Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
10°C

Școala Nicolae Iorga și două grădinițe din Sibiu vor fi reabilitate energetic. Proiectele vor fi supuse aprobării săptămâna viitoare

Școala Nicolae Iorga și două grădinițe din Sibiu vor fi reabilitate energetic. Proiectele vor fi supuse aprobării săptămâna viitoare

Consilierii locali vor avea spre aprobare în ședința de joi, 26 mai, mai multe proiecte de reabilitare energetică a unor unități de învățământ din Sibiu. Este vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, acolo unde, de curând, primăria a semnat un nou contract pentru reproiectarea și execuția lucrărilor de extindere a școlii și de alte două grădinițe din Sibiu. Valoarea totală a contractelor depășește suma de 29 de mii de lei și se vor atrage fonduri europene.

Citește și „Lucrările greșit proiectate la Școala ”N. Iorga”, reluate: noul contract este cu 74% mai scump decât cel inițial”

În ședința de consiliu local care va avea loc joi, 26 mai, pe masa consilierilor se va afla spre aprobare documentaţia tehnico-economică a indicatorilor tehnico-economici şi a descrierii sumare a unei investiţii prin care Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” urmează să fie reabilitată din punct de vedere al îmbunătățirii eficienței energetice.

Pentru acest proiect se va solicita atragerea de fonduri nerambursabile prin Biroul pentru Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.

Valoarea totală a proiectului, cu TVA , este de 13.603,311 mii lei.

Lucrările de intervenție propuse sunt în principal lucrări de eficiență energetică. Se propune termoizolarea suplimentară a anvelopei opace, înlocuirea elementelor vitrate, montarea de echipamente de ventilaţie mecanică cu recuperarea căldurii, montarea de corpuri de iluminat pe tehnologie LED eficientă, montarea de panouri solare termodinamice pentru apa caldă de consum, montarea de panouri solare PV pentru producerea de energie electrică în sistem prosumer, montarea unui sistem de BMS. De asemenea, se vor face și lucrări conexe, precum reabilitarea finisajelor pereților și tavanelor, lucrări de intervenție la nivelul instalațiilor electrice, HV AC și sanitare.

Grădinița Căsuța Poveștilor urmează să fie reabilitată

Un alt sediu de unitate de învățământ care urmează să fie reabilitat este și cel în care se află Grădinița „Căsuța Poveștilor”, aflată pe strada Treboniu Laurian, nr. 13. Și în acest caz este vorba despre creșterea eficienţei energetice şi despre gestionarea inteligentă a energiei în clădirea publică. Pe de altă parte, în proiect se arată că acestă intervenție este necesară având în vedere și stadiul de degradare al sistemului de izolare existent, precum şi al finisajelor interioare şi exterioare. Ritmul de degradare este accentuat din lipsa unor măsuri de stabilizare şi stopare a degradărilor.

Casuta povestilor

Valoarea totală a proiectului este de 9.392,132 mii lei cu TVA.

Se propune termoizolarea anvelopei, înlocuirea elementelor vitrate, montarea de echipamente de ventilaţie mecanică cu recuperarea căldurii și montarea de corpuri de iluminat pe tehnologie LED eficientă. Pentru necesarul de căldură se vor monta 2 cazane murale în condensație, de 80kW fiecare și 3 pompe de căldură aer-apa. Pe lângă acestea se vor monta panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în sistem prosumer și se propune implementarea unui sistem de BMS (Building Management Sistem) care va oferi posibilitatea controlului de la distanță și automatizat asupra întregii instalații de iluminat a clădirii, precum și asupra încălzirii din încăperi. De asemenea, se propun lucrări de intervenție la nivelul instalațiilor electrice, HV AC și sanitare, dar și de reabilitare a finisajelor pereților și tavanelor.

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 36 intră și ea într-un proiect de reabilitare

Cea de-a două grădință pentru care se propune reabilitarea din punct de vedere al îmbunătățirii eficienței energetice este Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 36, situată în Sibiu, pe str. Constructorilor nr. 17. Și în acest caz se va avea în vedere degradarea sistemului de izolare existent, precum şi a finisajelor interioare şi exterioare.

Gradinita 36

Valoarea totală a lucrărilor, cu TVA, se ridică la 6.067,483 mii lei. Se propune termoizolarea suplimentară a anvelopei opace, înlocuirea elementelor vitrate, montarea de echipamente de ventilaţie mecanică cu recuperarea căldurii,  montarea de corpuri de iluminat pe tehnologie LED. În urma lucrărilor de eficiență energetică propuse și în urma raportului de expertiză tehnică la cerința „siguranța în exploatare” se propun și reabilitarea finisajelor pereților și tavanelor, dar și lucrări de intervenție la nivelul instalațiilor electrice, HV AC și sanitare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

SibiAnus

Acum 2 ani

Nu vreau sa fiu carcotas, dar: Unu la mana: la ce loaze de profesori isi fac veacul prin fosta scoala 6 (care, pe vremuri, era considerata ca o scoala buna), ar fi mai bine sa incercati o reabilitate a unor cadre didactice in vederea imbunatatirii calitatii invatamantului. Apoi, puteti investi si in pietre si plasticaraie. Hai, ca primul pas o fost facut si o venit un director nou in locul fostului lautar. Dar, mai e de lucru pe la romana, istorie, germana, ca sa nu vorbim de umpluturile (om + materie) de genul "educatie de sanatate". Si doi la mana: inca mai asteptam sala aia de sport, ale carei lucrari au inceput cu stangul - asta e cand prin primarie isi fac veacul doar stangaci care, pe banii nostri, comanda proiecte de la alti stangaci. Oricum, sunt de parere ca ar trebui finalizate urgent lucrarile astea, ca la cat de prost sunt facute, cand (Doamne fereste) ne-or invada rusoii si or sa vada ce e pe-aici or sa-si spuna (evident in ruseste, ca nu vorbesc saseasca aia clocita): "Super, se pare ca am fost deja pe aici, nu mai avem ce bombarda!" Deci, daca vrem sa ne eficientizam, ar trebui sa incepem cu molozul si plasticaraia din primarie si consilii.
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Anvelopare cu polistiren inflamabil si nerespirabil, si inlocuirea tâmplăriei din lemn cu tâmplărie PVC puternic inflamabila, toxica si cancerigena, înseamnă reabilitare energetica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus