Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Schimbarea la față a Sibiului: primul proiect public de reabilitare termică a blocurilor comuniste

Schimbarea la față a Sibiului: primul proiect public de reabilitare termică a blocurilor comuniste

Pentru accesarea de fonduri nerambursabile în vederea reabilitării termice a blocurilor construite înainte de 1990 au fost selectate – în premieră pentru Sibiu – trei blocuri în care sunt amenajate 101 apartamente.

Reabilitarea termică a acestor blocuri ar urma să coste aproximativ 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA, potrivit indicatorilor tehnico-economici care vor fi discutați în ședința Consiliului local Sibiu de joi. Cele trei blocuri sunt din zone diferite ale orașului: Calea Dumbrăvii, nr. 26, Aleea Biruinței, nr.5 (foto principală) și str. Rusciorului, nr. 31, bloc 16. Aceste imobile au fost alese pe baza dosarelor depuse de asociațiile de proprietari, în urma apelului lansat de administrația locală la începutul anului.

rusciorului-16 Blocul de pe str. Rusciorului, nr. 16

Din cele peste 230 de asociații de proprietari din Sibiu, doar 11 s-au arătat interesate de accesarea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termică. ”În urma procesului de evaluare a dosarelor depuse de asociațiile de proprietari au fost selectate trei blocuri, care au îndeplinit condițiile de eligibilitate impuse de finanțator”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de izolare termică.

Bani europeni. Și un sfert de la locatari

Pe baza acestor indicatori tehnico-economici, reprezentanții Primăriei Sibiu urmează să finalizeze și să depună proiectele pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile care să fie folosite pentru realizarea propriu-zisă a izolării termice. Termenul limită de depunere a acestor proiecte este 16 noiembrie. În cazul în care vor fi declarate eligibile proiectele Primăriei și vor ”mai prinde” fonduri (deoarece acestea se alocă pe principiul ”primul venit, primul servit”), urmează semnarea contractelor de finanțare pe baza cărora vor fi alocate fondurile nerambursabile. Din valoarea totală a lucrărilor, asociațiile de proprietari vor trebui să asigure o cofinanțare de 25%.

calea-dumbravii-26 Blocul de pe Calea Dumbrăvii, nr. 26

Care tipuri de lucrări?

Proiectul prevede mai multe tipuri de lucrări pentru blocurile în discuție: în afara izolării termice cu sistem de 10 cm, planșeul de la ultimul nivel va fi termizolat cu sistem de 25 de cm. La fel, cel de la subsol ar urma termoizolat cu sistem de 10 cm. Proiectele implică schimbarea tâmplăriei clasice a tuturor ferestrelor (inclusiv de pe casa scării) cu una din PVC și montarea de geam termoizolant, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, închiderea balcoanelor cu tâmplărie PVC cu geam termoizolant și refacerea trotuarelor de gardă.

Reabilitarea termică a blocurilor ridicate în perioada 1950 – 1990 nu a fost – până acum - o preocupare a autorităților publice locale, astfel că programul național lansat în 2008 (prin care au fost alocate fonduri guvernamentale nerambursabile în vederea izolării termice) nu a produs niciun efect. Singurele reabilitări termice din Sibiu au fost cele realizate exclusiv din banii proprietarilor, fapt care a dus în unele situații și la apariția ”blocurilor-papagal”, denumite așa din cauza reabilitărilor termice executate parțial. În municipiul Sibiu există 855 de blocuri ridicate în perioada 1950 – 1990.
Foto: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Alzara

Acum 7 ani

Dupăploaie chepeneag,după soare clop în cap !
Raspunde

(-)

Acum 7 ani

chel, fumător, mistocar si mincinos
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, este ok da' "reabilitarea" mentalității locatarilor acestor blocuri cand demarează?...Crede-ti ca "am" putea accesa niscai'va fonduri in acest scop, sau ar trebui sa-i "trimitem" spre a fi școlarizați pe afara?
Raspunde

eugen

Acum 7 ani

DIN PACATE UNELE ASOCIATII DE PROPRIETARI NU AU FOST INTERESATE DE REABILITAREA TERNICA A BLOCURILOR! PRESEDINTII DE ASOCIATII SUNT INTERESATI DOAR SA-SI IA BANII(SI NU PUTINI!) PENTRU MUNCA ONORIFICA PE CARE O AU! NU VAD ASTFRL CARE MAI ESTE ROLUL ASOCIATIILOR! NISTE CAPUSE CE TRAIESC PE SPINAREA LOCATARILOR! NU-I CONTROLEAZA NIMENI?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus