Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
26°C

Salamul de Sibiu, testat de un vlogger culinar. „Cel produs doar în Sibiu a fost trimis prin curier”

Salamul de Sibiu, testat de un vlogger culinar. „Cel produs doar în Sibiu a fost trimis prin curier”

Camelia Jugănaru, cunoscută în mediul online cu numele Gătește Ușor, a publicat zilele trecute un video pe pagina sa de Youtube, în care testează Salamul de Sibiu de la mai mulți producători.

Vloggerul culinar își începe filmarea cu un scurt istoric al salamului de Sibiu și o explicație a faptului că acest produs are, indiferent de producător, eticheta de „Indicație Geografică Protejată” – în 2016 a primit Salamul de Sibiu acest titlu.  

În țara noastră există șase producători care au dreptul de a face legal acest salam și pot aplica eticheta de Indicație Geografică Protejată. Printre aceștia se numără și Scandia Sibiu.

„Salamul de Sibiu este un salam crud, uscat, cu mucegai nobil, realizat din carne de porc și slănină tare. Trebuie să aibă minim 60% carne de porc, maxim 30% slănină. Amestecul de carne din care se produce este umplut în membrane, suspus afumării cu lemn de esență tare, maturării și uscării îndelungate. Trebuie să fie maturat și uscat minim 60 de zile la rece, iar termenul de valabilitate diferă de forma în care se comercializează”, a explicat vloggerul înainte de a testa produsele.

salam de sibiu

Camelia a povestit că pentru a intra în posesia salamului produs de Scandia Sibiu, a fost nevoită să le scrie pe Facebook acestora, întrucât nu a găsit produsul în altă parte decât în județul nostru. „Un abonat s-a dus a cumpărat salamul din Sibiu și ni l-a trimis în București, prin curier.”

„Am așteptări mari de la Scandia Sibiu”, a spus vloggerul înainte de a tăia din el. „La prima vedere pot să vă spun că ori are mai multă grăsime, ori bucățile de slănină sunt mai mari decât la celelalte salamuri”, a continuat ea, apoi a gustat declarându-se neimpresionată de el. „Mi se pare și puțin condimentat”, a încheiat Camelia degustarea salamului din Sibiu.

La finalul food test-ului, bucătăreasa din București a ales câteva produse pe care le-a recomandat – mai exact cele de la Cristim, Agricola și Scandia, însă fruntaș de listă a fost cel de la Angst, care a fost și cel mai scump.

Puteți vedea întregul video mai jos:

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgi

Acum 1 lună

S a si gasit o olteanca sa sa evalueze salamul de Sibiu...care nu are nici o treaba cu Scandia.. Adevarata...bucatareasa de week-end
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Nu pun mare pret pe prorocirile acestor profeti, care se autointituleazza vlogeri!
Raspunde

De ce sa nu pui pret?

Acum 1 lună

De acord ca daca un vlogger lauda un Mercedes de 80.000 de euro sau altul lauda o bicicleta cu 2500 de euro, sau un vin cu 250 de lei nu prea e la indemana oricui sa "probeze" produsul. Dar daca un vlogger lauda un vin cu 30 de lei sticla sau un salam cu 50 de lei kg, de ce sa nu probezi? Bei un pahar de vin, mananci cateva feliute de salam si la urma poti spune: 'ati ai dreaq cu vinul si salamul vostru sau, dimpotriva, poti decide ca vinul e intr-adevar bun si salamul pe gustul tau. Si astfel poti "sterge" vloggerul din simpatiile tale sau poti sa-i apreciezi gusturile si obiectivitatea. Dar daca pornesti din start cu ideea ca toti vloggerii scriu/vorbesc prostii, n-ai absolut nimic de castigat. Eu de exemplu sunt o gospodina care stie sa gateasca bine vreo 4-5 feluri de mancare. Si cam atat. Cand am inceput sa iau retete de la vloggerii de pe youtube, respectand intocmai ingredientele indicate, pot sa spun ca atat eu cat si familia am fost foarte incantati de rezultat, Cel putin 4 din 5 retete au fost delicioase. Incearca!

Raspunde

Tov.Escu

Acum 1 lună

si ? parca sa rasturnat o bicicleta in Vietnam

Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Bine, draga. Se poate sa ai dreptate, dar de multe ori asa-zisii vlogeri fac o publicitate mascata. De-aia nu prea am incredere in ei. Si apoi, gusturile nu se discuta, nu? Una e Mercedesul, alta e un salam...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@de ce sa nu pui pret?

Acum 1 lună

Slaba gospodina esti, draga, daca nu stii sa faci decat 4-5 feluri de mancare: oua fierte, omleta, ochiuri, cartofi prajiti, cartofi fierti...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

In realitate, salamul de Sibiu a fost de Brașov.

Raspunde

Nik

Acum 1 lună

EMILE, HABAR NU AI! PRIMA DATA SALAMULDE SIBIU A FOST FACUT LA SINAIA DE NISTE SASI DIN SIBIU SI DE ACOLO A VENIT DENUMIREA DE SALAM DE SIBIU!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Crocodilul

Acum 1 lună

Pentru sibienii ignoranti orginalul vine de la Angst si se fabrica la Sinaia chiar in fabrica din care a iesit prima data salamul de sibiu.

Raspunde

Elzorab

Acum 1 lună

Exact. Salsi Sinaia a facut faimosul salam de Sibiu care. Fosta fabrica este acum ...Angst. Ce face Scandia e....fas. Ceilalti la fel.

Raspunde

Elzorab

Acum 1 lună

Nu inteleg de ce i-ati dat manute rosii crocodilului? E vorba de istorie. Cautati pe google ignorantilor. Nu va convine ca salamul de sibiu a fost facut in jud. Prahova de catre un italian? Pai de unde tehnologie la Sibiu pe vremea aia?

Raspunde

V

Acum 1 lună

Salamul de Sibiu, a fost făcut prima oară de breaslă măcelarilor sași din Sibiu ! In fabrică a fost produs după al II lea război mondial , datorită numeroaselor "indicațiii " de la partid . Probabil că Sinaia avea salamul ei ,dar e cu totul altceva , față de cel de Sibiu !!!
Raspunde

Noci

Acum 1 lună

Salamul de Sibiu se făcea la Mediaș ! Doar că au vindut patentul și licența ,

Raspunde

Aristide

Acum 4 săptămâni

Multa vreme salamul de Sibiu de Sibiu s-a facut DOAR la Medias. A fost singurul loc din tara unde s-a construit o sectie speciala la Salconserv Medias, numita sectia salam de Sibiu. Mai tarziu a inceput sa se mai fabrice la Agricola Bacau, Sinaia si Salonta. La Sibiu doar se manca acest salam. Mie imi place acum cel facut de Reinert si cel de Agricola Bacau.
Raspunde

Mazalu Cristina

Acum 4 săptămâni

Vreau să gust aceste produse din carne de oaie fără conservanți;susțin agricultura românească curata și pentru că au practicat-o moșii și strămoșii noștri și erau sănătoși la trup și la minte
Raspunde

@Mazalu Cristina

Acum 4 săptămâni

Dar cine te opreste, draga?! Gusta!
Raspunde

Aristide

Acum 4 săptămâni

Nu se poate face salam de sibiu fara conservanti. Cine crede altfel, este naiv. Mosii si stramosii nostri foloseau conservanti la greu. In plus, acestia nu prea erau atat de sanatosi nici la trup si nici la minte. (Media de varsta era sub 60 de ani... dar mureau sanatosi...) Ingredientele utilizate pentru prepararea Salamului de Sibiu sunt următoarele: carne de porc provenită de la porcine cu o greutate de peste 100 kg aleasă la roșu – minimum folosit în rețeta 70 % Slănină tare de pe spate – maximum folosit în rețetă 30% amestecul de sărare-condimentare (format din sare alimentară - maxim 5%; condimente naturale: piper, ienibahar și usturoi; conservanți: sare în amestec cu nitrit sau nitrat de sodiu – în conformitate cu dispozițiile legale) Facultativ, pot fi utilizați agenți de maturare alcoolici – unul dintre următoarele: vin alb, vin roșu, vin rose, coniac, vinars, vin spumant, bere neagră. Nu sunt permise următoarele ingrediente în fabricarea Salamului de Sibiu : potențiatori de gust (ex. monoglutamat de sodiu); acidifianți (ex. Glucon Delta Lactona); coloranți; adaosuri proteice (proteină vegetală, proteină animală); orice alt adaos care poate înlocui carnea; sarea marină. Ca materiale auxiliare, se folosesc lemnul de esență tare (fag, stejar sau amestec în proporții variabile de fag și stejar), a cărui proveniență este exclusiv din România, clipsuri și/sau sfoară, materiale de ambalare și etichete. În faza de uscare-maturare se utilizează culturile de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conțin în mod necesar Penicillium nalgiovensis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus