune că a renunțat să le mai joace din clasa a VI-a când a realizat că sunt mai mult o pierdere de timp.

Pe de altă parte, în timpul liber, se dedică unui stil de viață sănătos și mersului la sală. După terminarea liceului își dorește să meargă la Cluj, la Facultatea de Matematică Informatică.

La olimpiade a mai participat și în clasele anterioare, dar nu a ajuns la faza națională. Povestește că s-a ambiționat, a muncit mult și s-a pregătit constant, iar acum are rezultate. „Aveam zile în care veneam acasă și lucram la informatică până târziu. Uitam cumva de restul materiilor”, spune Alex. Băiatul le transmite celor din generația lui să învețe pentru a putea să-și clădească un viitor.

„Le transmit să învețe pentru a ne asigura viitorul și să creștem împreună ca o societate frumoasă”, încheie Alexandru.

Etapa națională a Olimpiadei de Informatică a avut loc în data de 3 aprilie și s-a desfășurat la centrul creat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Elena

Acum 1 an

Bravo! Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus