Miercuri,
06.07.2022
Ploi Usoare
Acum
17°C

Marcel Stancu, autor cu 33 de ani de experiență în domeniul electricității: ”Da, putem vorbi despre electrificarea României începând cu Sibiul”

Marcel Stancu, autor cu 33 de ani de experiență în domeniul electricității: ”Da, putem vorbi despre electrificarea României începând cu Sibiul”

Invitat la ”Podcastul de istorie sibiană” cu Răzvan Pop, istoricul amator Marcel Stancu a vorbit despre electrificarea Sibiului și marile personalități, unele de talie mondială, care a contribuit la electrificarea zonei în care trăim astăzi.

Sibianul Marcel Stancu, este specializat în Olanda, Germania și Franța și ocupă în prezent funcția de director tehnic al Serviciului de Ambulanță Sibiu.

“Sibiul şi electrificarea României. Cronică ilustrată 1891-2013” și ”Omnibuz, tramvai, troleibuz. Transportul public electric în Sibiu și în România“ sunt două volume foarte apreciate despre istoria Sibiului, semnate de Marcel Stancu.

El a prezentat în cadrul podcastului câteva cifre foarte interesante despre gradul de dezvoltare al Sibiului la jumătatea secolului trecut, în momentul naționalizării.

Spre exemplu, în ceea ce privește gradul de electrificare al principalelor orașe din România, Sibiul era pe locul întâi în țară, fiind electrificat în proporție de 25%, urmat de Timișoara cu 21% și Arad 20%. Bucureștiul avea doar 13,3% grad de electrificare.

După numărul localităților electrificate Sibiul avea 78 de localități, Bucureștiul avea 72 de localități și pe Valea Prahovei erau 32 de localități. Un alt etalon îl reprezintă numărul locuitorilor abonați la sistemul public local de electricitate. Astfel, existau 107.000 abonați în București, 48.800 în Sibiu și Timișoara avea 23.000 de abonați.

”Da, putem vorbi despre electrificarea României începând cu Sibiul. Sistemul energetic modern al României a fost dezvoltat începând cu anii 1950, după naționalizare, inițiativă preluată de Ministerul Energiei și București. Dar ea a fost preluată exact pe axa București-Valea Prahovei-Târnăveni-Sibiu. Cu alte cuvinte, interconectarea sistemului București-Valea Prahovei cu sistemul Sudul Ardealului-Sibiu, prin Brașov. Care Brașov, din punct de vedere energetic, s-a dezvoltat mult mai puțin. Coloana vertebrală a viitorului sistem energetic al României s-a dezvoltat din acele două puncte, unde au fost înființate primele dispecerate, București și Sibiu”, a explicat Marcel Stancu.

Întreaga discuție o puteți urmări mai jos:

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Ioan Marginean

Acum 1 lună

Felicitari pentru emisiune, felicitari domnului Stancu pt lucrari. Pana la urma istoricii amatori au si ei un rol in peisajul sibian. Plus ca nu sunt snobi. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus