Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Consilier USR: Racovița, Turnu Roșu și Boița rămân în afara Zonei Metropolitane: ”Nu s-a vrut”

Consilier USR: Racovița, Turnu Roșu și Boița rămân în afara Zonei Metropolitane: ”Nu s-a vrut”

Consilierul local USR, Ioan Plesciuc reclamă faptul că din cauza indiferenței Primăriei Sibiu trei localități din județ rămân definitiv în afara Zonei Metropolitane Sibiu, în urma aprobării de către Guvern a proiectului lege privind zonele metropolitane.

”Guvernul a aprobat proiectul de lege privind zonele metropolitane. La Sibiu, teritoriul metropolitan va cuprinde cel mult primele două coroane urbane: Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului, Săliște, Tălmaciu și încă 17 comune. Dar Racovița, Turnu Roșu și Boița rămân pe dinafară. Păcat, am fi putut mai bine de-atât.

Am propus Consiliului Local să înființăm zona metropolitană înainte de apariția legii, să fim cu un pas în față. Așa cum am făcut ADI Transport Metropolitan, la fel puteam face și ADI Zona Metropolitană. Nu s-a vrut”, scrie consilierul Ioan Plesciuc pe pagina sa de Facebook.

Consilierul a mai vorbit despre acest subiect și în ședința Consiliului Local Sibiu din luna aprilie, însă primarul Astrid Fodor nu a avut nicio reacție.

”Textul de lege prevede că zonele metropolitane se vor constitui în jurul municipiilor reședință de județ, cuprinzând comunele din primele două coloane urbane. În această situație, comune aflate la mai puțin de 30 km de Sibiu, cum sunt Racovița, Boița și Turnu Roșu nu vor putea face parte din asociație. Ele rămân izolate la marginea județului. Dar, tot în textul propus vedem că zonele metropolitane constituite deja la data intrării în vigoare a legii, își pot menține delimitarea teritoriului metropolitan. Vă propunem să analizați această situație și haideți să constituim Zona Metropolitană Sibiu acum, înainte de publicarea legii, urmând aceiași procedură care a fost urmată pentru constituirea ADI Transport Metropolitan Sibiu. În acest fel comunele de care am vorbit și poate altele încă, vor fi cuprinse în teritoriul metropolitan iar Sibiul va beneficia și de aportul lor în ce privește dezvoltarea viitoare. Putem face asta, considerând textul legii așa cum a fost prezentat spre dezbatere publică, iar eventualele schimbări de detaliu le vom prelua printr-o modificare a statutului după publicarea în Monitorul Oficial. Credem că acest lucru este important și câștigăm în felul acesta potențial de dezvoltare pentru orașul nostru și  nu condamnăm la izolare trei comune foarte apropiate de Sibiu”, a transmis primarul.

Nicolae Cocoș, primarul comunei Boița, speră că încă se mai poate face ceva pentru a intra și localitatea pe care o conduce în Zona Metropolitană Sibiu.

”Noi vrem să intrăm, cum să nu. O să discut cu consilierii noștri pe care îi avem în Sibiu, voi lua legătura cu Adrian Bibu, să vedem ce se mai poate face”, a declarat primarul pentru Turnul Sfatului.

El spune că nu este interesat să intre în ZMS pentru transport. ”Noi cu mobilitatea suntem acoperiți odată cu construcția autostrăzii, însă sunt și alte avantaje”, a spus primarul.

Citește și: Zona Metropolitană Sibiu s-a extins în alte trei localități. Municipiul Sibiu tot nu participă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alzara 1918

Acum 1 an

Zona Metropolitana Sibiu la “ pixul lui Bibu “ ? Credeam ca se bazează pe studii , proiecții …
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus