Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Județul Sibiu tocmai a cumpărat sare pentru drumuri de la firma cântăreței Gabriela Nistor. Prețurile pot fi ajustate peste două luni

Județul Sibiu tocmai a cumpărat sare pentru drumuri de la firma cântăreței Gabriela Nistor. Prețurile pot fi ajustate peste două luni

Un milion de lei, la care se adaugă TVA, este valoarea contractului semnat zilele trecute de societatea de drumuri a Consiliului Județean Sibiu pentru furnizarea de sare în vederea deszăpezirii. Contractul a fost atribuit societății Vox Maris, al cărei unic acționar este cântăreața de muzică populară Gabriela Nistor (Stângu), și prevede posibilitatea indexării prețurilor începând cu luna iulie.

Drumuri și Poduri SA, societatea prin care Consiliul Județean Sibiu întreține cei aproape 1.000 de km de drumuri județene, a încheiat în urma unei licitații lansată în luna decembrie a anului trecut un contract în valoare de 997.500 de lei, la care se adaugă TVA (1,18 milioane de lei, cu tot cu TVA). Contractul prevede livrarea unor cantități cuprinse între 100 și 2.500 de tone de sare necesară deszăpezirii drumurilor la cele baze ale Drumuri și Poduri SA (Sibiu, Șeica Mare, Agnita, Dumbrăveni și Cârța).

La licitație a mai participat și o firmă din Pitești, Dragon Oil Star. Aceeași care, în 2018, a participat la o altă licitație similară organizată de Drumuri și Poduri și câștigată tot de Vox Maris.

Contractul prevede furnizarea cantităților de sare solicitate de Drumuri și Poduri în termen de 48 de ore de la emiterea unei comenzi ferme și asigurarea unui stoc de 35% din cantitatea sezonieră estimată a fi necesară până la 1 noiembrie. Durata contractului este de un an.

Prețurile pot fi modificate

Conform clauzelor contractului semnat pe 27 mai 2022, prețul poate fi modificat după 60 de zile. ”Prețul unitar al produsului poate se poate modifica după 60 de zile de la data intrării în vigoare a contractului pe perioada de furnizare, în condițiile legii, în următoarea situație: datorită cotațiilor internaționale și a politicii naționale de taxare, a accizelor, a altor factori, potrivit legislației specifice în vigoare, care au ca efect creșterea sau descreșterea valorii/prețului doar a componentei sare pentru deszăpezire ofertată”, se arată în contractul semnat.

De ce prin intermediari?

Am întrebat Consiliul Județean Sibiu care sunt motivele pentru care societatea prin care administrează drumurile județului nu achiziționează sarea pentru deszăpezire de la Salrom (societate de stat pentru exploatarea sării), prin Bursa Română de Mărfuri și de ce apelează la proceduri care implică intermediari pentru asigurarea transportului. Asta în condițiile în care Drumuri și Poduri SA are un parc auto care include și mașini de transport (vezi foto principală).

Reprezentanții CJ Sibiu au arătat că au solicitat acest răspuns, la rândul lor, de la conducerea Drumuri și Poduri. ”Pe viitor avem rugămintea de a vă adresa direct către societatea de drumuri sau alte instituții care gestionează informațiile de care aveți nevoie”, a atras atenția instituția condusă de Daniela Cîmpean.

Potrivit răspunsului transmis de către Drumuri și Poduri SA prin intermediul CJ Sibiu, vechiul contract de furnizare a sării semnat în 2018 pe o perioadă de trei ani tot cu Vox Maris a fost ”reziliat în trimestrul 4 al anului 2021, din diferite considerente”. După care, societatea a încercat să cumpere sarea prin Bursa Română de Mărfuri, fără succes, în 7 decembrie 2021.

Context în care, Drumuri și Poduri SA a mers direct la Salrom (Societatea națională a sării, companie a statului român) și a cumpărat cantitățile necesare deszăpezirii drumurilor județene în iarna trecută.

În paralel, se mai arată în răspuns, s-a derulat licitația încheiată săptămâna trecută prin atribuirea contractului de un milion de lei societății Vox Maris.

La finalul acestui articol regăsiți răspunsul integral al Drumuri și Poduri SA.

La alții nu e nevoie de intermediari

Dincolo de munți, Consiliul Județean Argeș își administrează drumurile județene prin intermediul Regiei autonome județene de drumuri Argeș (instituția omoloagă Drumuri și Poduri SA Sibiu).

Conform licitației lansată în același timp cu cea a Drumuri și Poduri SA (în decembrie 2021), la Argeș era estimată o cantitate de sare necesară de 5.532 de tone. Contractul a fost încheiat mult mai repede – în ianuarie anul acesta – iar valoarea contractului a fost de 1,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA (cu 60% mai mare decât valoarea contractului de la Sibiu, dar pentru o cantitate dublă de sare).

Contractul a fost încheiat cu Societatea Națională a Sării (Salrom) și prevede preț fix pe toată perioada de derulare (un sezon de iarnă), iar transportul este asigurat cu mașinile Regiei autonome județene de drumuri Argeș SA.

Și asfalt

Tot în ziua de 27 mai 2022, la sediul Drumuri și Poduri a fost semnat și contractul cu numărul 2771, tot cu Vox Maris SRL. Contractul atribuit tot în urma unei licitații publice are o valoare de maxim 643.000 de lei, la care se adaugă TVA, și are drept obiect furnizarea, la cerere, de asfalt (mixtură asfaltică BAPC 16).

Răspunsul integral al Drumuri și Poduri SA:

”Societatea Drumuri și Poduri SA Sibiu, în calitatea sa de autoritate contractantă, își desfășoară întreaga activitate de achiziții a societății cu respectarea legislației achizițiilor publice, respectiv Legea 98/2016 și HG 395/2016 cu modificările și completările ulterioare. În vederea asigurării necesarului de sare industrială pentru deszăpezire în perioada sezonului rece, societatea a aplicat proceduri prevăzute în legislația achizițiilor publice, licitație deschisă on-line, cu publicarea anunțului de participare și a întregii documentații de atribuire în platforma SEAP, in baza prevederile art. 7 alin. (1) lit. b) din Legea 98/2016 . În anul 2018, societatea a publicat în platforma SEAP anunțul de participare nr. CN1005370/19.10.2018, în vederea atribuirii unui acord cadru pe 3 ani, având ca obiect “furnizare sare industrială pentru deszăpezire”, procedură finalizată sub control EX-ANTE ANAP și atribuită prin anunțul de atribuire CAN 1011852, contractul fiind reziliat în trimestrul 4 al anului 2021, din diferite considerente. S-a aplicat/desfășurat o procedură de negociere fără publicarea prealabilă, cu tranzacționarea pe piață la disponibil în ringul „mărfuri generale” a Bursei Române de Mărfuri, în conformitate cu prevederile art. 104 alin (5) lit. c) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice (OI 1383/2021), încheiată fără adjudecare, în data de 07.12.2021.

Luând în considerare faptul că sarea pentru deszăpezire reprezintă materia primă imperios necesară în perioada sezonului rece în vederea deszăpezirii si asigurării siguranței traficului pe drumurile județene, s-au aplicat prevederile art. 104, alin.(1), lit. c) și alin. (4) din legea 98/2016, actualizată, ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă, negociere competitivă sau procedură simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante; autoritatea contractantă a realizat o achiziție publică în paralel cu aplicarea procedurii, atribuind un contract de furnizare sare pentru deszăpezire pe o perioadă limitată de timp către SOCIETATEA NAȚIONALĂ A SĂRII.

În anul 2021, societatea a publicat în platforma SEAP anunțul de participare nr. CN1037580/15.12.2021, în vederea atribuirii unui contract de furnizare pe un an, având ca obiect  “furnizare sare industrială pentru deszăpezire”, procedură finalizată, contractul de furnizare cu operatorul economic declarat câștigător fiind în curs de atribuire”.

Citește și Rezultatele directorilor PNL: 56 de posturi vor fi desființate la societatea de construcții a Sibiului

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Credeti ca daca are minim 4 Porsche in dotare, banii se fac usor! Trebuie doar sa faci afaceri cu primaria sau cu statul roman, mai bagi o cantare la turcana campeana si la tante si asa castigi afaceri! Uite asa merge treaba si cu ceilanti ciobani afaceristi care sunt de fapt capuse , dar care nu se pot starpi.
Raspunde

RaN

Acum 1 an

Ce golaneala, asociatii si-au impartit bugetul judetului: NSA ul , Vox Maris si cu fina Campeanu! Sa traiasca nasul Domnariu!!! Tot orasul stie, numai procurorii nu stiu. Vor sa devalizeze Drumuri si Poduri, asa cum a facut doamna cu “microfonul” si cu defuncta societate a Primariei Sibiu. Tint le-a dat sa manance, dupa care l-au lucrat ca in filme!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Afaceri de pomina cu Gabriela Nistor.
Raspunde

DNA

Acum 1 an

Gruparea infracțională curată! Oameni de afaceri și firme de casa! E suficient sa verifice cineva cine a participat la aniversarea NSA de acum 3 săptămâni și aflați răspunsurile la toate întrebările!
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Clientela politica... Ce tupeu sa puna o clauza ca va creste pretul in urmatoarele luni! Nimeni nu vede ca asta e hotie? Sau poate in pret le face si o cantare asa cum stie doamna...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

te aștepți să scadă toate prețurile în următoarele 3 luni? pe bune?
Raspunde

@bambolero

Acum 1 an

Nu ma astept sa scada, dar nici sa-ti spuna din start ca o sa creasca! Ca o sa le creasca ei oricum!
Raspunde

Antologia umorului romanesc

Acum 1 an

Hai, hai, cu saniora sa ne cante Marioara licitatie trucata si o stie lumea toata! Melodie din Teleormanul celor doi Liviu: Vasilica si Dragnea. Ideea este ca nu doar in Teleorman si la curtea lui Livache e coruptie. Coruptii sunt printre noi... Hai, hai, cu ...
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Ce bine le mai zicea in melodia ei ,,Fara foame si sudoare".
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Nu mai e buna clorura de magneziu de pe vremea fostului primar ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus