Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Unul din cele mai ”cojite” blocuri din centrul Sibiului, propus spre reabilitare din fonduri europene. 51 de mil. de lei pentru 12 blocuri

Unul din cele mai ”cojite” blocuri din centrul Sibiului, propus spre reabilitare din fonduri europene. 51 de mil. de lei pentru 12 blocuri

Blocul cu nouă etaje aflat la intersecția dintre bulevardul Vasile Milea și Calea Dumbrăvii face parte din lista celor 12 construcții din Sibiu incluse pe listele pentru care vor fi solicitate fonduri europene pentru reabilitare.

Nouă este numărul asociațiilor de locatari din Sibiu care în urma apelului lansat de Primărie în luna februarie au pregătit dosarul necesar solicitării de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a 12 blocuri. Fondurile sunt disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență și – spre diferență de finanțările disponibile până acum – acestea acoperă integral costurile reabilitării termice (în trecut, proprietarii suportau 25% din valoare).

Probabil cel mai cunoscut bloc inclus pe lista pentru care – în numele locatarilor – Primăria va demara demersurile de accesare a fondurilor și execuție a lucrărilor este cel situat pe bulevardul Vasile Milea, la nr 1, bloc cu o scară, subsol, parter și nouă etaje.

Tot de pe bd. V. Milea mai sunt incluse pe listă blocurile cu patru etaje de la numerele 10A, 11A și 12A.

Celelalte blocuri propuse pentru reabilitarea termică prin PNRR sunt cele de pe Constituției nr. 1 (patru etaje, două scări), Rusciorului nr. 19 (blocul nr. 75 – trei scări, patru etaje), Țiglari nr. 1 (patru etaje, două scări), Iazului bl. 19 (trei etaje două scări), Șteflești bl. 7 (patru etaje, o scară), Vrancei bl. 6 (două etaje, două scări), Mihai Viteazul nr. 2, bl. V4 (opt etaje și etaj tehnic, patru scări) și Uzinei bl. 1A (patru etaje, o scară).

Peste 51 de milioane de lei

Costurile reabilitărilor celor 12 blocuri pentru care a fost pregătită documentația sunt estimate la 51,4 milioane de lei, cu tot cu TVA.

În general, lucrările presupun izolarea termică a pereților exteriori cu polistiren expandat ignifugat de 10 cm grosime, înlocuirea ferestrelor și ușilor vechi din lemn sau metal cu unele din PVC și termopane, izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel cu polistiren extrudat cu o grosime de 20 de cm, peste care va fi pusă hidroizolație, și modernizarea instalațiilor de iluminat de pe casele scărilor.

Totodată, fiecare bloc în parte va fi supus și altor lucrări care se pliază pe specificul fiecărei clădiri: reparări de trotuare, de acoperișuri de tip șarpantă, a elementelor de pe fațade care prezintă pericol de desprindere, repararea sistemelor de colectare a apelor, închiderea balcoanelor etc.

Citește și Schimbarea la față a Sibiului. Doar 11 asociații au depus dosare pentru izolarea termică a blocurilor din fonduri europene

Efect: consum redus la jumătate

Scopul acestor lucrări este de a reduce consumul necesar de energie. ”Intervenţiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puţin 50% faţă de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea. Intervenţiile de creştere a eficienţei energetice propuse pentru clădire conduc la reduceri ale consumului de energie primară şi reduceri ale emisiilor de C02, de cel puţin 30%, în comparaţie cu starea de pre-renovare”, se arată în documentațiile care însoțesc un proiect de hotărâre propus consilierilor locali ai Sibiului.

Proiectul are rolul de a aproba solicitarea de fonduri nerambursabile și va fi discutat în ședința extraordinară programată azi, de la ora 13:00.

Accesarea de fonduri nerambursabile, guvernamentale ori europene, pentru reabilitarea termică a blocurilor nu a fost o preocupare a administrației locale și a asociațiilor de proprietari din municipiul Sibiu. Până acum, doar trei astfel de construcții au fost reabilitate prin colaborarea dintre Primărie și asociațiile de locatari, astfel de fonduri fiind disponibile din 2010. 

În municipiul Sibiu existau 855 de blocuri ridicate în perioada 1950 – 1990 și care aveai nevoie de reabilitare termică, este concluzia unui studiu dat publicității de Primărie de acum mai bine de zece ani.

Citește și Schimbarea la față a Sibiului: primul proiect public de reabilitare termică a blocurilor comuniste

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Canaris

Acum 1 an

De ce aceste blocuri si nu altele ? Aflati va rog,domnule ziarist.......
Raspunde

Sorinake

Acum 1 an

Pentru doar astea au reusit sa depuna documentatia necesara pentru proiect. Ca de obicei, s-a anuntat azi ca intr-o saptamana trebuie documentatia depusa (plan bloc, acorduri ale locatarilor etc...). Nu multi au reusit sa depuna totul pana la limita, stiu de la noi de la bloc ca au fost cateva intoarceri de dosar....
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Iti zic eu: primaria s.a trezit sa ceara "cererile" asociatilir cu 1-2 sapt inainte. Putini au avut timp sa o completeze. Apoi, reabilitarea insemna [asa am auzit] si schimbarea tuturor termopanelor. Era indeajuns ca cineva din bloc sa nu isi dea acordul, ca sa nu se faca.
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Blocul acela e prea central si pateaza imaginea orasului,dar nu m-ar mira ca cineva sa aiba multe apartamente acolo si cum tot ce e gratis merge pe PILE sa intre in program. Sint sigur ca toate blocurile alese au pile de la autoritati ,ferm convins.
Raspunde

Flo

Acum 1 an

Este un bloc de garsoniere, vai mama lui, dar strica imaginea ca e central... Chiar nu este cineva "de sus" care se folosete de finantare!
Raspunde

Koln

Acum 1 an

Faceti va rog o vizita in bloc si o sa va convingeti ce "pile" au avut locatarii. Dar sa mergeti pe scari pana sus..

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

e un avocat care are f multe apartamente acolo...

Raspunde

Vequl

Acum 1 an

@canaris Nu au semnat toti proprietarii sau nu ii intereseaza??
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Și cei care și-au făcut reabilitarea din bani proprii cum se numesc ? Fazani ? Parca nu e prea corect așa.
Raspunde

LOL

Acum 1 an

Hmm, nu prea cred sa convina contribuția domnilor polițiști cu garsoniere acolo. In alta ordine de idei, îmi pace blocul cum este acum, fațada este prefață la ce are înăuntru. Sibiul, tânăr din 1967! :)
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Dupa condamnarea criminalilor ISU si talharului PSD Piedone s-or invata minte sa construiasca cu materiale, avize si autorizati legale, nu falsificate.
Raspunde

Kol

Acum 1 an

si fara racheta arata ca in ucraina
Raspunde

Ioana B.

Acum 1 an

ni s-a comunicat de la primarie ca ghidul de finantare a fost postat cu intarziere de minister si timpul e scurt pentru ca trebuiau facute documentatii tehnice care dureaza. una din conditii era acordul tuturor cu balcoane deschise sa le inchida si la noi nu s-a vrut închiderea balcoanelor, asa ca nu am trecut mai departe.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Logica romanului daca nu se face de ce nu se face daca se face se urmareste ceva daca se face intr-un anumit loc al orasului sar toti de ce se face tocmai acolo indiferent ce bloc se reabiliteaza este bine venit pentru Sibiul are nevoie de asa ceva desi stau in Turnisor si nu sunt blocuri reabilitate de catre primarie eu ma bucur ca se reabiliteaza blocurile comuniste chiar daca se reabiliteaza in alte cartiere ale orasului si nu in Turnisor...
Raspunde

Andreea

Acum 1 an

Va rog nu mai spuneti ca asociatiile au avut un aport aici. Asociația din care fac parte nu a fost in stare sa faca o sedinta cu locatarii in 30 de ani. Ciudat e ca cica au fost alegeri acum cativa ani, de care niciun cetatean nu stie, si au fost realesi. Probabil s-au reales singuri. Am aflat de acest proiect intamplator, asociatia nu ne-a anuntat niciodata absolut nimic. Documentatia depusa a fost stufoasa si a fost facuta de un locatar, s-a lucrat zile intregi la ea. Cireasa de pe tort a fost cand am avut nevoie de semnatura presedintelui asociației, inainte de a depune dosarul la primarie, iar acesta (Grosu) a refuzat... Dupa indelungi insistente acesta a binevoit sa semneze. A zis ca s-a saturat de asociatie si el nici macar nu a făcut nimic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus